Здраве

От какво ще ядем?

С помощта на тиксо може да проверите здраво ли са залепени за чинийката различните забавни за детето картинки. Вижте още какво е нужно да знаете, за да бъде храненето наистина безопасно.

От какво ще ядем?

С помощта на тиксо може да проверите здраво ли са залепени за чинийката различните забавни за детето картинки. Вижте още какво е нужно да знаете, за да бъде храненето наистина безопасно.

Основните критерии при избора на детски съдове са безопасността и удобството. Важно роля в това играят материалите, от които се правят бебешките чинийки и чашки.

 Купички, чинийки

Пластмаса

Различните видове пластмаси за хранителни продукти са най-безопасният материал за хранене на деца до 3 годинки. Но на дъното на чинийката или на етикета трябва да бъде отбелязана максималната температура, при която може да се ползва този съд. Обръщайте внимание на това, тъй като не всички купички са предназначени за сервиране на гореща супа.

Ако искате в дадена чинийка да топлите храна в микровълнова печка или да я миете в миялна машина, ще трябва да изберете съдове със специален знак. Те са изработени от полипропилен, който не се страхува от нагряване и от въздействие на миещите препарати.

Пластмасовите купички са леки, но в тях храната много бързо изстива. Този минус може да бъде решен с термоустойчиви модели и двойно дъно, в което се налива топла вода.

Когато купувате пластмасови съдове, задължително опипвайте повърхността им, за да проверите дали не са надраскани.

От гледна точка на хигиената, твърдата пластмаса е по-надеждна, тъй като върху нея остават по-малко драскотини, в които се събират микроби. Освен това, от нея мазнината се маха по-лесно.

Никога не оставяйте в наследство пластмасовите съдове - срокът им на годност е до 3 години. След това полимерите започват да се разлагат под действието на високата температура.

 Стъкло и керамика

Това са най-екологичните материали. Съдовете от такива материали се чупят лесно, но за сметка на това издържат на високи температури, могат да се използват в микровълнови печки и дълго запазват храната топла. Но чиниите трябва да се сменят веднага след като върху тях се появяват пукнатини или отчупвания (колкото и миниатюрни да са).

Метал

На пръв поглед емайлираната купичка отлично подхожда на мъника. Но металическите съдове имат два съществени недостатъка: бързо се нагряват (което може да доведе до изгаряния) и емайлът лесно се олющва, след което съдът не трябва да бъде използван. Съвременните хранителни терапевти не препоръчват употребата на метални съдове нито в домашни условия, нито в детски заведения.

Форма, цвят, размер

  • Детската чинийка трябва да е устойчива, с висок борд. Размерът се определя от апетита на детето: не купувайте по-големи "с перспектива", по-добре обемът на чинията да съответства на детската порция.
  • Съвременните съдове позволяват фантазията на дизайнерите да се развихри на воля: двусекционни модели или специални форми на вътрешната повърхност, позволяващи остатъците от пюрето да бъдат притиснати в ъгъла, откъдето лесно могат да се загребат с малката лъжичка. Изобилие от цветове, различни лепенки, нарисувани на дъното животни... Ако имате две и повече деца, то всяко трябва да има свой комплект съдове и прибори.
  • Купувайте детските съдове от специализирани магазини или в аптеките - там качеството на стоката е гарантирано.

Прибори

Подходящи за деца от 3 до 9-месечна възраст са лъжички с меки гумени или силиконови части, които не нараняват венците. За по-големите дечица от 9 до 12 месеца оптимални са приборите от полипропилен, които не поемат топлината  и миризмата на храната и не дразнят детето при допир с растящите зъбки. В тази възраст се препоръчва ползването на права детска лъжица за майката, същата лъжица за детето, което още не може да се храни само, но иска да си държи лъжицата, и т.нар. вилицо-лъжица - вилица с формата на лъжица, с която са по-лесни опитите за самостоятелно хранене.  От 12 до 18 месеца се препоръчва въвеждането на крива лъжица за детето и права полипропиленова за майката. От 18 до 24 месеца се препоръчва комплект от лъжица, вилица и детски нож. Детето още не може да реже, но се опитва да натиска храната в правилната посока. Рязането с нож е възможно след третата година (не се препоръчва до втората година). Не бива да се употребяват дървени ножове, тъй като в порите и цепнатините им се задържат микроби и мръсотия.

  • Колко да е дълбока лъжицата? - Във възрастта до 6 месеца лъжицата трябва да няма т.нар. страничен ръб. Майката има усещането, че храната може да се разсипе, но страничният ръб създава изключителен дискомфорт при допир с венците. Много е важна големината - да пасва точно на устната кухина и да не е по-голяма от нея. Във възрастта до 12 месеца можем да си позволим лъжица със страничен ръб, сравнително плитка, за да не се закачат за нея растящите на детето зъби. Във възрастта до 24 месеца можем да си позволим да преминем към дълбока лъжица.
  • Приборите с дълги дръжки са удобни за майката, когато трябва да вземе храна от детското бурканче. При самото хранене лъжицата трябва да е с къса дръжка, за да има добър контрол до устата на детето.
  • Лъжичките с извити дръжки са подходящи за начинаещите лакомници на възраст 12-18 месеца. Трябва само да се обръща внимание на коя страна е извита дръжката - на дясно или ляво. Ако имате левичари в семейството, предложете на детето лъжица, извита за лява ръка (за съжаление, на българския пазар трудно се намират такива).
  • Добър помощник за мама са термолъжичките, които променят цвета си в зависимост от температурата. С тях е сигурно, че прекалено горещата храна няма да попадне в устата на детето. И освен това, тези хамелеони забавляват мъниците по време хранене.
  • Много удобни за майките са лъжичките с дръжка тип "контейнер", която се пълни с храната. При леко стискане на дръжката пюрето или сокчето попадат в лъжичката.

Чашки

Когато говорим за детски чаши трябва да знаем, че първата детска чаша наподобява шишето с биберон, но е с различен накрайник. Тази прилика е необходима, за да не се нарушава комфорта на детето и за да не се променят формираните до момента хранителни умения, освен ако няма терапевтични предпоставки за това. Накрайникът трябва да е мек, за да може детето плавно да премине от сукателен към смукателен начин на пиене и да се научи да поема на глътки. Тази техника е доста трудна за детето и се формира във възрастта между шести и девети месец. След 9-я месец може да се премине към следващата чаша с твърд накрайник, но все още не неразливаща се, защото детето все още няма силата да изсмуче течността през клапана. След 12-я месец на детето се предлага чаша със сламка - широка сламка, като сламката може да бъде смалена след 18-я месец. Тогава на детето вече можа да се предложи чаша без капак, защото то се е научило да пие на глътки и няма опасност да се задави.

 За най-малките избирайте чашки с две дръжки - на детето ще му е трудно да задържи чашата само с една ръка. Колкото по-малко е детето, толкова по-лека трябва да е чашата. Дъното трябва да е стабилно или с допълнителна подставка. Мъникът по-рядко ще изпуска специално извитата по детската ръка чаша, отколкото тази "за възрастни" с гладки, прави стени.

ВНИМАНИЕ

Тъй като до 24 месеца се препоръчва употребата или на естествени керамични съдове, или на полипропиленови, наблюдавайте съдовете и приборите за драскотини при миене в съдомиялни машини. Ако забележите драскотини, подменете повредения съд или прибор, защото неговата употреба вече не е безопасна.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Нина Йорданова, Център за работа с деца "Пумпелина"

 

 

Сподели: