Бременност

Основният мотив

Желанието ви да родите дете се базира на някакъв скрит мотив? В такъв случай трябва да знаете, че вътрешното емоционалното състояние на майката оказва влияние върху протичането на бременността и развитието на плода.

Основният мотив

Има нещо удивително в това състояние: в един миг се случва вълшебство и жената усеща, чe в нея се е зародил нов живот. Какъв ще бъде той и какво ще донесе?

Основата на основите: отношението на жената към бременността

Факторите, които влияят на протичането на бременността и на това какъв ще бъде мъникът, когато се роди, са много и изключително разнообразни. Но има спор, че основно и определящо влияние на процесите на бременността оказва самата бъдеща майка. Това влияние започва още преди зачеването - в момента, когато жената решава, че е готова да стане майка. Много е важно какъв точно е основният й мотив, от какви подбуди се води, защо иска да роди.

Да Му родя

Жената се стреми да угоди на мъжа. По този начин се опитва да му докаже любовта си. Именно затова при определяне на мотива акцентът е поставен върху "му", а не върху "родя" - да поднеса дар, да получа одобрение, да заслужа любов. Тази ситуация е сложна още и защото често изисква конкретен резултат - раждането точно на син или дъщеря. Ако усетите, че сте близко до подобна ситуация, се постарайте да обърнете особено внимание на това как по време на бременността може да хармонизирате своето състояние и това на бебчето.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ. При това решение нещата, на които обръща внимание жената, качеството на нейното влияние върху протичането на бременността и отношението й към детето много силно зависят от мъжа. Ако взаимоотношенията в двойката са хармонични и той е готов да бъде баща, то ситуацията е благоприятна. Но ако бъдещият татко изведнъж "се измори" от отговорността (или на жената така "й се струва"), то това бързо може да я "изкара от релсите", оставя негативен отпечатък върху състоянието й като цяло и върху чувствата към детето, в частност. За да избегнете емоционалната зависимост, се опитайте да се концентрирате на собствените си усещания, опознавайки майчиното чувство.

Ако отношенията с бащата на детето не вървят както би ви се искало, не се потапяйте в обидата и разочарованието, избягвайте да предявявате претенции към таткото. Припомнете си приятните моменти, поблагодарете този, който ви е подарил удивителната възможност да се чувствате майка.

Благодарете и на детето за това, че е дошло, че е избрало именно вас, че живее и се развива вътре във вас като ви дарява с нови чудни усещания.

Още един аспект, който има голямо значение в подобни ситуации - предпочитания и очаквания към пола на детето. Какво да правите, ако бащата жадува за наследник? А видеозонът или не дава еднозначен отговор, или пък резултатите говорят за момиче? В такъв случай внимателно и леко настройвайте мъжа си за появата точно на това мъничко човече. Не трябва да превръщате резултатите от ултразвуковото изследване в повод да направите детето нежелано още в майчината утроба. Нека изследването стане помощник, предоставящ възможността семейството да се "пренастрои", да се подготви за срещата. Погледнете ситуацията от друга гледна точка. Жената е тази, която дава живот на следващото поколение и в буквалния смисъл тя е истинският продължител на рода.

Да Си родя

"За да не съм сама", "Защото вече ми е време", "За да има кой да ме гледа на стари години". Причините не са важни, смисълът е един - ще ми бъде по-добре, ако имам дете. То може да реши важни мои проблеми, ще промени живота ми към по-добро.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ. Признавате ли си или не, но в подобна ситуация като правило преобладават егоистични подбуди. И в тази връзка следва да отчетем ред особености. Най-типични са две линии на поведение, два сценария на построяване на отношенията ви с детето.

Жертва. Опитвайте се да следите вътрешното си емоционално състояние и да не култивирате в себе си мисли от типа на: "Ето, аз реших всичко сама! Променям живота си. Нищо, че ще ми се наложи да се откажа от много неща - в материален план, в начина на живот, кариерата ми ще се забави, ще ме изостави лекомисленият ми приятел,... Сега животът ми има друг смисъл и аз съм длъжна...". Ако постоянно акцентирате вниманието си на отказа от нещо, пък било то и в името на светлото бъдеще, в душата ви ще се трупат негативни чувства по отношение на детето - без да го желае, то е станало причина за вашите лишения. В резултат може да се появи двойствено отношение към детето: любов и желание да имате бебе и в същото време - отблъскване. А това от своя страна може да се отрази на протичането на бременността.

Съсредоточете се върху мислите за това как детето ще украси живота ви, с каква радост ви дарява и ще ви дарява в бъдеще. Между другото, в този случай може да се развие друг неблагоприятен вариант на сценарий.

Длъжник. Започвате да очаквате от детето и може би, подсъзнателно да му внушавате, че то трябва винаги да е до вас, да отговаря на очакванията ви, да реализира това, което вие не сте постигнали и за което сте мечтали. Искате да получите "компенсация". Постарайте се да избягвате капаните на тази нагласа - още от първите дни на бременността проследявайте в себе си за подобни мисли и желания, пресичайте ги и ги променяйте.

Настройвайте се за приятелство, съюз и свобода за всеки. Мъникът ви предоставя възможност да изразите себе си в друго качество, да откриете нова страна на живота. Вие му давате възможност да влезе в този свят, но той е абсолютно самостоятелна личност със своите задачи, таланти и способности. Задачата ви е да му помогнете да ги открие и развие в пълния си обем.

По силите ви е да направите много, за да прекарате благоприятно бременността и раждането. Вслушайте се в себе си, стремете се към хармония и всичко ще мине по най-добрия начин.

Детето като плод на любовта.

Най-естествената и хармонична ситуация - двама души искат своето продължение. Те искрено жадуват да дадат живот на нещо ново, общо... От хармонията се ражда хармония.

Общувайте с детето по време на бременността, споделяйте с него любовта си, дайте му възможност още от първите мигове на живота да почувства добротата и нежността. Настройвайте се за срещата с вашето продължение, но не забравяйте, че това е нов човек, самостоятелен и особен. Приемете го такъв, какъвто е, обичайте го и го подкрепяйте!

Автор: Наташа Нейнска

 

 

Сподели: