Lifestyle

От таткото с любов

Според проучване на сайта Mother Rising Birth, над 80% от татковците участват в родилния процес, като активно помагат на половинката си с окуражителни реплики и насърчаване за правилно дишане.

От таткото с любов

В същото време, едва 50% присъстват значимо в ежедневните грижи за бебето. Авторите на изследването обясняват статистиката с факта, че мъжете не се смятат за подготвени за отговорната роля и вярват, че майката знае най-добре какво да прави. Връзката между бащата и новороденото обаче е не по-малко важна от тази с мама. Помогнете за създаването й с четири занимания, които ще сближат любимите ви същества.

Контакт „кожа до кожа“

Той стимулира освобождаването на окситоцин – хормон на любовта, водещ до появата на чувството за привързаност и помагащ за т. нар. бондинг (емоционално свързване). Постига се лесно: просто поставете голото малко човече върху голите гърди на баща му.

Къпане

Моментите в банята са не само голяма отмяна за мама, но и извор на радост и за мъничето, и за татко му. Водата прави малчугана спокоен и любопитен, а за родителя е истинско удоволствие да гледа еуфорията му от сапунените балончета.

Водна фиеста

Подгответе мека хавлия и козметика (душ гел, лосион, крем против подсичане) и изпратете малкия и големия сладур в банята. Пуснете гуменото пате по вода и снимайте забавленията във ваната.   

Масаж

Масажът на детето дава на таткото увереност, че може да успокои мъника и да го направи щастлив. Покажете му как да докосва дребосъка и се наслаждавайте на миговете, в които двамата общуват чрез допир. 

Гимнастика

Физическите активности също допринасят за укрепването на връзката между баща и син/ дъщеря. Съпругът ви може да прави упражнения, съобразени с възрастта на дребосъчето. От значение е да бъде последователен и да ги редува, за да не омръзнат на детето.

Очи в очи

Мъжът се доближава до рожбата си и когато й говори, пее и чете книжки. Докато прави всичко това, е нужно да гледа мъничето в очите и да го държи близо до себе си.

Усилията за изграждането на връзка между хлапето и таткото са инвестиция в бъдещите им отношения. Когато е бил част от грижите за наследника си още като съвсем мъничък, бащата ще продължи да играе съществена роля в живота му и когато порасне. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: