Особености в развитието

Дете със слухово апаратче Особености в развитието

Дете със слухово апаратче

Проблем, описан от родител Детето ни е на 4 години – с два слухови апарата, но не чува добре и речта не се подобрява. Получихме предложение за кохлеарна имплантация. Считате ли, че трябва да пристъпим към тази процедура?

Въпрос към логопеда Особености в развитието

Въпрос към логопеда

Моето дете е на 9 месеца, казва няколко звука, но само когато се храни. Трябва ли да се притеснявам и мога ли да му помогна, за да започне да говори по-бързо?

Въпрос към логопеда Особености в развитието

Въпрос към логопеда

Моето дете е на 10 години, има поставени ортодонтски апарати, но ни препоръчаха да посещаваме логопед, защото трябва да се направи корекция на дишането и гълтането.

Въпрос към логопеда Особености в развитието

Въпрос към логопеда

Моето дете е на 6 години, носи очила и е с дислексия. От училище искат да го диагностицирам за ресурсно подпомагане. Смятате ли, че можем да се справим сами и дали ако му наема частни учители, ще се подобри състоянието?

Въпрос към логопеда Особености в развитието

Въпрос към логопеда

Моето дете е на 2 години, все още не говори и трудно ни имитира. Посещава логопед, но ни предстои почивка, което означава прекъсване на работата с логопеда за около месец. Трябва ли да се притеснявам от тази пауза?

Въпрос към логопеда Особености в развитието

Въпрос към логопеда

„Моето дете е на 2 години, казва много малко думи, а тези, които изговаря, не звучат правилно. Не ползва залъгалка или биберон, но забелязвам, че като че ли си смуче езика. Трябва ли да се притеснявам и мога ли да направя нещо, за да помогна?"

Когато бебето връща храната Особености в развитието

Когато бебето връща храната

Храненето на бебето е жизненоважна дейност за неговото развитие. Освен това общуването по време на хранене е част от развитието на социалната и емоционална интелигентност на детето и поради тази причина то трябва да доставя удоволствие.

Искам, искам, искам... Да мога сам Особености в развитието

Искам, искам, искам... Да мога сам

Какво искат майките от децата си вероятно е предопределено още преди раждането на бебето. Какво искат бащите за децата обикновено се противопоставя на това, което искат майките за тях. А какво иска детето?

Привързаност към меки несоциaлни обекти / 2 част Особености в развитието

Привързаност към меки несоциaлни обекти / 2 част

Независимо от съвременните теоретични твърдения, че привързаността към преходни обекти е нормална и почти универсална, трябва да се отбележи, че тя е културно обусловена.