Бременност

От дървената слушалка до 4D ехографа

Задължителни и желателни изследвания по време на бременността

От дървената слушалка до 4D ехографа

„Какво толкова им гледате на тия бебета? Оставете ги на мира. Тормозите ги още преди да са се родили! - това обикновено казват повечето баби при вида на дългия списък със задължителни и още по-дългия с желателни изследвания по време на бременността - Все едно нас на времето някой ни е изследвал. Слушаха ни с дървената слушалка и това е". Тези думи не са празни приказки. Факт е, че само допреди 30 години изследванията на плода са се състояли именно в това да се чуе има ли тонове, а за майката обиколка на корема със сантиметър и следене на теглото. Днес можете да се запознаете с наследника си и дори да видите чертите на лицето му още преди да изплаче в родилната зала. Науката и техниката напреднаха скоропостижно. Благодарение на това съвременните семейства могат да бъдат сигурни за здравето на детето си в много ранен етап. За съжаление успоредно със знанията нарастна и бройката на факторите, които влияят негативно върху живота на днешните бебета, като се започне от инфекциите и се стигне до генетичните заболявания, външната среда и поведението на бъдещата майка. Ето защо е създадена цяла система от изследвания по време на бременността, които могат не само да предотвратят развитието на тежко заболяване, но и да спасят живота на вашето бъдещо дете.

Медицината разглежда етапа на бременността в десет лунарни месеца или 40 гестационни седмици. Тъй като във всеки различен момент е възможна появата на опасност за здравето на бебето или бъдещата майка, акушер-гинеколозите съветват през деветте календарни месеца да се направят редица изследвания. Никои от тях не могат да бъдат задължителни, тъй като в България пациентът, с много малки изключения на умствени проблеми и други, има пълни права над своето тяло и може да откаже всяка манипулация, която не смята за нужна. Това се отнася и до бременните жени, така че е добре да знаете на какви изследвания сте полагани и дали ги желаете. Наблюдаващият ви лекар е запознат с възможните опасности за вас и вашето бебе и затова още на първата консултация ви поднася като задължителни редица манипулации, които покриват минимума за това да родите доносено и напълно здраво дете. Съгласно нормативната база Националната здравноосигурителна каса поема определена част от изследванията по време на бременността. Естествено срещу заплащане, бъдещата майка може да посети специалисти за повече от задължителните изследвания по свое желане или по препоръка на наблюдаващия я лекар. Обикновено, след като види двете чертички на теста, жената първо посещава личния си лекар, от когото трябва да получи направление за акушер-гинеколог. По закон бременните са освободени от потребителска такса. Единствено заплащат за консумативи при изледвание на биологичен материал в лабораторията. Цената не надвишава 2 лв.

1 триместър - доста работа ви чака

Първият триместър обхваща бременността до 12 г. с. В този период не е сигурно кога точно бъдещата майка ще посети за първи път специалист за установяване на бременността и затова няма определен лунарен месец, в който да се правят задължителни изследвания. Обикновено жените правят домашни тестове за бременност, което може да се случи както на първия ден от закъснението на менструалния цикъл, така и на доста по-късен етап. При първото посещение акушер-гинекологът, който сте си избрала да наблюдава вас и вашето бебе през следващите месеци, ще ви направи ултразвуково изследване за установяване на бременността. В по-ранна седмица обикновено това се прави с вагинален ехограф, за да може добре да се огледа плодния сак. Ако сте в седма или по-горна седмица, може дори да видите как пулсира сърчицето на вашето бебе. След това лекарят ще вземе цитонамазка, за да се изключи наличието на онкологични клетки и влагалищен секрет за микробиологично изследване за наличие на бактерии. Също през първия триместър се взима кръв и урина от бременната жена за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други важни показатели. В повечето случаи това се прави веднага след първия преглед. Освен това се дава кръв и за установяване на кръвна група и Rh-фактор. Ако сте бременна за втори път, докуменът от първата ви бременност за това изследване служи и сега. Няма смисъл да се подлагате отново на него. Акушер-гинекологът ви задължително ще пусне изследване за ХИВ, Сифилис и Хепатит В. Първият ви преглед продължава с измерване на кръвното налягане, теглото, ширината на таза, обиколка на корема и естествено подробно интервю за начина ви на живот преди забременяването, заболявания, спонтанни или желани аборти, усложнения при предишни бременности, ваши вредни навици или неподходяща обстановка на работа и т. н. Всичко, споменато до тук се поема от здравната каса и бременната жена не заплаща за прегледите и изследванията.

4 лунарен месец - можете да си отдъхнете

В началото на бременността се чудите да се радвате на невероятното щастие, което ви е сполетяло, или да тичате да давате кръв и урина по лабораториите, да се записвате за наблюдение и да свършите още куп административни задължения. Е, така е в началото. Но сега можете да си отдъхнете. През този месец единственото, което трябва да свършите е да посетите женската консултация за един преглед. Обикновено това е периодът на пълния релакс - минала е цялата процедура по първоначалните изследвания, най-вероятно сте се отървали от ужасното сутрешно повръщане, а и коремът ви още не е достатъчно голям, за да ви пречи. Така че наслаждавайте се на момента.

5 лунарен месец - отново кръв и урина

Между 17 и 20 г. с. отново ще ви се наложи да давате кръв и урина за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други важни показатели. По време на консултацията наблюдаващият ви лекар ще измери кръвното ви налягане, теглото, размера на таза, обиколката на корема. По здравна каса ви се полага още едно ехографско наблюдение. Обикновено са малко жените, които обаче остават само с него. В повечето случаи бъдещите майки правят посещения за ехограф поне веднъж месечно. От този месец започва следенето на сърдечната дейност на плода.

6 лунарен месец - бебето расте видимо

Следващата ви консултация включва отново следене на сърдечната дейност на плода. Освен това задължителни са измерването на кръвно налягане и проследяване на теглото и обиколка на корема.

7 лунарен месец - ...и започва да тежи

Изследването за хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други се прави и през този месец. Показателите дават важна информация на лекаря ви за състоянието ви и това на вашето бебе. Вече сте във втората половина от бременността си и организмът ви започва да се подготвя за тежестта, която трябва да поеме. Сърдечната дейност на плода продължава да се следи.

8 лунарен месец - отново време за малко отдих

През тези седмици нямате „задължения" към лабораториите. Важно е да се следи сърдечната дейност на бебето и вашето артериално кръвно налягане.

9 лунарен месец - на финалната права

Сега е времето да се повтори микробиологичното изследване на влагалищен секрет. Ако има някакви бактерии, трябва да се изчистят преди раждането. Освен това от този месец се удвоява честотата на следене на сърдечната дейност на бебето, измерването на кръвното ви налягане и теглото, обиколката на корема и ширината на таза.

10 лунарен месец - всеки ден може да е Великден

Така е! Всеки следващ ден може да се окаже рожденият ден на вашето бебе. Щом сте стигнали до тук, вие и вашето дете сте готови да се срещнете. В началото на този месец ще дадете за последен път кръв и урина за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други. Полага ви се още два пъти да се проследи сърдечната дейност на плода, да ви се измери кръвното налягане и да се види теглото и ширината на таза.

Рискова бременност

„По учебник" за рискова бременност се счита тази, при която бъдещата майка е в напреднала възраст или пък е прекалено малка, когато съществува кръвногрупова несъвместимост с бащата, когато има семейна обремененост като диабет, хипертония или друго заболяване, когато има предишно мъртво раждане или поредица от спонтанни аборти, а също така и бременност с многознаци.

Ако сте над 35 години, здравната каса поема някои допълнителни изследвания. Можете да видите бебчето си по време на ехографски преглед още два пъти. Освен това наблюдаващият ви лекар най-вероятно ще ви посъветва да си направите биохимичен серумен скрининг, който дава възможност за ранното откриване на аномалии в плода. Най-честите сред тях са Синдром на Даун, спина бифида и дефекти на коремната стена. Тъй като резултатите никога на се категорични, а показват само честотата на възможно заболяване, при по-висок риск, се прави амниоцинтеза. Не винаги и положителният резултат за висок риск от дадено заболяване задължително води до него. Заради това много майки се отказват от серумния скрининг, защото методът дава повече евентуални вероятности, отколкото сигурни резултати.

Ако сте под 20 годишна възраст, ще ви гледат на ехограф веднъж повече от другите бъдещи майки. Освен това ще ви се направи допълнително изследване за хламидия.

В случаите, когато имате кръвногрупова несъвместимост с бащата на детето си, ви се налага да направите изследване за алоеритроантитела. Проблем може да се появи тогава, когато се окаже, че майката е с отрицателен Rh, а бебето се развива с положителен. За щастие тази несъвместимост днес не плаши докторите, тъй като ранното откриване на проблема води до неговото разрешаване, без последствия за майката и детето.

Бъдещите майки, при които съществува риск от развитие на диабет, се подлагат на допълнителен тест за изследване на кръвната захар. Освен това се препоръчва консултация с ендокринолог. Прегледите при тях са по-чести и зависят от степента на заболяването. Здравната каса поема една допълнителна ехография на плода.

Съществуват безброй рискови фактори, които заобикалят ежедневната среда на бременната жена: йонизиращи лъчи, досег с медикаменти, неподходяща трудова среда, внезапно заболяване, недохранване и много други. В тези случаи наблюдаващият акушер-гинеколог задължително насочва бъдещата майка към съответните специалисти и освен това следи бременността й като рискова. В някои случаи дори многоплодната бременност се счита за рискова. Тогава обикновено прегледите се правят два пъти месечно и по-често се пуска изследване на кръв и урина.

...и 3D и 4D, и още малко ще влезем при бебето

Скептиците смятат, че е излишно да се прекалява с толкова изчерпателно разглеждане на бебето, още преди раждането му. Някои хора отчитат консултацията със специалист за 3D ехография като мода, която ще отмине като всяко друго ново нещо. Трети не могат да си представят, че няма да проследят подробно развитието на бъдещото си дете. Въпреки че здравната каса не поема фетална морфология, повечето акушер-гинеколози съветват пациентките си да направят такава на бебето си три пъти през бременността. Тези изследвания са предотвратили не една и две човешки трагедии и въпреки че всяка загуба е тежка, в случая важи правилото: „Избери по-малката злина". Лекарите съветват първата консултация да се направи между 11 и 13 г. с., втората - между 21 и 23 г. с., а последната - между 31 и 33 г. с. Това е най-безболезненият, най-безопасният и възможно най-сигурният начин в съвременната медицина да се открият аномалии в органите на плода. По време на феталната морфология много подробно се оглеждат сърдечно-съдова система, мозък, гръбначен стълб, бъбреци, пикочен мехур, коремна кухина, пъпна връв, череп, гръден кош и естествено ръчички и крачета. Обикновено броенето на пръстите е любимата част от прегледа за родителите, но за лекарят по-важното, че има възможност да проследи отблизо процеса на развитие на малкото човече.

Благодарение на техниката и опита на акушер-гинеколозите днес могат да се избегнат и преодолеят множество трудности, но това не може да се случи без отговорното поведение на бъдещите родители. Всяка жена сама за себе си трябва да следи какви изследвания е нужно да й бъдат направени, да посещава редовно консултативния кабинет и естествено да осъзнае, че вече носи отговорност за още един живот, освен своя.

Когато вземете резултатите от лабораторията, първата работа е да погледнете дали вашите стойности попадат в графата на референтните стойности. Ако нещо се отклонява, изпадате в паника, че нещо лошо се случва с бебето ви и ще трябва да се тъпчете с лекарства или да постъпите в болница. Не се притеснявайте толкова бързо. По време на бременността целият ви организъм търпи промени и това се отразява върху резулатите от кървните изследвания. Както не можете в осмия месец да изкачите стъпалата на 10 етажен блок и това е нормално, така е нормално хемоглобинът ви да е малко по-нисък, отколкото е бил преди или пък левкоцитите ви да са завишени в сравнение с другите жени. Наблюдаващият ви лекар най-добре познава здравословното ви състояние и затова му имайте доверие, когато ви каже, че всичко е в норма, въпреки, че стойностите малко бягат от графата. Дадените по-долу показатели са ориентировъчни. Тъй като всяка лаборатория работи с различни методики, никъде няма да срещнете абсолютно еднакви референтни граници.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: