Бременност

Операция по време на бременност

Звучи страшно - да! Понякога обаче оперативната намеса е единственият начин да се запази животът на майката и бебето.

Операция по време на бременност

Ето защо е добре да сте подготвени, ако ви се наложи да преминете през това препятствие. Колкото и да ви звучи комерсиално, ако зависи от вас, пазете се. Вярно е, че операциите на счупени крайници не могат да застрашат живота на бебето ви, но създават голям стрес. По-сложните хирургични намеси са рядкост, но не и изключение. Ето защо засягаме темата за операциите, за упойките и възстановяването при евентуална намеса от подобен тип.

Какви видове операции могат да се правят по време на бременност?

Бременните могат да боледуват от всичко, от което боледуват и другите хора. Може да се наложи да им се направи всякакъв вид операция - счупени кости, апендицит се маха, дори операции на сърце, когато това е много наложително.

В какъв срок от бременността е подходящо да се правят операции?

Стремежът е да се избере срок, в който бременността е най-малко заплашена. За една част от операциите оптималното време е средата на бременността (след 14 г.с.), за други - целта е да се отложат максимално и ако може да се направят на един етап с раждането на бебето. Целта е бебето да стане зряло, за да може да се извади и веднага след това да се направи съответната операция. Винаги нещата се диктуват от състоянието на майката. Ако тя е зле, срокът на бременността няма значение. Целта е да се запази животът на майката, дори и с риск от това да бъде загубена бременността.

Упойките, с които се извършват операциите, по какъв начин засягат здравето на бебето?

Когато се извършва операция на бременна жена, се използват максимално щадящи анестезии. Въпреки това всички венозно приложени и инхалаторни анестетици преминават през плацентата. Единствените анестетици, които не преминават през нея са тези, които се използват за спиналната упойка. Ако операцията е лека, като счупване на крак например, се използва спинална упойка, за да не се засяга бебето, но са малко нещата, които могат да се извършат по този начин.

Освен по-щадящите упойки, се използват и престилки върху корема, когато се извършват по-сложни операции под рентгенов контрол - например сърдечните.

Какъв съвет ще дадете на жените, които планират бременност?

Ако жената знае, че има хронично заболяване извън бременността и то би могло да се влоши в хода на бременността, задължително трябва да посети специалиста, който я наблюдава, за да се излекува, оперира, за да може да забременее спокойно и нищо да не застрашава живота й и този на бебето.

Какво се случва с бебето по време на операцията?

Упойките „приспиват" и бебето. По време на операциите бебетата стават с по-нисък тонус и са по-замаяни. Предвид това, че те не дишат обаче, а анестетиците релаксират мускулатурата и по този начин спират дишането, бебетата само се успиват и няма реална опасност да загинат от това, че майката е под упойка.

Какво налага отлагането на операции до края на бременността и до коя гестационна седмица може да се изчака?

Когато това е възможно, се изчаква до приключване на 32 гестационна седмица, тъй като тогава бебето е достигнало белодробна зрялост. Ако може да се изчака да се извърши операцията след раждането, естествено е по-добре, тъй като, когато бебето е родено, възстановяването на майката протича много по-бързо. Ако е минала 32 г.с. и се налага спешна операция, обикновено се вади първо бебето и след това се пристъпва към операцията.

Въпреки страничните действия, операцията е по-щадящ метод, тъй като, ако се развие инфекция от пукнат перитонит например, тя отива и в бебето, което го уврежда. На практика се застрашава и живота на плода.

Какво е лечението след операцията и налага ли се специална терапия за бебето и майката?

В зависимост от операцията следва например терапия с хормони (при спукано и кървящо жълто тяло) или каквото е нужно според случая. Ако след операция матката е раздразнена, се дават болкоуспокояващи.

Налага ли се по-често проследяване развитието на бебето?

Правят се рутинните прегледи. Ако няма показатели за проблем, няма нужда от по-чести наблюдения, само защото е правена операция.

Наличието на операция налага ли раждане чрез секцио?

Не е правило. Всичко зависи от вида операция, състоянието на майката по време и след операцията. Ако майката е претърпяла сърдечна операция и възстановяването е продължително, няма как да роди по естествен път, но спукан апендисит или счупена ръка не са причина за секцио.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св. Димитър"; тел.: 0898408872

 

 

Сподели: