Lifestyle

Още нещо за бебешките и детски слънчеви очила

Или защо са необходими целогодишно

Още нещо за бебешките и детски слънчеви очила

Много от вас ще се запитат: „Защо? Как така и през зимата? Кой носи очила през зимата?"

Източникът на опасност: любимото ни слънце

Да започнем със слънцето - още с изгрева си то ни „изпраща" невидимите си ултравиолетови лъчи (UV), чието количество е най-голямо при зенита му по обед. Познати са 3 категории UV лъчи:

- UV-A, които са най-опасни за очите. При деца те могат да достигнат чак до ретината, защото очната леща (кристалина) се развива напълно на около 12-годишна възраст. Преди тази възраст лещата на детското око пропуска 75% от ултравиолетовите лъчи.

- UV-B, които се абсорбират от лещата на окото.

- UV-C, които са почти напълно спрени от озоновия слой, но една малка част достига до роговицата.

Добре е да знаете и още нещо: 99% от UV светлината, която достига до повърхността на Земята, принадлежи към категорията на UV-A (най-вредни за очите)! Един облак пропуска 90% от ултравиолетовите лъчи да достигнат до повърхността на Земята.

Хубаво е родителите да знаят, че мигането като реакция изобщо не е развито при малките деца, рефлексът на притваряне на клепачите наполовина, когато гледаме в посока на слънцето, още не е придобит. Ако обърнете внимание, ще забележите, че едно дете може да гледа в една запалена крушка директно, без да мига, нито да реагира както ние, възрастните, рязко извъртайки глава или затваряйки очи, чувствайки изключително неприятния ефект на ослепителната светлина.

За разлика от инфрачервената радиация, чиито ефекти са незабавни (топлина, изгаряния), тези на ултравиолетовите лъчи се изразяват по-късно. Когато те влизат в окото, всички тъкани могат да бъдат засегнати.

За да запазим зрението на нашите деца, е важно да предпазваме очите им от най-ранна възраст. И то не само през лятото, а целогодишно - и не само от директната слънчева светлина, но и от разпръснатите лъчи в облачни дни или тези, отразени от вода, сняг, пясък, бели стени, огледала и т.н.

Изборът: Какво стъкло да изберем? А рамка? Къде?

  • Винаги купувайте очила за бебетата и децата си с маркировка CE.

CE маркировката не означава, че даден продукт е произведен в ЕИЗ, а само показва, че продуктът е оценен, преди да бъде пуснат на пазара, и по този начин отговаря на нормативните изисквания относно продажбата му там (например хармонизирано ниво на безопасност). Това означава, че производителят удостоверява, че продуктът отговаря на всички съответни съществени изисквания (например изискванията за здраве и безопасност) на приложимата(ите) директива(и) - или, ако е посочено в директивата(ите), той е оценен от нотифициран орган за оценяване на съответствието. (Справка от http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/cemarking/index_bg.htm)

  • Предпочетете 100% UV защита (или поне минимум 98%), категория 4.
  • Изберете поликарбонатни стъкла, които са леки и нечупливи.
  • Рамката трябва да е напълно адаптирана към морфологията на детето, с висока форма (поне 26 мм) и добре обгръщаща визуалното поле на окото му.
  • Материалът, от който е изработена рамката, трябва да бъде лек, нечуплив и по възможност без отделяеми части (винтчета например), за да се избегне рискът от поглъщане.

 За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с висок процент на оцветяване. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75% , за градски условия е допустимо 50% оцветяване, за малки деца и бебета са подходящи очила с 90% оцветяване.

Не купувайте очила играчки за децата си, носенето им е по-вредно за зрението, отколкото неползването на слънчеви очила. Причината е, че затъмнената пластмаса прави "сянка" на окото. Зеницата не се свива (което е естествената ни защита) и така вредните лъчи са безмилостни към очите на детето. Всички евтини слънчеви очила, без защита, не трябва да ви изкушават. Проверявайте покупката в оптика, преди да започне употребата им, за да сте сигурни в качествата им. Приучвайте децата си от малки към носенето на слънчеви очила.

 Новината: Колекция 2012 пристига

Съвсем скоро на българския пазар ще бъде представена колекция 2012 бебешки и детски очила, внос от Франция. Произведени са в 3 размера (размер 1 - от 0 до 18 месеца, размер 2 - от 1 до 2,5 години, размер 3 - от 2 до 4 години) и 9 разкошни цвята, те са нечупливи, продават се в торбичка от биопамук заедно с удължител - връзка за задната част на главата на детето, 100% рециклируеми. Дизайнът е изключително оригинален, цветовете са естествени и модни. Моделът за най-малките е всъщност „2 в 1", тъй като може да се завърта напълно - извивката за носа е съобразена с морфологията на лицето на бебето, така че когато мъникът порасне, можем просто да завъртим на 180 градуса и да продължим да поставяме очилата на вече порасналото бебе.

Всички модели и разцветки може да намерите при дистрибуторите на www.redpoint-bulgaria.com, както и в Търговския офис в София, на ул. „Богатица" №22, тел. 0894 41 59 44.

 

 

Сподели: