Родителска практика

От раждането до училище ДЕТСКИЯТ ПОДАРЪК

Подаръците за децата винаги са „на мода”.

От раждането до училище ДЕТСКИЯТ ПОДАРЪК

Подаръците за децата винаги са „на мода". Особено и най-вече в навечерието на Коледа. Но как да разберем какво точно ще зарадва едно дете? И как да не се объркаме в избора, все пак децата „израстват" и в игрите така бързо, както при дрехите.

ОТ 0 ДО 12 МЕСЕЦА

Ваши приятели или роднини очакват или вече имат нов член в семейството? В този случай проблемът с дара е най-лесният въпрос, защото подаръкът за новороденото е подарък за родителите. Само трябва да попитате какво от всичките бебешки принадлежности не са успели да купят:

- одеялце и чувалче за спане

- столче за хранене

- кошче или столче за кола

Ако родителите кажат: „Всичко си имаме", смело може да подарите най-употребяваните вещи:

- няма да бъдат излишни бебешки памучни бодита и памучните гащеризончета за всеки ден

- биберони, бутилчици, лигавничета - всичко това постоянно се оказва не под ръка

- термометър за вана, щипка за биберон - за тези дреболии майките често забравят

- в краен случай винаги можете да подарите огромен пакет памперси, но не за новородени (те бързо умаляват), вземете мини - те винаги са точни.

РАЗВИВАЩИ ИГРАЧКИ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА

Възраст

Подарък

Защо?

Как се използва

Ново-родено

Играчка за креватче

Помага за развиване на зрението и успокоява.

Закрепя се над креватчето на разстояние 15-20 см от очите на бебето.

1 месец

Музикална играчка

Бебето реагира на звуците с интерес.

Оставете играчката на разстояние 20-30 см от бебето.

2 месеца

Ярки кубчета и предмети

Детето се привлича от различни форми и цветове.

Може да ги закачите на креватчето или да ги показвате на мъника.

3 месеца

Топки и леки дрънкалки

Мъникът се учи да хваща предмети.

Закачате ги на креватчето или ги държите в ръка, така че бебето да може да стига до тях.

4 месеца

Чесалки

Започват да прорязват зъбчетата на бебока.

Помага му да почеша венците си. Важно е да може да държи предмета в ръка.

5 месеца

Меки играчки със звънчета

Бебето може да разбере, че играчката издава звук, ако я мърдаш.

Първо проверявайте сертификатите за безопасност, всяка играчка неминуемо се оказва в устата на малчо.

6 месеца

Прости форми от различен материал

Детето се привлича от различни материали и цветове.

Пркокарайте ръчичката на детето по различните материали и му покажете как могат да се движат и люлеят.

7 месеца

Топки, люлеещи се играчки

В периода на активно пълзене, на детето му доставя удоволствие да се докопва до предметите.

Показвайте възможностите на играчките.

8 месеца

Играчки за вана

Мъникът изучава свойствата на водата и се развива.

Поставете играчките на дъното и им позволете да изплуват, мърдайте ги във водата като правите вълни.

9 месеца

Играчки тип матрьошка

Мъникът изучава формите.

Показвайте му как всяка част влиза и излиза.

10 месеца

Пирамиди

Детето запомня последователност-та на формите и цветовете.

Показвайте закономерността.

11 месеца

Строителни кубчета според възрастта

Мъникът изучава устойчивостта на конструкцията

Постройте заедно кула, къща.

12 месеца

Играчки за бутане в изправено положение

Когато детето стои стабилно на крака, му е трудно, но интересно да прави и други движения. Това развива координацията.

Първоначално му давайте да бута играчка, докато се държи за ръката ви.

ОТ 1 ДО 2 ГОДИНИ

Именно от тази възраст (до училищна възраст) играта става не просто забава, а основен вид дейност. С нейна помощ мъникът опознава света. А това означава да забравите за дрехите като подарък, да зарадвате детето може само с играчки (блузката или якенцето могат да бъдат само хубаво допълнение). Не се притеснявайте, ако детето не прояви веднага интерес към играчката. Интелектуално и физически децата се развиват различно, няма нищо страшно, ако подаръкът се окаже „за пораснали". Ако сте на гости не забравяйте да го връчите лично на детето. Работата на родителите е да научат мъника да казва „благодаря".

Мисловни - познаване на формата, размера и цвета

Става дума за рамки и предмети, които се закрепят за тях, игри от рода избери правилния цвят, ярки кубчета, пирамиди, матрьошки. Всяко конструиране, което развива мисълта, познанието за форми и свойствата на материалите.

Само не подарявайте комплект с малки детайли. Внимателно прочитайте указанията на производителите, които указват възрастовата граница и се спирайте на проверени фирми. Техните детайли са изработени много добре и не е необходимо допълнително усилие, за да ги съедините (детето няма сили за сложни манипулации).

Много подходяща игра за развитие на фината моторика, сензорната памет и чувствителността е „вълшебна торба". В нея са събрани двойки предмети, които трябва да се поискат, примерно родителят държи единия предмет и иска от детето да избере другия аналогичен. Играта е полезна за развиване на координацията на лявата и дясната ръка. Гевреците за нанизване развиват фината моторика на ръцете.

Координация и моторика

Детето се интересува от играчки, които могат да се бутат или дърпат. Мъникът се учи да се ориентира в пространството и да изучава законите на физиката: промяна на скоростта, промяна на силата.

Подходящи играчки: триколка, люлка. Забележително развиват моториката и музикалните играчки. Само не подарявайте примитивни играчки само с една мелодия. Добър избор е играчка, изкарваща звуци от животни при натискане на правилното копче.

Общуване с обкръжаващите, реч

Детето се учи да говори. За ролевите игри са му необходими играчки. В това число и меки, които влияят положително на развитието на тактилните усещания. Особено интересни са играчките-ръкавици, които „говорят" с гласа на мама или татко, освен това могат да помогнат в логопедичните игри.

В тази възраст е подходящо да се подаряват и книги за най-малките „читатели". Тъй като няма начин мъникът да не ги опита на вкус, подберете книжки с дебели корици. Отличен подарък и за ролеви игри, и за самостоятелни игри е детската палатка. Мъниците обичат да строят свой „дом". На тази възраст те все още се нуждаят от самостоятелно ъгълче за почивка, въпреки че споменът за живота до раждането вече практически се е изтрил.

Барабаните са забранени?

Има вещи, които е по-добре да подарявате единствено след изричното позволение на родителите.

- Домашни животни. Голяма отговорност. А е възможно и да има алергични от членовете на семейството.

- Музикални играчки с агресивни звуци. Никой не спори, че детето ще бъде в истински възторг. Но нека помислим и за родителите, и за съседите.

- Големи играчки. Особено за малък апартамент, най-вероятно родителите ще са против да пълнят къщата си с „прахосъбирачки".

- Опасни играчки - метални оръжия, топки с голям отскок и всичко подобно.

- Детски оръжия. Някои родители просто не одобряват този вид игри.

- Компютърни игри. Много родители смятат, че не трябва да се учи детето, че компютърът е играчка.

ОТ З ДО 4 ГОДИНИ

На децата в тази възраст трябва да им подарявате подаръци в съответната обстановка. Желателно е да разкажете как сте избрали подаръка и да покажете как се използва. Задачата на родителите е да научат мъника на тактичност: да изслушва поздравленията, да благодари, да отвори подаръка и да покаже, че му харесва. Не се страхувайте от „кризата на третата годинка" - много рядко тя се изразява при подаръците, на които мъникът искрено се радва, независимо дали е някаква дреболия, или голяма играчка.

Спортист

Колелото е перфектният подарък. Разбира се, трябва да има помощни колела, които в по-късен етап ще може да махне. Въобще, колелото е необходимо на всяко дете - то е добра тренировка и доставя удоволствие. Най-важно е да се уверите, че то не е много тежко и се кара лесно - ако педалите се въртят трудно, на детето ще му бъде трудно да се научи да го кара.

Майстор

Конструктор „за порастващи" . Все още е рано да подарявате от онези големи и сложни конструктори, но за простите и еднотипни кубчета, от които могат да се строят градове, железопътни линии, пристанище е точното време. Вещите, имитиращи тези за големи - съдове, различни инструменти и други, са много подходящи за самостоятелните деца.

Фантазьор

На младите фантазьори и неуморими съчинители на ролеви игри можете да подарите куклен театър, атрибути за игра в магазин, болница, конструктор, от който може да се направи дом за куклите.

Също в тази възраст децата проявяват интерес към външната информация. За първи път попадат в общество (детската градина), а това означава, че му е нужно да бъде в центъра на събитията. С две думи, смело можете да подарите дискове с детски филми и анимации (чуждестранни, но задължително дублирани на български). Филмите могат да бъдат и обучаващи, хубаво е след това те да се обсъждат с родителите.

Любознателен    

Любопитното дете се интересува как е устроен светът, затова му купете лупа или бинокъл, детска енциклопедия или механичен конструктор (например, вентилаторче с батерии).

На 3 годинки мъникът вече е голям. Със свои склонности. Значи, избирайте подаръци, които подхождат именно на него.

Художник

Изобщо, в тази възраст всички деца са творци. Всяко дете се оборудва обилно с моливи, флумастри, блокчета, пластелин. Детското творчество е в своя разгар, детската градина предоставя все нови и нови идеи.

Още един чудесен подарък - калейдоскоп. Това е тръба, в която са разположени множество цветни стъкълца. Като завърташ пръстена отпред, вътре се сменят картинките. Освен, че е изключително интересен на децата, калейдоскопът тренира и способността на детето да гледа с едно око - важен навик, който развива нервната система и укрепва очните мускули.

ОТ 5 ДО 6 ГОДИНИ

Този период не трябва да се нарича училищен. Детето се готви за училище и активно навлиза в света на възрастните. Порастват и неговите играчки.

- Книгата става подарък за ума, а не за зъбите и палавите ръчички. Затова избирайте красиви, познавателни издания с голям шрифт.

- Детските музикални инструменти също порастват. На мястото на примитивните играчки на батерии, идват дайрето, свирката, детското механично пиано, от което трябва да се изкарват самостоятелно звуци.

- Конструкторите и пъзелите стават по-сложни. Кубчетата вече не са хит на сезона, все пак конструкторите трябва да бъдат абстрактни и да не ограничават въображението на детето с „творчество по образ". Истинските художници ще оценят различните комплекти за апликиране и „професионално" рисуване.

- Мъникът вече е готов да разбере някои „необясними" явления като времето. Защото често чува след 5/10/15 минути. Помнете, децата не бива да ползват електронни часовници без стрелки - така те не виждат как върви времето.

- Всевъзможни книжки за оцветяване на тема, която вълнува детето. Разбира се, те няма да го научат да рисува, но ще подготвят ръката му за писане. Оцветяването, спазването на контурите, всичко това подготвя мъника за училище.

- Да изучите смятане и алгебра ще ви помогне забавното сметало и магнитни дъски, на които може да се пише с маркери или да се съставят думи от магнитните букви. Може да запълните дъската с прости цифри.

- В тази възраст у децата се пробужда и състезателният дух. Затова, за да може детето да се съревновава с връстниците си, подарете му, например, сабя, пиратски комплект и др.

Момичета - момчета

Такова чувство като пол при три годишните деца отсъства. Въпреки това, според народната култура и традиция е прието да се подаряват играчки според пола, така децата още от съвсем малки приемат ролята, която ще играят и в живота на възрастните.

Възраст

Момчета

Момичета

1-2 годинки

- комплект пластмасови инструменти - така мъникът подражава на татко или на дядо и се чувства полезен

- колички - тях можеш да ги буташ, пързаляш, да правиш всякакви експерименти, перфектно би било, ако е като на татко.

- кукли, само да не са големи, за да може девойката сама да ги вдига и носи, освен това големите кукли могат да предизвикат чувство на ревност.

- комплект кухненски прибори от пластмаса (познание за формата и размера), ярки пантофи и одеялца (тактилна и цветова чувствителност).

3-4 годинки

- различни оръжия

- спортни принадлежности

- кукла бебе с аксесоари (количка, креватче, дрехи)

- кукла принцеса с аксесоари и дрехи

5-6 годинки

- игри с правила за движението по пътищата

- мини хокей или футбол

- умни влакове и железопътни линии

- стратегически игри

- принадлежности, напомнящи за мъжа

- комплект фиби и ластичета

- изрязана хартиена кукла с дрехи

- сандъче за скъпоценности

- комплект за шиене

- комплект за сюжетно-ролеви игри

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: