Раждане

Отново АЗ

И ето че дойде дългоочакваното раждане. Бебчо вече е с вас, гушкате го и му се радвате.

Отново АЗ

Бременността отмина благополучно, но не и безследно. Промените, които търпи организма през деветте месеца на очакване и по време на самото раждане, постепенно изчезват. И отново ще съм си аз. Но докато това се случи, има един по-особен период, наречен „следродилен", по време на който нещата отново се връщат към  „небременното" си състояние.

„Следродилен период" наричаме първите 6-8 седмици след раждането. Може да се каже, че този период започва от момента на раждането на плацентата до връщането на организма на жената до състоянието преди забременяването. Медицинският термин за този период е „пуерпериум".

Това е един етап на промени в тялото на жената, през който органите, участващи активно в износването на бременността и раждането, се връщат в предишното си състояние. Така или иначе, обратимостта на промените не е абсолютна. Винаги остават белези, говорещи за преминалите бременност и раждане. Те са в пряка зависимост от възрастта на родилката, броя на бременностите и ражданията.

Този период на възстановяване изисква някои по-специални грижи и наблюдения. От друга страна съществуват обстоятелства, които са нормални и всяка жена би следвало да е запозната с тях. По-нататък ще ви запознаем с тези ситуации.

ПОЛОВИ ОРГАНИ

Половите органи на жената претърпяват най-значителни промени. Веднага след раждането външните полови органи често са с повърхностни разкъсвания и охлузвания. Понякога дискомфортът в тази област може да се дължи на епизиотомията, която се прилага често на първескини. Някои жени чувстват дърпане или парене първите няколко часа след раждането на мястото на шева. Това се преодолява с използването на обезболяващи спрейове или налагането на лед или компрес с риванол. В наши дни епизиотомията се шие с резорбиращи се конци, които не се свалят, а с времето падат сами или се резорбират от организма.

Влагалището приема предишния си вид и тонус около 10 дни след раждането. Така или иначе, при раждала жена стените му остават по-гладки.

Шийката на матката, която е била с разкритие от 10см., за да може да премине бебето, през първите няколко дни след раждането може да пропусне 2 пръста. Към края на първата седмица вече пропуска само един пръст. Шийката не възвръща предишния си вид, тъй като формата на отвора й остава променен - придобива форма на хоризонтална линия, а при нераждала жена има конусовидна форма.

Възстановяването на матката протича по-бързо при първескини, в сравнение с многодетните. След раждането матката е с овоидна (яйцевидна) форма  с твърдоеластична консистенция, заради трайната контракция. Тежи около 1 кг., а дължината й е около 17см. При нормално протичащ следродилен период матката ежедневно и прогресивно намалява размерите си. За около седмица тежи вече 500 гр., 300 гр. след 15 дни и 100 гр. след около месец. Остава малко по-голяма, отколкото преди забременяването. Височината на маточното тяло също намалява с времето. След раждането дъното е на нивото на пъпа или малко над него. С всеки изминал ден се спуска надолу и след около 10 дни е на нивото на симфизата. Много стимулиращо за възстановяването на матката действа кърменето. Това е една от причините, поради които ранното поставяне на гърда на бебето е от голямо значение.

По време на бременността по вътрешната повърхност на матката се формира тъкан, която прикрепя плацентата към матката. Тази тъкан се казва децидуа. Контракциите на матката след раждането водят до стеснение на кръвоносните съдове, а това от своя страна води до намаленото „хранене" с кръв на тази децидуа и съответно до нейното некротизиране или по-просто казано, тази тъкан буквално умира. Тази мъртва тъкан, заедно с отделящите се кръв, лимфа и серум, образуват лохиите. През първите 4-5 дена се отделят мъртвите тъкани, а след около 10 дни вътрешната повърхност на матката е вече очистена и покрита с нов епител. По принцип ендометриумът (вътрешната повърхност на матката) се възстановява анатомично и функционално на 24-36 ден след раждането.

Отделянето на лохии продължава между 4 и 6 седмици. При нормалното протичане на следродовия период те с времето стават все по-малко като количество и все по-светли на цвят. През първите 2-3 дни лохиите са кървави и обилни като при менструация. Към 4-6 ден към тях се прибавят и части от мъртвата децидуа и те придобиват кафяво-ръждив цвят. С всеки изминал ден продължават да избледняват и стават жълтеникави. След 10 - ия ден обикновено стават слузно-белезникави. По принцип към 21-ия ден тяхното отделяне се прекратява, макар че има и по-дълги периоди. За целия следродов период тяхното количество е между 1000 и 1500 гр.

При раздвижване на родилката, по правило, отделянето на лохии става по-обилно. Цветът и количеството на лохиите са от голямо значение при наблюдението на родилката при възстановяването й.

Макар че лохиите не са най-приятната част от този период и създават известен дискомфорт на жената, те имат важна функция. Освен, че това е начинът матката да се изчисти, лохиалният секрет има изразени антибактериални качества и възпрепятства развитието на инфекция в маточната кухина.

След раждането матката се спуска в малкия таз и заедно с нея това правят и яйчниците, и маточните тръби. Те постепенно възвръщат положението си от преди забременяването. Характерно за яйчниците е възстановяването на цикличната им дейност. По време на бременността няма узряване на фоликули, съответно овулация, а в послеродовия период по време на кърменето обикновено се развива лактационна аменорея (липса на менструация), при около 70% от жените. Така или иначе това не е 100% белег за липса на овулация. Затова с наблюдаващия акушер-гинеколог трябва да се обсъдят начините за контрацепция! Жените, които не кърмят децата си, обикновено получават менструация в първите 6 седмици след раждането.

Що се отнася хормоналните промени след раждането, нивото на повишените естрогени се нормализира бързо, на 3-4 ден след раждането. Прогестеронът си връща нормалните нива след около 5-6 дни, а ЧХГ изчезва от кръвта и урината на жената на 6-ия ден. Ендокринните жлези започват да функционират в рамките на обичайните си стойности след хиперактивността си по време на бременността. Веднага след раждането хипофизата започва секрецията на значително количество пролактин, който стимулира образуването на мляко.

ДРУГИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ

Освен половата система на жената, по време на бременността и след раждането, и други системи търпят промени и изискват активно наблюдение.

Два показателя са от голямо значение непосредствено след раждането. Това са температурата и пулсът. Те се проследяват ежедневно, сутрин и вечер. Нормално е в първите часове след раждането температурата да е малко по-висока, което се обяснява с усилената мускулна работа по време на раждането. В първите няколко дни също е нормално температурата да е по-висока, заради резорбционните процеси в организма и заради започващата лактация. Но ако температурата се задържа висока или се покачи над 38 градуса и е придружена с втрисане, това е сериозен сигнал за патологично отклонение. Така или иначе, на всяка по-висока температура трябва да се обърне внимание и да се отхвърлят някои латентно протичащи възпалителни процеси. Ако температурата е висока след 10-ия ден след раждането, това говори за развиваща се постпартална инфекция (инфекция, получена след раждането) и са необходими мерки за лечението й.

При меренето на пулса се отчитат честотата, ритъма и напълването. Пулсът се нормализира до 24 часа след раждането и става около 60-80 удара в минута, равномерен и добре напълнен. Може да се ускори при обилна кръвозагуба по време на раждането - израз на анемичен синдром. По принцип повишената температура води до ускоряване на пулса.

Пикочни пътища - нормално е след раждането да се задържи уринирането. Причина за това са травматичните увреждания на пикочния мехур, уретрата, влагалището и вулвата по време на раждането. Също така, притискането на мехура от матката води до понижения му тонус. Отпуснатата коремна стена също играе роля в този проблем. При около 50% от жените първите позиви за уриниране се появяват около 15-20 часа след раждането. Своевременното изпразване на пикочния мехур е важно за нормалното контрахиране на матката при възстановяването й. Смущенията при уринирането имат преходен характер и обикновено след 3-4 ден отзвучават. В редки случаи е нужна катетеризация.

Храносмилателен тракт - през първите дни след раждането често липсва дефекация. От значение за това са травмирания ректум по време на раждането, както и отпуснатата коремна стена. Характерно е също и повишеното образуване на газове. Така или иначе, това са преходни промени. Ако до третия ден след раждането не се получи спонтанна дефекация, тя трябва да се предизвика медикаментозно или с клизма, тъй като пълните черва пречат на нормалния ход на събирането на матката. Също така понякога, в резултат на бременността и раждането, се образуват хемороиди, които се третират локално с подходящи кремове.

Коремна стена - в първите дни след раждането коремът остава леко уголемен, като в  5-ия месец от бременността. Постепенно и коремната стена претърпява обратно развитие и придобива първичния си тонус, но почти никога степента преди забременяване. Остава една лека диастаза на коремните мускули, т. е. остават леко разделени. Кожата не може да следва съкращаването на коремната мускулатура и затова остава по-отпусната в областта на корема. Хубаво е да се поддържа добра хидратация на кожата като се мажете с крема, с който сте се мазала като бременна. Ако по време на бременността са се появили стрии, то след раждането те не изчезват напълно, но избледняват и изтъняват, стават тънки белезникави ивици.

Пъпът по-често се връща в състоянието преди забременяването, но понякога остава изпъкнал. Пигментацията на линията под пъпа намалява, но не изчезва напълно.

Промени в обмяната на веществата - основната обмяна се увеличава, поради усиленото хранене и процесите, свързани с прибирането на матката към първоначалния размер и със започващата лактация. Депонираните мазнини по време на бременността осигуряват правилното протичане на лактацията. Затова след раждането те намаляват. По време на кърменето също така се отделя по-голямо количество калций, което води до намаляването му в майчиния организъм. Ето защо се препоръчва консумацията на мляко, извара, сирене, продукти, богати на калций. След раждането кръвозагубата и умората водят до намаляване на апетита и съответно до загуба на телесно тегло, като процесът на отслабване е индивидуален.

ПРОМЕНИ В НАСТРОЕНИЕТО И СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

Промените в настроението са доста чести в следродовия период. Като мине еуфорията след раждането, провокирана от хормони, наречени „ендорфини", може да настъпи период на повишена умора, който да провокира моменти на депресия. Всички ежедневни дейности могат да представляват голямо предизвикателство и често плачът изглежда единственото облекчение. Добър ефект има споделянето с половинката на всички мисли, които ви вълнуват в този момент и намирането на подкрепа от страна на най-близките. Промените в настроението през този период също така се дължат на рязкото изчезване на плацентарните хормони от организма, както и на симптомите на така нареченото „слизане на млякото", които много напомнят на грип: температура, мускулни болки, обща отпадналост. Към това се добавя увеличеният обем на гърдите - факт, който в някои случаи малко стряска жените. За щастие, това състояние най-често трае приблизително до 48 часа, най-много - няколко дни. Но ако емоционалната потиснатост се задържи повече от 2 седмици, е препоръчителна консултация със специалист психолог или психиатър, тъй като може да се касае за диагноза следродилна депресия, която изисква съответното внимание и лечение.

ГРИЖИ ЗА РОДИЛКАТА

За протичането на един нормален и физиологичен следродов период от огромно значение са нормалното и спокойно протичане на бременността и на едно атравматично раждане. Също така голяма роля  играе осигуряването на психологически комфорт на родилката.

Непосредствено след раждането родилката остава под наблюдение в родилна зала, с оглед предотвратяването на евентуални усложнения. След сигурното изключване на такива, жената се превежда в родилно отделение, заедно с бебето. По време на престоя си в родилното отделение родилката трябва да е под непрекъснат контрол. В първите часове наблюдението е по-активно.

Ранното раздвижване на родилката е от особено значение. По този начин възстановителните процеси в организма се ускоряват и се прави профилактика на някои усложнения като емболии, тромбози и т. н. Много е важно да се спазват принципите на ранното раздвижване - постепенност: първо сядане в леглото, пускане на краката извън леглото и тогава ставане права и движение в стаята. Първото раздвижване е добре да се прави с помощта на акушерка или близък.

Нужни са условия за пълноценна почивка и сън. Храненето също трябва да отговаря на съвременните изисквания за количество, енергийност и витаминно съдържание. Разнообразната храна и увеличеното количество течности са необходими за нормалното протичане на възстановителните процеси, както и за добрата лактация.

Изписването е индивидуално, след като се прецени, че състоянието на майката и бебето го позволяват. При напускане на родилния дом, на родилката се дават наставления за поведението в домашни условия по отношение на двигателната активност, дневния режим и половия живот.

Младата майка трябва да посети акушер-гинеколог за профилактичен преглед 30 дни след раждането, ако лекарят не е препоръчал по-ранно посещение. Следващият профилактичен преглед трябва да се направи при навършване на 6 месеца на детето, а от там нататък - всяка година. 

Автор: д-р Оля Такева

 

Сподели: