Здраве

От другата страна, по корем

Много е важно да слагате малкото бебе, ненавършило годинка, по корем. Защо и как да правите това правилно?

От другата страна, по корем

Много е важно да слагате малкото бебе, ненавършило годинка, по корем. Защо и как да правите това правилно?

Знаете ли как да слагате новороденото да спи правилно? Правилното е по гръб. Именно това просто правило предотвратява синдрома на внезапната детска смърт. Това е станало известно още в средата на 90-те години, което понижило смъртността сред новородените по цял свят с 50%. Тази мярка обаче станала причина за неочакван ефект: много майки започнали да се притесняват да слагат децата си по корем не само докато спят, но и докато бодърстват. В резултат, развитието на моторните функции на децата се забавило: за да пропълзят мъниците трябва да използват и ръчичките си, и крачетата, чиито мускули да са достатъчно тренирани. Ако детето лежи постоянно по гръб в креватчето, надали ще успее да усвои необходимите навици. При лежането по гръб децата не развиват антигравитационното натоварване на мускулите-разгъвачи, което може да доведе до задръжка в психо-моторното развитие: умения за пълзене, седене и преобръщане от корем по гръб. Трябва редовно да поставяте бебето по корем, когато е будно. Тази мярка ще помогне не само да избегнете образуването на плосък тил, но и да развиете необходими навици.

НЕ ИСКАМ, НЯМА!

Някои деца започват да се възмущават при поставянето по корем. И това не е чудно: за мъника, който постоянно лежи по гръб, положението по корем е нетипично, неприятно - трудно повдига главичка, не може да се обърне, дискомфортно му е. Не се поддавайте на провокации! Не е нужно да докарвате бебето до плач, но се постарайте всеки ден да го държите в това положение 5-10 минути, постепенно увеличавайте времето до половин час. Винаги бъдете близо до него. Ако започне да капризничи, може да го разсеете и да издържи още малко. Освен това, следете крачетата да са разтворени и мъникът да се обляга на предмишниците. През първите 2-3 месеца от живота си бебето се опитва да запази равновесие и затова, лежейки по корем, започва да повдига глава, което спомага за правилното и своевременно развитие на шийния отдел на гръбнака. Ще започне да задържа все по-дълго главата си изправена, ще започне да се повдига на ръчички, а към шестия месец ще започне да се изправя на четири крака и да прави първи опити за пълзене. Всекидневните тренировки подобряват координацията на движенията, спомагат за укрепването на гръдния кош, мускулите на ръцете, гръбнака, в общ план развива не само физическото, но и интелектуалното развитие на бебето. Освен това, поставянето по корем укрепва и мускулите на предната стена на корема, профилактика е за грижите за пъпчето, а ако правите това преди хранене, помага за намаляването на коликите.

КЪМ ДЕЙСТВИЕ

Поставяйте бебето по корем колкото може по-често: преди кърмене (след това не е препоръчително, защото може да повърне), по време на масаж, гимнастика, смяна на памперса. Преди процедурите проветрявайте стаята и прибирайте всичко излишно. Повърхността, върху която ще лежи, трябва да е равна и твърда, например маса, постлана с тънко одеяло. Твърдата повърхност подтиква мъника да напряга мускулите на тялото си, което не се случва върху възглавници или мек матрак.

За да не му е скучно, поставете пред него играчки с огледало - децата много обичат да се вглеждат в собственото си отражение. Също сложете малко по-далече ярка музикална играчка, която дълго ще задържа вниманието на новороденото.

Понякога лежането по корем дразни бебока, защото не може да следи мама. Общувайте повече с него. Добър вариант е да го сложите на гърдите си, така ще може да оглежда около себе си, без да повдига много високо главичката си.

Развиващото килимче също е много удачно. Лежейки по корем, детето ще разглежда разнообразните рисунки по него, ще опипва различните материи и протягайки се към закачените играчки, ще се опитва да ги хваща и така постепенно да се повдига на ръце. Ако мъникът лесно достига до понравилите му се играчки, значи вече ръцете и гърбът му са заякнали, а вие може да отдалечите любимата му играчка още, за да се опита да я достигне с пълзене. Разбира се, не трябва да очаквате прекалено много и бързи резултати, защото пълзенето може да не се случи веднага.

Когато бебето навърши 5-6 месеца, трябва да разпънете на пода по-голямо  одеяло, за да може да обхваща по-големи хоризонти. Ограничавайки пространството на детето с манеж или креватче, вие го лишавате също и от опознаване на света.

В този период от възрастта може да упражнявате и „рефлекторно пълзене", което укрепва мускулите на краката и кръста: в положение по корем, раздалечете колената встрани, а стъпалата ги съберете. След това с длани обхванете пищялите и с палеца си докоснете ходилата му. В отговор на вашите действия бебето ще свие крачета и ще се отблъсне, като се предвижи напред. Ръцете ви трябва да са фиксирани на масата, иначе мъникът няма да се предвижи. Упражнението може да се повтаря 5-7 пъти.

РАЗУМЕН ИЗБОР

Съгласно изследванията на канадски учени, децата, спящи по корем и прекарващи в това положение по-голямата част от бодърстването им, се развиват няколко пъти по-бързо от връстниците си, които спят само настрани или по гръб. Такива деца по-рано започват да държат главата си, да седят, да пълзят и ходят. На годинка, годинка и половина, нивото им се изравнява с другите деца. Но не трябва да рискувате да оставяте бебето да спи през нощта по корем, просто се постарайте по-често да му правите гимнастика.           

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Д-р Кремена Димитрова,
педиатър, МБАЛ „Токуда Болница София"

 

 

Сподели: