Новини

Оперираха момченце на 13 месеца с аневризма на артерията на ръката

Малкият пациент е в добро здраве и вече е изписан.

Екип съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови специалисти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, заедно с гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника „Донаущат“ във Виена, Австрия, извършиха рядка съдова операция при едногодишно дете с аневризма на артерията на китката и му дадоха шанс за пълноценен живот.

Операцията беше реализирана в Болница Токуда под анестезиологичната грижа на екип от специалисти. Пациентът Тамир е на 13 месеца и има нарастваща подутина на дясната китка, първоначално интерпретирана като киста на ръката. След преглед и еходоплерова сонография доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза „Аневризма на радиална артерия“. Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова – завеждащ клиника по Образна диагностика в Токуда, чрез Магнитно-резонансна томография в динамика.

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява с термино-терминална анастомоза. Операцията завършва успешно, въпреки екстремно малкия размер на артерията –  само 1.5 мм. След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е потвърдена чрез Доплерова сонография.

„Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка една стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това“, коментира майката на детето Христинка Костова.

 

Сподели: