Здраве

Памперс дерматит

С този проблем се запознават болшинството от младите майки. Защо детската кожа е подложена на всевъзможни раздразнения? Всичко се дължи на нейната особена структура.

Памперс дерматит

С този проблем се запознават болшинството от младите майки. Защо детската кожа е подложена на всевъзможни раздразнения? Всичко се дължи на нейната особена структура.

 Кожата на мъниците е много тънка и нежна. Затова даже при леко въздействие (например триенето в памперса) лесно се травмира, което впоследствие може да предизвика възпаление.

  • Детската кожа има повишена абсорбционна способност. Затова е нужно много внимателно да подходите към подбора на козметични средства. Някои от тях могат да предизвикат алергични реакции.
  • И накрая, детето се появява на бял свят със слабо развит имунитет, в това число и кожен.

 Какво е това „памперс дерматит"?

Памперс дерматит е възпаление на кожата там, където тя е подложена на дълго триене, въздействие на влага и екскременти. Този проблем не е рядкост и съществува при всяко трето дете, по-често при момиченцата.

 Защо се появява?

Основната причина е продължителният контакт с дразнещите вещества от урината и изпражненията. Също така може да го предизвика това, че памперсът е сложен неправилно или рядко се сменя. Пудрите, кремовете, сапуните също могат да предизвикат памперс дерматит, ако тези средства са неподходящи за детето.

 Къде възниква обривът?

По-често в областта на слабините и гениталиите.

 Защо боли?

Основните признаци на памперс дерматита са зачервена кожа, сърбеж, парене и като следствие - болка. Разбира се, детето става неспокойно. Много плаче и малко спи. Трудно му е и да седи, и да лежи, тъй като във всяко положение продължава дразнението на кожата.

Понякога на възпаленото място се развива инфекция, тъй като за бактериите и гъбичките памперс дерматитът е много благодатна почва. В такива случаи възпалението се усилва, появява се гной и язвички.

Съществуват три разновидности на памперс дерматит.

  • Леката форма протича със зачервяване на кожата, но без да е нарушена целостта й. Страданието на детето е незначително. При бързо и адекватно лечение може да се избавите от проблемите за няколко дни.
  • Средната степен се характеризира с ярка, оточна, възпалена кожа. По нея се виждат малки цепнатини (рагади) и ерозии.
  • Тежката форма е съпроводена от силно зачервяване на кожата и отоци. Има мокрещи цепнатини, гной и ерозии. Възможно е даже образуването на ранички.

 Как да го предотвратим?

Както е известно, всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Затова правилната грижа за кожата може да сведе до минимум риска от възникване на проблеми.

 План за действие

  1. Регулярно сменяйте памперса. На всеки 3-4 часа и задължително след всяка дефекация.
  2. Въздушните бани се провеждат при всяка смяна. Те са прекрасна профилактика при условие, че температурата на въздуха в стаята не е по-ниска от 20 градуса.
  3. Необходимо е детето да се къпе ежедневно. Миещи средства (сапун, детски гел и шампоан) обаче не трябва да се използват по-често от два пъти в седмицата.
  4. Щателно изплаквайте бельото, даже ако използвате специални детски перилни препарати. При кожни проблеми трябва всеки път да го гладите.

 Ако не можете да избегнете проблема...

Ако въпреки всички грижи у мъника възникне памперс дерматит, не се отчайвайте!

Както казахме, за профилактика на памперс дерматита, много важни са въздушните бани и честата смяна на памперса, но това е и пътят за преодоляването на проблема. По отношение на памперсите много е важно да отдавате предпочитание на най-качествените, проверени марки. Те имат дишаща структура и добър попиващ слой. Имайте предвид, че докато откриете подходящия памперс именно за вашето дете, може да смените няколко известни марки.

Добър ефект за оздравяването на бебешката кожа имат отварите от билки. Невенът подсушава и успокоява кожата, снема възпалението. Може също да използвате и лайка - познато средство за борба с всички кожни възпаления.

Запарете 2 супени лъжици суха билка в чаша кипяща вода. Изчакайте в продължение на половин час и изсипете в коритцето на детето.

В последно време в аптеките има голям избор от кремове за лечение на възпалена кожа. Подберете този, който е подходящ за вашето бебе, като за целта се консултирате с педиатър. Препоръчително е да се използва медицинска козметика.

В заключение може още веднъж да кажем: памперс дерматитът е проблем, свързан с грижата за кожата. Качествените памперси, средствата за нежна детска кожа, както и добрата хигиена - това са условията за опазването на здравата и сияйна бебешка кожа.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Албена Бъчварова, алерголог в МЦ „Детско здраве"

 

Сподели: