Бременност

Оста на живота

Влияе ли състоянието на нашия гръбначен стълб върху протичането на бременността и раждането на бебето? Ето как отговарят на този въпрос различните специалисти!

Оста на живота

СПОРЕД АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ

За съжаление сред съвременните млади майки проблемите с гръбнака са по-скоро правило, отколкото изключение. Остеохондроза, сколиоза, проблеми с междупрешленните дискове и радикулит са често срещани сред младите жени. И въпреки че тези нарушения не влияят на развитието на бебето, на тях трябва да се обърне внимание.

Както е известно, по време на бременността, върху гръбнака се упражнява силно натоварване: променя се центърът на тежестта, увеличава се теглото. На деформирания гръбнак му става все по-трудно да издържи всички промени. В тази ситуация бъдещата майка задължително трябва да носи бандаж, да ходи на лечебна гимнастика (тя се определя от невролог, съвместно с акушер-гинеколога, който следи бременността). Целта е да се заздравят мускулите на гърба и да се изработи правилна стойка. Прилагайки тези мерки, се смекчава влиянието на бременността върху състоянието на гръбнака, освен това измененията нарастват постепенно и организмът успява да свикне с тях. За това време гръбначният стълб има шанс да се подготви за по-сериозни натоварвания - първият месец след раждането на бебето.

От време на време болките в гърба, особено в ниската част, безпокоят много от бъдещите майки. Най-често те са свързани с промените, предизвикани от бременността: например с приближаването на раждането под влиянието на хормона релаксин се разтягат междукостните връзки на таза. Ако болките се появяват често, е необходима консултация с ортопед и невролог.

Що се отнася до раждането, дори и при проблеми с гръбнака, жените често се справят с тази задача сами. Нужно е само да помните, че срещата с анестезиолога за избора на обезболяването трябва да се осъществи по-рано (някои състояния на гръбнака са противопоказни за епидурална анестезия). Назначаване на цезарово сечение се прави само за жените, които имат сериозни изкривявания.

Не забравяйте за гръбначния стълб и след раждането на бебето. Посещаването на лечебна гимнастика може да започне след 2-3 денонощия, а след 2-3 месеца може да преминете и на по-интензивни тренировки.

Система за защита

Смята се, че хоризонталното разположение на тялото при животните предпазва гръбнака от излишни натоварвания. При хората не е така. Ако гръбнакът е здрав, мускулите коригират промяната на центъра на тежестта, измествайки поясния отдел назад. Изследвания, проведени от американски специалисти, показват, че гръбначният поясен отдел при жените има особен строеж - клиновидна форма, която облекчава неговото изместване назад. Гръбнакът на мъжете не е приспособен за това.

СПОРЕД ПЕДИАТРИТЕ

Износването на детето е изпитание за организма. Особено трудно е за женския гръб в последните месеци на бременността, когато заради растящата матка центърът на тежестта на тялото се измества напред и, за да пази равновесие, жената е принудена да понася постоянно напрежение върху мускулите на гърба и да се накланя назад. Здравият гръбначен стълб може да издържи на това напрежение поради своята гъвкавост. Но дори и при малки отклонения процесът се нарушава и запазвайки равновесие, с помощта на силата на мускулите, жената бързо се уморява и усеща болки в кръста.

В същото време увеличаващата размерите си матка подпира диафрагмата, а заедно с нея и органите, разположени по-нагоре. Забавя се работата на белите дробове и те не успяват да насищат с пълна сила кръвта с кислород. А при проблеми с гръбначния стълб, „свиването" на дробовете е още по-изразено.

Какво се случва с бебето?

Корекцията във формата на гръбначния стълб на майката отстранява една от причините за недостиг на кислород на бебето. Въпреки че този дефицит може да се появи поради много причини, проблемите с гръбнака го засилват. В различните срокове на бременността кислородната недостатъчност носи за бебето различни последствия. Ако дефицитът е малък, обикновено не оказва влияние на здравето. Докато силната хипоксия забавя съзряването на главния мозък, променя хода на формиране на съдовата система, забавя защитните механизми на нервната система. Като следствие след раждането, при бебето се проявяват проблеми в работата на нервната система.

Още от първата седмица на бременността трябва да се подготвите, че бебето ще се появи на бял свят по естествен път и без излишни усложнения. Коригирането на проблемите на гръбнака е важен етап от подготовката.

Как да действате?

Следете състоянието на гръбнака по време на бременността: носете корсет за подържане на стойката; правете лечебна гимнастика; масажи; научете се да спите и да се движите правилно.

С раждането на бебето неприятното усещане в гърба при много жени не преминава, предстоят нови натоварвания. Затова не трябва да забравяте за неговото здраве и през този период.

 СПОРЕД ОРТОПЕД-ТРАВМАТОЛОЗИТЕ

Здравият гръбначен стълб е съставен от прешлени, междупрешленни дискове и стави -  те са обединени в гъвкава, позволяваща всяко наше движение система. Нейните звена се съединяват с мускули, връзки и фасция (съединителнотъканна ципа за всеки отделен мускул) и обща обвивка, която ги обединява и дава сила и стабилност на гърба.

При нарушен гръбначен стълб структурата на всички тези тъкани е променена, те се смесват и натоварват. Това оказва влияние на общото състояние на тялото. Първо се нарушава връзката на мозъка с мускулите и органите, която се осъществява чрез нервни окончания. Нормално те преминават свободно през гръбначния стълб, но ако формата му е изменена, окончанията могат да се заклещват. Резултатът е болки, напрежение или напротив - отпусната мускулатура.

Второ, проблемите с гръбначния стълб нарушават кръвообращението, а това означава и храненето на неговите съставни части - тялото на гръбнака, връзките, мускулите.

Трето, промяната на разположението му влияе на състоянието на междупрешленните съдове, пренатоварва мускулите и фасцията, като в крайна сметка също води до появата на болки в гърба, главата, трудности при координацията на движенията и самоусещането на тялото (пробвайте да опънете ръката си встрани със затворени очи).

Различните отдели на гръбначния стълб са тясно свързани един с друг, затова всяка една промяна в един от тях води до проблем и в другите. Представете си, че долната част на Айфеловата кула е изкривена. В резултат ще видите слаба и неустойчива конструкция. Горните „етажи" трябва да бъдат построени според изместването на долните, при което се получава симетрично накланяне встрани. Същото се случва и в нашето тяло. Ако кръстът е силно изкривен напред, шията ще повтори това движение, за да удържи тялото в пространството. А това означава и главата да е наклонена напред. Вследствие промяната на работата на един или два сегмента от гръбначния стълб натоварва съседния на него отдел.

Проверка

Основните признаци за изменение на състоянието на гръбначния стълб се определят лесно. Застанете пред огледалото и внимателно се огледайте.

1. Облегнете се с гръб на стената, стъпалата трябва да са на 1,5 - 2 см от нея. Хубаво допрете до стената тила, раменете, лопатките и таза. Ако гръбнакът е здрав, това положение на тялото няма да предизвиква неудобство.

2. Уши - трябва да са разположени на едно и също ниво. Разликата показва нарушения в осанката, които се проявяват в шията и най-вече поясните отдели на гръбнака.

3. Дясно и ляво рамо - изкривяване в една от страните е признак за проблеми в гръдния пояс. А също така и обяснява защо дрехите се набират около една от подмишниците.

4. Ръка към стъпалата - наведете се и протегнете ръка към стъпалото. Отбележете точката, до която стигате. Повторете движението на другата страна и сравнете резултатите. Разликата в нивата показва изменения или напрежение в поясните отдели на гръбнака.

5. Длани и пръсти - отпуснете ръцете си отстрани на бедрата - дланите са паралелно спрямо пода, а пръстите напред. Двете ръце трябва да стигат до едно и също ниво, иначе това означава, че тазът е наклонен или обърнат в една от страните. Такова изменение лесно се вижда и по дрехите: панталоните или полите могат да стоят накриво.

6. Стави на палците на краката - ако ставите са обърнати навътре, а пръстите напред и встрани, възможно е причината за това да е плоскостъпие и спаднал свод на стъпалата.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед-травматолог, тел.0888 601 368

 

 

Сподели: