Здраве

ОТНОВО ДИАРИЯ?!

През първата и втората годинка детският стомах е много чувствителен. Стомашното разстройство може да бъде предизвикано не само от бактерии, които водят до диария, но и от плодове и зеленчуци, и простудни заболявания. Ако неочаквано изпражненията на мъник

ОТНОВО ДИАРИЯ?!

През първата и втората годинка детският стомах е много чувствителен. Стомашното разстройство може да бъде предизвикано не само от бактерии, които водят до диария, но и от плодове и зеленчуци, и простудни заболявания.  Ако неочаквано изпражненията на мъника от нормални се превърнат в течни, е много вероятно да има стомашна инфекция. В този случай ходенето до тоалетна по голяма нужда се зачестява, миризмата се променя, а цветът на изпражненията най-често става зеленикав.

Лятото е „най-благоприятният" сезон за стомашно-чревни инфекции, но това не означава, че през останалите сезони е невъзможно бебето ви да страда от диария. Има четири основни причини за появата на разстройството.

Функционални - заминавате на почивка с детето, променя се климатът, обичайната му храна, водата, режимът на хранене и организмът му неминуемо реагира.

Алергични реакции - освен стандартните прояви, като обриви, отоци, хрема и други, те могат да се проявят и с диария и повръщане.

Натравяния - излезли от срок или заразени с болестотворни бактерии продукти, а също гъби и отровни растения - класическа причина за поява на диария.

Остри стомашни инфекции - дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена.

Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда - вода, почва, хранителни продукти.

Малките деца до тригодишна възраст обикновено се заразяват, както казват лекарите, по контактно-битов път - недобре измита ябълка, облизване на някоя играчка, мръсни ръце и дори при допир с майката, която може да е носител на инфекция (например възпалена рана на ръката е източник на стафилококи). При по-големите най-разпространеният вариант на заразяване е водата и храната. Къпане в мръсен водоем, пиене на мръсна вода, ядене на неизмити продукти. Дизентерията, например, може да започне, ако се изпие мръсна вода, несварено мляко, да се изяде мръсен плод или зеленчук. Стомашната инфекция се предизвиква от ешехирии, преди всичко възниква поради некачествени кисело-млечни продукти - кисело мляко. А бактериите на салмонелата попадат чрез почти всички заразени продукти - месо и яйца, колбаси, кренвирши и отново неизмити плодове и зеленчуци.

Каквито и да са причините за възникването на стомашно-чревното разстройство, симптомите са в общи линии еднакви:

- течни изпражнения

- повръщане

- болки в стомаха

- понякога висока температура

- общо отслабване на организма

- понижаване на апетита

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?

Преди всичко, трябва да се свържете с лекар, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Обикновено диарията не е тежка и се лекува лесно, ако се започне навреме. Повръщането и диарията, особено в детска възраст са опасни поради възможно обезводняване на организма. Помощник на родителите  в такива случаи е Хумана Електролит - диетичен хранителен продукт за специални медицински цели (балансирана диета) с подсладител, подходящ за лечение по лекарско предписание на диспепсия (остра диария) у кърмачетата. Хумана Електролит спомага за бързото възстановяване на загубените в случай на диария минерални вещества и течности. На пазара се предлагат Хумана Електролит с вкус на копър и с вкус на банан. Удобен е за даване на бебето, тъй като се предлага във вид на прах на пакетчета и лесно се разтваря в преварена вода или чай за кърмачета. Добавяйте  Хумана Електролит  към всяка течност, която давате на детето, за да се възстанови то по-бързо.

До пристигането на лекаря се опитайте да накарате детето да си легне, четете му приказки или му пуснете анимационно филмче. Колкото по-малко се движи, толкова по-малко ще са усложненията. В стаята не трябва да е прекалено топло, не е хубаво да се поти, защото и без друго губи течности. Но дори и в този случай давайте на детето Хумана Електролит, защото при висока температура потенето е естествен процес, при който се губят соли и минерали. 

Обикновено в такава ситуация децата отказват да ядат и това е съвсем нормално. Когато мъникът  се почувства по-добре, сам ще поиска храна. Лекарите съветват през първото денонощие храната да се ограничи. След това е желателно да продължите кърменето, особено ако се е появил апетит. Разбира се, режимът на хранене трябва да е адекватен: общият обем на храната през първите денонощия се намалява на половина. Кърменето е на два часа, но порциите храна са по-малки, до 50 мл, като консистенцията е почти течна. При по-големите деца подходящи са оризова каша с вода, картофено пюре без мляко, сухари, млякото може да се заменя с кисело, а за всички след 1 годинка - Хумана електролит - Банан. Когато диарията премине, се препоръчва хранителен режим - диета за три дни, а след това постепенно в продължение на седмица се връщате към нормалното хранене. 

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: д-р Андрей Муратев, Kendy Pharma

 

 

Сподели: