Здраве

Отучване от биберон

Кога и по какъв начин може да стане това?

Отучване от биберон

Колкото и да сме благодарни на залъгалката за часовете спокойствие, които ни е осигурила, идва момент, в който трябва да спрем да я даваме на малкото човече.

Подходяща възраст

В лекцията си на форум „Време за бебе“ 2020 проф. Лаура Андреева (ръководител на катедра „Ортодонтия“ във Факултета по дентална медицина) сподели с родителите докога детето да ползва биберона – най-добре до 18 месеца. Проф. Андреева обясни и до какво води употребата на залъгалката над 3-годишна възраст: 

  • „нисък език“ – променя се равновесието на мускулите, което от своя страна е предпоставка за образуване на обратна захапка;
  • отваряне на захапката – след появата на зъбите.

Как да откажем мъничето от „бибата“?

Не очаквайте раздялата с магичния предмет за успокояване да бъде мигновена. Тя ще отнеме няколко дни (или седмици), през които можете да пробвате следните идеи:

1. Всички участват

Споделете плановете си за отучване с таткото, бабите и дядовците и всички, които помагат за отглеждането на сладура – така той няма да се обърква, а ще вижда, че на нито едно място не му предлагат залъгалка. 

2. Намерете алтернативи

Люлеене, нежно пеене, масаж са само малка част от средствата, с които да успокоите дребосъчето, без да му давате биберон. При по-големите деца на помощ идват плюшените играчки, към които силно се привързват.

3. Малко по малко

Разредете моментите, в които залъгалката е в устата на хлапето. Слагайте я например само преди дрямка, след което я премахнете и от тази част на деня. Детето постепенно ще свикне с отсъствието на предмета и няма да е нужно да развивате творческия си талант, разказвайки му истории за фея, която взима бибероните на децата, когато вече са големи за тях.  

Само у дома

Друг метод за ограничаване е да позволявате биберон само на едно място – или навън, или вкъщи. 

4. Неприятен вкус

В случай че не успявате да премахнете залъгалката, можете да прибегнете до добрия стар трик с овкусяването. Потопете я в лимонов сок, което със сигурност ще я направи нежелана за вашето съкровище. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: