Здраве

Отглеждане в стерилна среда

Много родители се стремят да отглеждат децата си в контролирана от тях, стерилна среда.

Отглеждане в стерилна среда

Макар че този стремеж е подтикнат от желанието им да ги предпазят от различни заболявания, всъщност ефектът е обратен. Именно тази изолация на малчуганите води до намалена функционалност на имунната система, до увеличение на алергиите, астмата и др. Разумният досег до микробите кара имунната система да започне да функционира правилно.

Британският епидемиолог Дейвид Страчан е първият, който предполага, че срещата с микроби по време на детството ще осигури добра защита срещу алергии и някои автоимунни заболявания в живота по-нататък. Тази идея е известна още като хигиенна хипотеза.

 

Как влияят микробите на тялото

Имунната система реагира на чужди за тялото вируси, бактерии и гъбички, и ги атакува. Справя се и с вредни за организма вещества, като предпазва от въздействието на токсини, приети чрез храната, водата и въздуха.

 

Околната среда и бактериите

Бактериите са навсякъде. А първият досег на детето с тях се осъществява още по време на раждането. Именно тогава то получава и своята първа защита – по време на преминаването на бебето през родовия канал се образува защитен слой от лактобактерии и други вагинални микроби. Те го предпазват от „вредителите“ във външната среда. Впоследствие полезните микроорганизми и антителата, отделящи се в кърмата, също спомагат за развитието на имунната система. Кърменето помага за размножаването на благоприятни бактерии в червата на бебето. Ето защо и е толкова важен приемът на майчино мляко през първите месеци от живота на детето.

Освен това, прекомерното използване на антибактериален сапун, антибиотици и дезинфектанти също оказва влияние върху имунната система. Промяната на средата в чревната флора (вследствие на прекомерен прием на антибиотици например)  може да окаже негативно влияние на здравословното състояние на детето по време на целия живот. Изследвания, направени в среда, често третирана с антибактериални препарати, показват по-висок риск от развитие на алергии, като астма и алергичен ринит.

 

 В града и на село

Градската среда, в която се отглеждат децата, също оказва въздействие. Децата, живеещи в града, са изложени на по-малко разнообразие от микроби от децата, живеещи на село. Когато разнообразието от микроби е по-малко, имунната система започва да реагира погрешно срещу някои безвредни субстанции, тъй като ги приема за заплаха. Алергията е именно реакцията на организма в тези случаи. При децата, живеещи в селата, не се наблюдава толкова голяма честота на алергичните реакции, тъй като тяхната имунна система се развива в естествени условия и се среща с необходимото количество микроорганизми, за да функционира и реагира правилно.

 

До момента има както привърженици на хигиенната хипотеза, така и учени, които я оспорват. Все още продължават да се правят изследвания в тази насока.

 

Какво могат да направят родителите

Постарайте се детето ви често да е извън дома, когато условията позволяват. Организирайте разходки в планината или сред природата. Позволете му да си има (или поне да играе) с домашен любимец. И по-точно – куче. Различни изследвания установяват, че кучетата спомагат за увеличаването на микробното биоразнообразие и намаляване на алергиите. Позволявайте на детето си да се рови в пясъка, ако това му е приятно. Не го спирайте, защото „ще се изцапа“. По възможност, хранете го с продукти, отглеждани на село или във фамилни ферми. 

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в МЦ „Детско здраве“

 

Сподели: