Семейно здраве

Опасното „Е”

Да се научим да разчитаме етикетите

Опасното „Е”

Изчислено е, че за една година всеки човек изяжда около 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Т. нар. Е-та - изкуствените или натурални добавки, подобряват външния вид, вкус, аромат и трайност на продуктите, като улесняват технологичните процеси по приготвянето им. Тези вещества се означават с буквата Е, след която се добавят различни цифрички, като производителите са задължени да ги изписват върху етикетите. Всеки ги е виждал и е чувал за заплахата от тях. Повечето от тези добавки са в основата на драстичния скок на алергиите, който наблюдаваме днес, и отключват много други заболявания, включително и ракови. Затова много от нас вече се стремят да избират в магазина продукти с колкото се може по-малко Е-та. Добре е да имаме обаче предвид, че най-големият проблем не е в техния брой, а във вида и произхода им. Затова тук ще се опитаме по простичък начин да ви запознаем с основните групи Е номера, като ви помогнем да разберете кои са най-опасните за вашето здраве.  

Съществува един модерен начин за бърза справка, само с няколко кликвания на мобилния ви телефон: Е-тикет 1.2 - първото Android приложение на български език. Необходимо е само да се въведе номера на добавката, за да я проверите.  

Нека обаче се спрем малко по-детайлно на някои от Е-тата, които е силно препоръчително да избягваме, макар и повечето да са официално разрешени за влагане в хранителни продукти в определени дози.

Най-общо Е номерата са разделени на следните групи: оцветители (от Е100 до Е180), консерванти (от Е200 до Е252), киселини (от Е260 до Е297), антиоксиданти (от Е300 до Е385), емулгатори (от Е430 до Е499), подсилващи вкуса (от Е620 до Е640), подсладители (от Е950 до Е967).

От оцветителите избягвайте E102, E110, E123 Амарант - широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др., също и E151 Брилянтно черно. Най-добре яжте само неоцветени продукти или оцветени с натурални оцветители.

 От консервантите най-разпространеният, поне у нас (използван при производството на туршии), е натриевият бензоат Е211. Той се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ. Избягвайте и Е220 Серен диоксид - много широко използван консервант, възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок. E226 Калциев сулфит е изключително масово разпространен, в САЩ например е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Е249 Калиев нитрат  е консервантът на колбасите - може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, да образува канцерогенни нитрозамини, както и да предизвика атрофия на надбъбречните жлези. А Е320 Бутихидроксианизол BHA е широко използван консервант, особено в храни богати на мазнини (бонбони, месо) - канцерогонен, взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК. Запомнете и E 338 Фосфорна киселина - може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Не яжте и продукти, които съдържат мононатриев глутамат, означен е с Е621- широко използван усилвател на вкуса, който производителите добавят дори в най-неочакваните продукти. От него може да почувствате „стягане в главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето.

Най-добре се откажете от продуктите с подсладители. Е951 е аспартамът, който се смята за една от най-опасните добавки, подслажда 200 пъти по-силно от захарта без допълнителни калории. Доказано канцерогенен, той поразява нервната система, може да причини множествена склероза, болест на Алцхаймер, мозъчен тумор, рак на гърдата, левкемия и т. н. В същото време ни залива отвсякъде - от пастата за зъби и дъвките, през всички Light напитки, разтворими сокчета (и витамини), диетични (и не само) продукти - над 8 000 вида! Годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона. Заводите, които го произвеждат, сменят тефлоновите си тръби на всеки няколко месеца, защото аспартамът ги разяжда. В химическите складове, които доставят химикала на хранителни компании, аспартамът е опакован с етикети „ОТРОВА". Припомнете си това следващия път когато посягате към рафта с диетични продукти!

От другите подсладители избягвайте и Е952 Цикламат - забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. В страните от бившия Източен блок обаче е много разпространен, основно заради ниската си цена. Опасни са също: Е950,  Е954 Захарин, Е967 Ксилит.

Британската асоциация на хиперактивните деца вече почти 30 години търси връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, определено като самостоятелно заболяване. Експертите са на мнение, че за проблемите на децата - хиперактовност, диабет и много други заболявания е виновен основно начинът на хранене и консумацията на храни, съдържащи определени консерванти, подобрители и оцветители. Затова ви препоръчваме да четете колкото се може по-задълбочено етикетите на пакетираните храни, които купувате за семейството си, включително и на тези, отбелязани като „несъдържащи консерванти".

 

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: