Lifestyle

От шише към чаша

Когато се разхождате в парка, загледайте се в начина, по който пият вода децата. Разнообразието е голямо, както в съдовете, така и във възрастта на мъниците. Със сигурност ще видите 7-месечно бебе да пие от чаша, придържана от ръцете на майка му. Със сигу

От шише към чаша

Когато се разхождате в парка, загледайте се в начина, по който пият вода децата. Разнообразието е голямо, както в съдовете, така и във възрастта на мъниците. Със сигурност ще видите 7-месечно бебе да пие от чаша, придържана от ръцете на майка му. Със сигурност ще видите и 3-годишно хлапе да смуче сок от шише с биберон. Може би също ще видите братче и сестриче с две години разлика, които пият от еднакви шишета с накрайник тип патешка човка. Както ви казах, разнообразието е голямо. Има ли правила в преминаването от шише към чаша и кой трябва да ги спазва? Какви модели съдове за пиене можете да откриете на българския пазар, когато решите да смените бебешкото шише? Намирането на правилните отговори понякога се оказва истинско предизвикателство.

ПРАВИЛАТА

Правила в прехода от шише към чаша няма! Всяка майка сама преценява кога детето й е готово да стъпи в следващ етап според индивидуалното му развитие. Състезанието с другите бебета в градинката е безсмислено и ненужно. Наблюдавайте детето си и когато прецените, предложете му нововъдението (например чаша със сламка), без да отстранявате стария съд за вода (например чашката с патешка човка).

ОБИКНОВЕНА ЧАША

Някои майки предпочитат да прескочат преходния период и да научат децата си да пият направо от чаша. От една страна това спестява много време да приучавате детето към всяка новост. От друга - ще ви отнеме повече време и търпение да научите хлапето да не разлива вода по себе си, отколкото да пие от чашка с капаче, сламка или специален накрайник. Разнообразието в обикновените съдове за течности е огромно - стъклени, пластмасови, алуминиеви, порцеланови. Подбирайте ги според случая: пластмасова, когато оставяте детето само да пие вода, за да не я счупи и да се пореже; порцеланова, когато сипвате по-топли течности като мляко и чай; алуминиевите обикновено се ползват в детските ясли и градини с цел безопасност при ползване.

ЧАША С ПАТЕШКА ЧОВКА

Така наречената патешка човка е първата стъпка към чашата. Удобството се състои в това, че тя почти не се различава по форма от шишето, което прави прехода плавен за бебето. Накрайникът може да бъде мек или твърд. Мекият е изработен от силикон и е по-подходящ за мъниците, които за първи път оставят шишето настрана (обикновено това се случва около 6-7 месец), тъй като заради все още пробиващите предни зъби венците са чувствителни и силиконът не ги дразни и ги предпазва от нараняване. Този тип накрайник обаче може да бъде прегризан по-лесно от бебето. Твърдата патешка човка е по-издръжлива, но децата проявяват повече претенции към нея, тъй като странната за тях повърхност е като чуждо тяло в устата им и те често свикват с нея трудно. Затова се препоръчва като втори етап от прехода към чашата.

ЕКСТРИ

Някои производители влагат две функции в една чаша - ако бебето ви е злоядо, можете да нагласите клапата на накрайника така, че течността да се излива по-лесно. Ако е по-лакомо и може да се задави, обръщате клапата и чашата пуска по-малко течност за единица време.

НЕРАЗЛИВАЩА СЕ ЧАША

Радост за мама - няма мокри дрехи и петна по мебелите! За щастие на съвременните жени производителите са измислили начин да се остави детето да се опитва само да пие, без да се полее с вода или сок. Това се случва благодарение на специална клапа, която пуска течност, само когато детето засмуче. Последното малко обърква бебетата, които досега са свикнали всичко да се излива наготово в устата им. Със задачата обикновено по-добре се справят кърмените деца, тъй като тевсмукват млякото, докато се хранят.

ЧАША СЪС СЛАМКА

Този вид чаши обикновено също е с неразливаща функция. Сламката е част от чашата и има предпазно капаче. Децата обожават чаши със сламки, които могат да се ползват като обикновена сламка или само при засмукване от страна на детето.

ЕКСТРИ

Често детските чаши са украсени с картинки на любими анимационни герои. Това ги прави по-привлекателни и мъниците сами искат да пристъпят към тяхното ползване. Някои чаши дори променят картинката си при движение в ръката или смяна на светлината.

ДРЪЖКИ

Особено важен аксесоар на чашата за прехода е нейната дръжка. Вариантите са няколко:

* една дръжка, като обикновена чаша за чай, за да може детето да я хване с едната ръка, а с другата да я поддържа;

* две дръжки, като уши, за да може бебето да хване чашата с двете ръчичики, както досега е правело с шишето, но ще развива координацията на пръстите си, като захваща дръжките с тях;

* анатомична форма на основата - в нея са „издълбани" дупки по формата на детска ръчичка за по-лесен захват.

ЕКСТРИ

За по-атрактивен вид някои чаши имат двойно дъно, а понякога и цялата им повърхност е такава. В него обикновено плуват шарени рибки, блестящи звездички или малки цветчета и когато детето раздруса чашата, те се местят и го забавляват.

ПРЕДПАЗНА МЯРКА

Някои чаши са изработени от специален материал, който се оцветява, когато течността е твърде топла за пиене. Подходящи са за ползване, когато давате на детето топло мляко, чай или сок.

ЗА ПО-ПЛАВЕН ПРЕХОД

* Не насилвайте бебето да пие от чаша, ако то не желае това. Може само да го накарате да прояви своя инат и да не докосне чашата за много време.

* Ако бебето бута чашата и си иска старото шише, направете нов опит след няколко дни.

* Когато купувате първата чаша на вашето дете, изберете я в ярки цветове и с любим герой, ако то проявява интерес към такъв.

* Ако чашата е неразливаща се, оставете я някъде, където бебето има достъп - кошарата, масата, дивана. Така ще наблюдавате как детето само отива към нея и започва да я ползва.

РАЗНООБРАЗИЕ И КОМБИНИРАНЕ

Добре е да знаете, че пазарът изобилства от разнообразие на съдове за пиене. Може да срещнете всички варианти както с една особеност, така и с две и няколко комбинации.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: