Здраве

Остри инфекциозни диарии

Колко опасно може да бъде едно остро стомашно-чревно разстройство за бебето и малкото дете? На какво се дължи и как да го предпазим? Това са нови въпроси, които си задаваме днес ние - съвременните родители.

Остри инфекциозни диарии

Колко опасно може да бъде едно остро стомашно-чревно разстройство за бебето и малкото дете? На какво се дължи и как да го предпазим? Това са нови въпроси, които си задаваме днес ние - съвременните  родители. Докато преди години диарията предимно се спрягаше с консумирането на някои храни, които евентуално са я предизвикали, както и като симптом на летен вирус, днес медицината стига по-далеч - да разгадае с точност причината за това състояние, за да я отстрани. В тази статия ще се спрем предимно на вирусните диарии.

Причинителите

Острите инфекциозни диарии при кърмачета и деца в ранна детска възраст се предизвикват главно от вируси и бактерии и по-рядко от микотични (гъбични) и паразитни агенти.

Вирусните диарии съставляват около 2/3 от острите инфекциозни диарии. Те са най-чести през зимно-пролетните месеци и се наблюдават в кърмаческа и ранна детска възраст. Около половината от тях се причиняват от ротавируси, а останалите от корона, парво, адено и ентеровируси /ЕСHО,Coxsackie и полиовируси/. Понякога вирусните диарии се предхождат или съчетават с респираторни прояви. Поради трудното им лабораторно доказване често остават етиологично недиагностицирани.

Бактериалните диарии се причиняват  от патогенни и условно патогенни чревни микроорганизми. От патогенните бактерии най-често се срещат Е. коли, салмонели, шигели и др. Клиничната картина зависи от етиологията на острата диария.

Как протича заболяването

Вирусните диарии засягат горната част на стомашно-чревния тракт - стомах и тънко черво и протичат като остър гастроентерит. Началото на заболяването е остро - с висока температура, повръщане, коликообразни коремни болки, подуване на корема и диария. При вирусните инфекции е налице водниста профузна диария, която може да доведе до умерена или тежка дехидратация.

Диагностициране и лечение

Етиологичната диагноза изисква извършването на микробиологични, вирусологични, серологични и копрологични изследвания, които определят характера на лечението. Основното лечение на острите вирусни диарии е рехидратационна терапия и зависи от степента на дехидратацията.

Перорална рехидратация. Нейните предимства са две: течностите и електролитите се внасят през храносмилателната система, където се резорбират в необходимите количества, второ, избягва се хоспитализацията, болезнените манипулации, обездвижването на детето и някои усложнения. Противопоказания за перорална рехидратация при лека и умерена дехидратация няма. Те са налице когато болните са на възраст под 3 месеца с тежка дехидратация. Препарати за перорална рехидратация са Рехидрин, СЗО 1, СЗО 3, и др. Могат да се приложат подсладена и леко посолена оризова вода. За да не се провокира повръщане особено в първите 2 часа, течностите се дават в малки порции през кратки интервали от време. Единични повръщания не опорочават метода. При тежка дехидратация е показана парентерална рехидратация.

Захранването на кърмачето е вторият по важност елемент от лечението. То трябва да започне рано - от 6-ия до 24-ия час, за да се избегне протрахирането на диарията. Използват се диетични хуманизирани млека, при по-големите деца - сухари, обикновени бисквити, солети, чай. При вирусните диарии, освен рехидратационна терапия, се препоръчва за 7-10 дни диетично хранене с ниско лактозни млека, а при вторично възникнала алергия към протеините на кравето мляко - хипоалергични млека, соево мляко или белтъчни хидролизати. Профилактиката на вирусните диарии включва естествено хранене на новороденото и  кърмачето, добра лична хигиена на ръцете и хигиена на  храненето на детето и семейството му.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Антоанета Докова, Педиатър и Ревмокардиолог, Детска хирургична клиника, Кърмаческо отделение МБАЛСМ „Пирогов"

 

 

Сподели: