Нашият дом

Отговорник за съня

Според последните проучвания човек прекарва една трета от живота си в сън! Това време има забележителен ефект върху другите две трети от живота ни.

Отговорник за съня

Според последните проучвания човек прекарва една трета от живота си в сън! Това време има забележителен ефект върху другите две трети от живота ни.

Времетраенето и качеството на съня, който имаме, се отразява на нашето внимание, енергия, настроение, телесно тегло, възприятие, памет, мисловни процеси, време за реакция, производителност, резултатност, комуникационни умения, изобретателност, безопасност и добро здраве. Ето защо е изключително важен изборът на подходящ матрак. При покупка задължително го тествайте! Ако не спите сами, пазарувайте с партньора си. По отношение на размера на матрака, имайте предвид, че към собствения ви ръст следва да прибавите още 20 см., за да се разположите удобно. Проучванията на съня са доказали, че ние се обръщаме между 40 и 60 пъти на нощ и трябва да имаме достатъчно свободно място, така че да не се събуждаме. Днес матраците се правят с модерни материали, които дават меко усещане на повърхността и същевременно предоставят опора за гърба ви.

Видове матраци

За да се ориентирате по-лесно сред многообразието от предлагани модели матраци,обаче първо ще ги разграничим според вида им - те биват пружинени, латексови и дунапренeни. Най-разпространени са пружинените матраци, като в зависимост от технологията, по която са създадени, те могат да бъдат с пружинен пакет "Бонел", "Pocket spring unit" или най-съвременната технология "Мини бонел". Пружиненият пакет "Бонел" е блок от двойно-конусни пружини, съединени със спирала, а броят им на квадратен метър е 119. Това е все още най-масово използваният пружинен пакет при производството на матраци, поради оптималната комбинация достъпна цена - добри ортопедични характеристики. От началото на 2004 г. у нас вече е факт най-съвременната технология за производство на пружинени матраци, а именно "Мини Бонел". Тя е създадена на основата на популярния пружинен пакет "Бонел", но при новата генерация "Мини Бонел" е намален прецизно диаметъра на пружинките, съставящи пакета. Това позволява разполагането на по-голям брой пружинки, които много по-ефикасно поемат извивките на тялото и така се осигурява равномерното му разположение върху матрака. Така се отнема излишното напрежение, благодарение на значително подобрените ортопедични характеристики на матрака. Безспорно преимущество е и подобрената устойчивост на матрака на големи натоварвания, което прави тези два модела подходящи, дори и за хора със сериозни размери и тегло. Разликата е внушителна и тя е очевидна и за непрофесионалисти - броят на пружинките при новото поколение матраци тип "Мини бонел" е 173 на квадратен метър при 119 на стандартния модел "Бонел".

Най-луксозният клас матраци е оборудван с пружинен пакет "Pocket spring unit", съставен от индивидуално пакетирани пружинки, всяка от които е в отделен джоб, разположени независимо една от друга. Всяка пружинка реагира адекватно на упражнения върху нея натиск. Това позволява на гръбначния стълб по време на сън да застане във възможно най-удобното положение.

На добра популярност след пружинените матраци се радват и произведените от латекс матраци. Естествената еластичност и гъвкавост на материала латекс го прави подходящ за всякакъв вид подматрачна рамка, включително за рамки с електронно управление на зоните, както и гарантира естествено разположение на гръбначния стълб, раменете и бедрата, без да предизвиква излишни мускулни напрежения. Структурата на основния изграждащ матрака материал, състояща се от милиони малки "отворени" микроклетки, осигурява самопроветряване и регулиране на влагата. Въпреки всичко, обаче рискът от създаване на бактериална среда при тях е с по-голяма степен на вероятност, в сравнение с пружинените, при които структурата на матрака позволява свободна циркулация на въздух и отлична проветривост. Високата цена на материала, от който са направени - латекс, се отразява и върху цената на матрака, което го прави добра и дългосрочна инвестиция (латесковите матраци са с най-дълъг гаранционен срок - 10 години), която обаче средностатистическият купувач трудно може да си позволи.

Дунапренeните матраци са предпочитани от хора, които обичат да спят на по-твърда повърхност и са убедени, че това ще ги предпази от гръбначни изкривявания. За подобряване на комфорта и ергономичните им характеристики, обикновено структурата на този тип матраци е изградена от редуващи се пластове кокосово влакно и дунапрен. Имайте предвид обаче, че с течение на времето дунапренът се поддава на деформация и след 5-6 години неизбежно матракът започва да "потъва" на местата, подложени на най-голямо натоварване. На това се дължи и значително по-малката популярност на дунапренeните матраци, в сравнение с пружинените и латексовите им събратя.

Пружинените и дунапренeните матраци могат да бъдат еднолицеви (поставени върху дървена рамка от чам или друг иглолистен материал) или двулицеви (със зимна и лятна страна). Естествено, за предпочитане са двулицевите матраци, които позволяват да съобразите максимално повърхността, върху която ще спите, със сезона в момента. Лятната страна е изградена от памучна вата, която осигурява по-голяма проветривост през топлите сезони, а зимната - от вълнена вата, ви дарява с повече топлина през студените месеци.

Важен елемент е и дамаската на матрака - най-качествените са белгийските и италианските, които са антибактериално и антиакарно обработени (за да се избегне всякаква възможност за развитието на микроорганизми), а освен това са и антистатични и антиалергични. Особено внимание заслужават и аераторите  (отворите за проветряване) на матрака, благодарение на които не се задържат неприятни миризми в него.

Защо да изберем пружинен матрак?

Последните изследвания на най-реномираната немска лаборатория за тестове в областта на мебелното производство и производство на матраци - LGA ни дават ценна информация при избора на матрак. Резултатите от тестовете доказват сериозните предимства на пружинените матраци пред всички останали. Вероятно вече сте се убедили, че има марки и видове продукти, които чрез успешен маркетинг и реклама могат да ви впечатлят „бързо", като създадени от нов, „супермодерен" химически или изкуствено синтезиран материал. За съжаление, в повечето случаи и ефектът ще бъде също толкова краткосрочен. Каква е причината - качеството е това, което винаги носи удовлетворение, а не „впечатляващото" представяне на продукта. Ето какво показват и независимите изследвания:    

1. Пружините са по-безопасни за здравето. Те позволяват оптимално проветрение на вътрешността на матраците и мебелите. Влагата, която се отделя по време на сън, се поема по-лесно, отколкото от други материали.

2. Акарите имат 60% по-малко възможност за намиране на жизнена среда и  разпространение.

3. Интензивната функция на пружините подпомага правилната позиция на тялото по време на сън.

4. Пружините не запазват определена форма. Тя се определя индивидуално, според теглото и движенията на всеки.

5. Модерните пружинени системи впечатляват със своята еластичност за различните зони на човешкото тяло. Всяка част от тялото се придържа хармонично.

6. Висококачествените пружини са изключително издръжливи. Не се наблюдава загуба на еластичност и качество. Това е доказано от теста на независимата лаборатория.

7. Специална привилегия има и при производството на мебели: загубата на форма е много по-малка, отколкото при който и да е друг материал. Затова канапетата имат добър външен вид и след многогодишна употреба.

8. Тестът също доказва, че пружините губят два пъти по-малко своята стабилност, в сравнение с други материали. Това просто означава повече комфорт за по-дълъг период от време.

Като се замислим, тези предимства са съвсем реални. Един ярък пример - пружините се използват и при производството на седалки в самолетите, кабините на камионите и автомобилите, при които удобството е от изключително значение - кой ще прекара часове наред на неудобна седалка?!

Полезни съвети при избора на матрак:

Не гледайте гаранцията, за да определите дали е време за нов матрак! Тя не може да определи колко дълго вашият матрак ще запази оптимални характеристиките за комфорт и издръжливост. Когато предвиждате покупка на нов матрак, вие трябва да мислите по същия начин, по който, когато купувате нова кола. Вие трябва да:

Тествате

Легнете на матрака - във всички различни позиции, в които спите. Ако не спите сами, пазарувайте заедно с партньора си и легнете на леглото заедно.

Размер

Проверете дали леглото е достатъчно голямо, за да се разположите удобно.  Експертите съветват, ако спите с партньор, да си купите матрак с по-голям размер.

Твърдост

За да видите дали вашият матрак ви предлага достатъчна твърдост, легнете по гръб и се опитайте да плъзнете ръката си под извивката на гърба. Ако матракът е твърде мек, ще срещнете трудност да си вкарате ръката; ако пък е много твърд, ще я движите свободно, тъй като ще има място между извивката на гърба ви и матрака. Когато ръката ви се побира точно под извивката на гърба ви и матрака,  гръбначният ви стълб ще почива в естествената си "S" форма.

Комфорт

Матраците не трябва да са твърди като дъска, за да бъдат добри за вас, въпреки че някои хора предпочитат по-твърда повърхност.

Грижа

Неподходящата грижа за матрака по време на неговото използване ще скъси живота му. Прочете внимателно указанията на матрака и особено точката: "Как да запазите ортопедичните характеристики на вашия матрак".

Може би е време за нов матрак, ако:

1. Се събуждате с болки, скованост и прекомерна чувствителност

2. Не спите толкова добре, колкото преди година

3. Сте спали спокойно и приятно някъде другаде, а не в собственото си легло

4. Вашият матрак показва признаци на износеност

5. Вашият матрак е надживял своя ефективен период

Можете ли да си спомните последния път, когато спахте спокойно и се събудихте наистина отпочинали и бодри? Преди колко време беше това? Дали изобщо беше във вашето легло? Беше ли в хотел или в любимия ви фотьойл? Най-често отговорът е, че това е било някъде другаде, а не във вашето собствено легло. Би трябвало това да бъде мястото, където спите най-много - вашето собствено легло. Вашият матрак играе ключова роля за съня, който имате всяка нощ и некомфортният матрак може да ви лиши от него. За да сте сигурни, че сте си гарантирали най-добрия и спокоен сън, проверете дали матракът ви осигурява комфорт, стабилност и пространството, от което се нуждаете.

 

 

Сподели: