Бременност

Опасно за мама и бебе

Промените, които настъпват в женското тяло по време на бременност, могат да увеличат чувствителността на бъдещата майка към много вещества от външната среда.

Опасно за мама и бебе

А това важи с пълна сила, когато става въпрос за средствата за почистване, препаратите за миене на съдове и праховете за пране.

 

Внимание: Алергия!

Най-често срещаният страничен ефект от използването на химикали е развитието на алергична реакция. Това може да се случи при 35% от бъдещите майки, които никога не са страдали от алергии в миналото, и при до 80% при онези, които преди забременяването са имали някаква алергична реакция!

 

Хлор

Хлорът, който прониква през кожата, или навлиза в дихателните пътища, може да има неблагоприятен ефект върху протеиновите молекули в клетките. Той може да засегне кожата и косата, както и да доведе до алергична реакция под формата на дразнене и подуване на лигавиците на дихателните пътища, причинявайки кашлица. Освен това, вдишването на хлор може да доведе до анемия, или да провокира растежа на туморни клетки. Хлорните съединения предизвикват клетъчни мутации, като променят генетичния материал и причиняват малформации на плода.

 

Алкилфенол етоксилат

Трудното за произнасяне име на това вещество обикновено се намира в почистващите препарати, средствата за отстраняване на петна и перилните препарати. Продуктите с алкилфенол етоксилат имат неблагоприятно въздействие върху ендокринната система на организма, като причиняват проблеми на надбъбречните жлези, яйчниците, хипофизата и половите жлези.

 

Повърхностно активни вещества (ПАВ) 
ПАВ обикновено се съдържат в повечето популярни прахове за пране. Те разрушават протеино-мастните връзки, което осигурява високата им активност по време на миене. Когато достигнат определени токсични концентрации в органи или тъкани, те могат да причинят проблеми с имунитета, с бъбреците и черния дроб, белите дробове или сърцето. Съвсем ниски концентрации от тези вещества могат да бъдат токсични и за плода.


Фосфати

В много страни използването на фосфати в почистващите препарати е строго забранено. Фосфатите могат да улеснят проникването на повърхностно активните вещества в организма през кожата. Според някои проучвания, фосфатите могат да доведат до проблеми с бременността и до раждането на деца с ниско телесно тегло.

 

Триклозан

Антимикробното вещество триклозан е активна съставка в различни перилни и хигиенизиращи продукти. Вредата от него идва от факта, че то унищожава всички микроби – както патогенни, така и полезни за човешкото тяло. В резултат на използването на триклозан се нарушава балансът между количеството нормална и патогенна флора, а това води до развитие на алергични заболявания, кожни проблеми и дисбиоза.

 

Аромати и парфюми

Използването на парфюми в праховете за пране има дразнещ ефект върху лигавицата на очите и дихателните пътища. В резултат на това могат да се появят алергичен конюнктивит, ринит и бронхит.

 

Трихлоретилен и перхлоретилен
Тези вещества са силно токсични и принадлежат към групата на органичните разтворители. Обикновено се използват в химическите препарати, като например средствата за химическо почистване на дрехи. 

 

Толуен и ксилен

Това са вещества, които бързо и лесно се изпаряват във въздуха и се използват при производството на козметика и домакински химикали – дезодоранти, спрейове, ароматизатори и др. Установено е, че бременните жени, които често са изложени на такива химикали, могат да страдат от главоболие и да развият следродилна депресия.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: