Вкусно и полезно

Оранжево вълшебство

Ето че и тази година великодушната есен отново ни отрупва с щедрите си дарове! Най-приказният от тях се познава отдалеч по едрата си закръглена фигура и златистооранжева премяна. Представям ви Нейно вълшебство г-жа Тиква, макар и не дотам изискана, но...

Оранжево вълшебство

Ето че и тази година великодушната есен отново ни отрупва с щедрите си дарове! Най-приказният от тях се познава отдалеч по едрата си закръглена фигура и златистооранжева премяна. Представям ви Нейно вълшебство г-жа Тиква, макар и не дотам изискана, но... затова пък жизнерадостна и сияйна като слънце. Със своята ярка топла усмивка тя огрява мрачните есенни дни и придава на всички бодро „оранжево" настроение.

В каретата на Пепеляшка

Тиквата е вълшебство в не една приказка . Добрите феи изпълняват желанията само на хора с чисти сърца. Кръстницата на Пепеляшка в миг превръща тиквата в златна карета, а на полето на най-трудолюбивите стопани израства тиква, пълна със златни монети.

Заклинание за добро настроение

Вълшебството на тиквата е най-силно през октомври, когато есента запее своята приспивна песен. Дните стават все по-къси, но сънливостта и мракът са пропъдени от веселието и забавлението на Помпун - холандския тиквен парад. Тиквата гордо се изстъпва начело на безчетните празнични шествия. Тролове возят в каляски огромни оранжеви, жълти, зелени, шарени и всякакви причудливи тикви - гордост на градинарите, които са ги отгледали. Празничното настроение допълват безброй гастроизкушения от тиква.

Светлина в мрака

Хиляди фенери от тикви осветяват най-страшната нощ в годината - Хелоуин. Отвред струи трепкащата светлина на свещта, която гони мрака и страховитото зло. Пъстроцветни тикви и гирлянди от причудливи кратунки украсяват и огряват дори най-мрачните ъгли в домовете, а край камината се търкалят едри тикви, покрити с „брадавици".

В света на магията

Тиквата е особено популярна сред малчуганите - фенове на Хари Потър. Популярният млад магьосник не само обожава тиквени сладкиши и бонбони, но и редовно пийва по чашка тиквен сок. Всяка година Хогуъртс посреща своите възпитаници с безброй лакомства, много от които тиквени, под вълшебното оранжево сияние на стотици тикви!

Злото надалеч!

Мнозина са убедени, че тиквата притежава мистична сила, осигуряваща сигурна защита от лоши магии. Окачена над входната врата на дома или на шкаф в коридора или килера, тиквата прегражда пътя на злото и предпазва дома и обитателите му, които стават недосегаеми за невидимите тъмни сили.

Последователите на фън-шуй изработват талисмани от тиква, вярвайки че те спомагат за хармонизирането на семейните отношения.

Древна мистика

Тиквата, както и картофът, са родом от Америка, където ги отглеждали още преди 6 хиляди години. Испанците били впечатлени от огромния зеленчук, който индианците изпичали в жарава, напълнен с мляко, мед и подправки. Заради окръглената си форма тиквата била възприемана като умален модел на Космоса. В древни свещени текстове на множество религии чудесният зеленчук е описан като символ на плодородие и изобилие. В представите на някои източни народи тиквата е растението, от което са произлезли боговете. Народите от Лаос вярват, че са родени от тиква. За даоистите тя е храната на безсмъртието, а според някои африкански племена тиквените семки олицетворяват божествената мъдрост.

„Гонят ли те - бягай, дават ли ти - взимай!" 

Тиквата е главен персонаж в много анекдоти от народното смехотворчество. В разказа „Печената тиква", плод на сатиричната фантазия на Елин Пелин, авторът описва душевните терзания на Душко Добродушков, който се поболява от мисълта за изкусителната оранжева душегубка. Душко попада в абсурдни ситуации, опитвайки се чрез измами да прикрие селското си потекло. Изключителни усилия м уструва да се въздържа и да не вкуси от любимата печена тиква, която му предлагат.

Тиквена загадка

Плод или зеленчук е тиквата? За мнозина тя е преди всичко десерт и затова без никакво съмнение я причисляват към плодовете. И донякъде са прави, тъй като най-често консумираме плода на зеленчуковото растение. В Англия градинарите наричат тиквичките летни тикви, а самите тикви - тиквички. А за да настане още по-голям хаос в представите ни за род и принадлежност, ботаниците причисляват пъпеша и динята към голямото семейство на тиквата.

90-килограмова наслада

Макар и доста разнообразни по външен вид, вкус и приложение, тиквите се класифицират в три отделни групи: обикновени (фуражни), едроплодни (кестенка или цигулка) и готварски тиквички (сакъзка). Едроплодните са високодобивни и по-невзискателни към условията за отглеждане. Някои екземпляри достигат тегло 90 кг!

Мис Цигулчена талия

Мускатните тикви, т.нар. „цигулки", сякаш са  специално изваяни. Формата им е продълговата, но с „талия" - стеснени в средата, а в долния край издути. От тях се приготвя най-вкусната тиквена баница. За печене обаче най-подходящи са валчестите тикви с твърда дебела кора и сочно „месо".

МУЛТИфункционалност!

Тиквите с твърда дебела кора отдавна не са само декорация за естетическа наслада, а се използват и в домакинството по всевъзможни начини. В тикви приготвяли туршии и съхранявали зърно и подправки. Спиртните напитки наливали в тикви с форма на бутилка. Мате все още се пие в специални калебаси. Кратунките били едни от първите черпаци, а по-големите служели за сандъци и даже за детски люлки. Дори корите влизали в употреба - индианците изобретили метод за плетене на килими от тиквени кори.

Код „оранжево"

Жълто-оранжевият цвят на тиквата се дължи на високото съдържание на каротеноиди. От тях в човешкия организъм се синтезира витамин А - витамин на растежа, който укрепва зрението и имунитета. Съдържанието на каротеноиди, концентрирано в яркожълтата месеста част на тиквата, варира от 3 милиграма до рекордните 9 при някои сортове. Мускатните тикви съдържат по-голямо количество каротеноиди дори от морковите.

Обикновено сред багрите на тиквите доминира оранжевият цвят, но той винаги е артистично съчетан с различни нюанси, като жълто, жълто-бяло, кремаво-бяло, жълтеникаво, синкаво, зеленикаво и др. Белите тикви, познати като „кестенки", са най-вкусни и имат тънка кора и нежна месеста част. Неузрелите кестенки се познават по сивкавия цвят на кората. Жълтите тикви, които се отличават с по-груба и влакнеста месеста част, са богати на фибри.  

Чудо на природата

Зрялата тиква е изключително полезна и съдържа различни захари, които й придават познатия ни сладък вкус. Останалите 90% от съдържанието на плода са вода. Несмилаемите хранителни влакнини са по-малко от 1%, а органични киселини почти отсъстват. Съдържанието на витамините С, В1, В2 и РР е високо. От минералните соли преобладават калий и фосфор. Не липсват и калций, магнезий, желязо, мед, кобалт, натрий и редица други макро- и микроелементи. Тиквата е богата и на ценни флавоноиди - антиоксиданти, които редуцират риска от различни заболявания и забавят стареенето.

За всяка болка си има... тиква

Тиквата е ценен диетичен продукт при редица здравословни проблеми. Незаменима е при храносмилателни смущения, упорит запек, гастрит, колит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и при различни заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Тиквената диета дава отлични резултати при сърдечно-съдови заболявания, нарушена обмяна на веществата и диабет. Пектинът, съдържащ се в тиквата, осигурява извеждането на токсините и на излишния холестерол от организма. При токсикоза на бременните тиквата е чудесно средство против повръщане. Тиквеният сок успокоява нервната система, а при нощно безсъние се препоръчва 1/3 чаша отвара от тиква с мед. Тиквата помага и при екземи и изгаряния. Козметичните ѝ свойства отдавна са спечелили сърцата на любителите на натуралните средства, тонизиращи и подхранващи кожата. Поради ниската калоричност на тиквата - само 17 ккал в 100 г, тя се препоръчва и в диети за отслабване.

Тиквени семки за спокойни дремки

Освен вкусни тиквените семки са и много полезни. В състава им преобладава растително масло, богато на ненаситени мастни киселини и фитостероли. Наличието на цинк в тиквените семки обяснява благоприятното им действие при профилактика на заболявания на простатата - за мъжете е достатъчно да изяждат около 30 семки дневно. Зрелите, сурови и обелени със запазена зелена кожичка тиквени семки, се славят като чудесно противоглистно средство без никакви нежелани странични действия.

В Деня на тиквата

Тиквеното масло е едно от най-качествените растителни масла. Често се използва за приготвяне на различни лекарствени препарати, тъй като съдържа биологичноактивни съставки, които укрепват имунната система. В австрийската провинция Щирия всяка година честват Деня на тиквата. Всъщност не тиквата, а тиквеното масло обира овациите и поласкано, се разтапя под лакомите погледи на хилядите, събрали се в негова чест. Апетитни залъчета черен хляб се топват в изумруденозеленото масло и доброволно съпровождат поредната лъжица тиквена супа до дълбините на човешката гурме фантазия. Празничното меню включва богата неустоима салата, пухкаво картофено пюре и разкошен тиквен сладкиш, придружени от чаша тиквен шнапс и ароматно тиквено кафе.

Оранжевата госпожа на трапезата - цялата, от корените до семките!

Крайно всеотдайна, тиквата не познава граници в кулинарните среди и буквално „се раздава" на трапезата. Невероятно, но факт - всички части на тиквата могат да се ядат, включително меките корени, стъблото и листата. Италианците добавят корените към омлети и супи. Цветовете са изключително подходящи за салати, пълнене, както и за приготвяне на ризото. По изисканите приеми винаги се предлагат изтънчени блюда, украсени с цветове от тиква! С тиквеното „месо" може да се приготви практически всичко - от супа до десерт. Панираните кори на тиквата служат за чудесно мезе. Семките пък са не само любима занимавка, но и вълшебна съставка в тестото, гарантираща много вкусен хляб.

Предана на неповторимия вкус

Тиквата успешно се съчетава с различни плодове и зеленчуци - морков, ябълка, круша, картоф и др. Салатата с настъргана свежа тиква и ябълки е любима кулинарна наслада на почитателите на суровоядството. С гарнитура от изпържени резенчета тиква се подчертава вкусът на месото и рибата. За още по-богата вкусова палитра може да се добавят и различни подправки, напр. черен пипер, индийско орехче, чесън, дафинов лист и розмарин. Анасонът придава на маринованата тиква уникален аромат. За да се усвоят витамините в тиквата, част от които са мастноразтворими, при приготвянето на различни ястия с тиква е желателно да се добавя и масло. От тиква се приготвят многобройни видове сладки, ароматни и сочни кексове, баници, както и рачел. А тиква със сметана, мед и орехи, посипана с канела и натрошен шам-фъстък, е истински десертен разкош за сетивата! Мммм...

Чичковите червенотиквеничета

Тиквата е чудесен избор при захранване на бебето. Всички мъничета харесват сладостта и аромата ѝ. Мускатната тиква е идеална за пюре и крем-супа. Ако решите сами да приготвите пюре, подберете добре узрели тикви без видими изменения по кората. Светлите на цвят сортове тиква се препоръчват при деца с риск от развитие на алергии. За да запазите максимално хранителната стойност на тиквите, запечете ги на фурна или в микровълнова печка (на максимална мощност в продължение на 7 минути за всяко парче от 500 г), или ги задушете на пара. С добавено мляко, препоръчвано от специалистите, пюрето от тиква е не само много по-пухкаво и вкусно, но и балансирана храна. Все пак бъдете внимателни с количеството, тъй като ензимът каротиназа, който превръща каротина във витамин А, е с понижена активност при бебетата. Каротинът може да се натрупа, а нежната бебешка кожа - да пожълтее. Освен пюрето тиквената каша също е много подходяща при захранване. При преходно хранене се препоръчват тиквено ризото и тиква с грис или кус-кус. Избягвайте да добавяте сол или захар към тиквените лакомства, преди детето да навърши 1 година. За вече поотрасналите бебчета различните тиквени сладкиши, както и парченцата задушена тиква, които малките пръстчета поднасят към устата, са невероятно сладко изкушение.

Наслаждавайки се есенната омагьосваща мелодия и танца на позлатените листа, не забравяйте вълшебството, което ни дарява тиквата. Тя посипва кулинария свят с вълшебен прах и приказност. Оставете се на оранжевото насторение на тиквата и си подарете незабравими мигове и приключения!

 

Д-р Светлана Михайлова

 

 

Сподели: