Отдих и туризъм

ПАРИЖ ...и как туризмът не бива да пречи на хубавото хапване

Париж е най-тривиалната теза за статия, която може да съществува. Обикновено, информацията, която можете да добиете за този уникален град поразително прилича на туристическите справочници, които можете да си купите отвсякъде. Вярвам, че описание на Айфело

ПАРИЖ ...и как туризмът не бива да пречи на хубавото хапване

Париж е най-тривиалната теза за статия, която може да съществува. Обикновено, информацията, която можете да добиете за този уникален град поразително прилича на туристическите справочници, които можете да си купите отвсякъде. Вярвам, че описание на Айфеловата кула, Нотър Дам и Сакре Кьор - колко са красиви и как да стигнете до там, можете да намерите навсякъде. Париж не е нито едно от тези неща. Не е информация и за метрото, цените на хотелите или е програма за центъра Помпиду. Както всеки град и този си има своите малки тайни, които показва само на нетуристически настроените си туристи. Ако смятате да отидете за една седмица и имате културна програма за целия си престой... Ако ще ставате в осем, за да хванете закуската и после до вечерта ще препускате с метрото от Триумфалната арка до Парижкото гробище, за да видите гроба на Джим Морисън... по-добре спрете да четете тази статия още сега. Нито ще имате време, нито сили за това, което смятам да ви предложа в следващите редове.

А СЕГА ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА...

...за мен е чест да ви представя един чревоугоднически и вреден за диетите Париж. Този Париж става прилично към 11, прави здравословна разходка с едно хубаво кафе на улицата и се запилява да търси място за обяд. Обядва разточително, завършва с кафе и аперитив и познайте: отива да си дремне следобедно. Следобедната разходка минава случайно покрай някоя важна забележителност, през някой малък бутик и завършва с още по-разточителна вечеря на някое хубаво място. Не прекарвайте времето си в този магнетичен град, бутайки се с групи от японци. По-добре хапвайте вкусно и пийте добро вино! И, за да не се лутате в морето от малки ресторантчета в центъра, да попадате на туристически менюта и да си кажете, че славата на френската кулинария е прехвалена, от тук надолу ще ви улесня значително с няколко проверени места.

ЗАПОЧВАМЕ С ЕДНО МЯСТО ЗА ВЕЧЕРЯ.

Свивате след 8 вечерта по една пряка на Шан-з-Елизе и на следващия ъгъл вниманието ви ще привлече опашка от чакащи хора. Предимно французи. Чакат за места пред Le Relais de l'Entrecote. Оглеждате се - заведението е непретенциозно и гъмжащо от хора. Една пухкава сервитьорка обикаля по масите с тава и на всички сипва едно и също. Парчета месо, поляти със зеленикав сос. Това е най-хубавото телешко, което съм яла през живота си. Сосът е известен в цял Париж и е тайна. В ресторанта предлагат само едно ястие - това. С пържени картофки. Той се намира на адрес: 15, rue Marbeuf с тел: +33 1 49 52 07 17.

СЛЕДВАЩОТО МИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ

... е идеално за топла и спокойна вечер. Става въпрос за едно вълшебно място в Булонския лес. Ресторантчето се намира по средата на едно езеро и до него стигате с лодка. Масите са закътани в зеленина и всичко е осветено само от свещи. Райското местенце се казва Chalet des Iles. А в Булонския лес можете да го намерите така: Lac Inferieur du Bois de Boulogne, Porte de la muette. Препоръчвам ви да се разходите преди да се качите на лодката - наоколо скачат зайци и притичват пауни.

И тъй като не е казано, че щом сме в Париж трябва да ядем само френски специалитети, ще ви дам адреса на една от най-добрите пицарии в града, идеална за обяд: Pizza Carmine. А адресът, който лесно ще намерите на картата е: 61, Rue des Martyrs, 75009 Paris.

Връщаме се на местните гурме забележителности и идва ред на O Neil 20, Rue des Canettes -  един на пръв поглед обикновен пъб в Сен Жармен. Истината е обаче, че освен, че ще хапнете вкусно ще опитате и от изкушаващата прясна бира, кято си правят в кръчмата. Това е първата такава бирария в Париж. Атмосферата е изключително приятна за вечеря с приятели. Адресът е 20, Rue des Canettes.

И сега остана последното ми предложение. Него оставете за вечер, след която знаете, че ще можете на сутринта да спите до късно. Aux TroisMailletz Пиано бар, кабаре и хапване. В заведението се влиза през входа на нищо неподозиращо кафене, минавате надолу по почти отвесни стълби и попадате в Парижките подземия. Дълги дървени маси и приглушена светлина. Има приятно меню, виното е по-евтино, ако го поръчате с ядене. А после започва програмата. Гледайте да хапнете дотогава - 8:30, защото след това ще забравите за яденето си, а и има голяма вероятност някоя от тонцьорките да стъпи в чинията ви. Ако искате да видите истинско Парижко кабаре, това е вашето място. Постарайте се да си направите резервация и си пригответе фотоапарата. Адресът е: 56 Rue Galande.

Като за начало мисля, че това ще ви е достатъчно, защото Париж винаги ще ви предложи нещо ново, което ще откриете случайно на следващия ъгъл. И като се заговорихме за изненадите. Има голяма вероятност в някое от менютата да срещнете boudin, обяснено като наденичка. Преди да си го поръчате си задайте няколко въпроса от рода на „Обичам ли свински карантии, нарязани на едро в наденица със съмнителен белезникав цвят?" и после се замислете защо в жаргона на парижаните името на тази наденица се използва вместо „грозно момиче". Останалото и преценката за здравия ви стомах оставам на вас.

Приятно хапване! И не забравяйте - хубавото хранене не пречи на туризма!

Повече информация за предложените места ще намерите тук

Le Relais de l'Entrecote" :
http://www.relaisentrecote.fr/uk/index.html

Chalet des Iles :
http://www.chalet-des-iles.com/english/restaurant.html

pizza Carmine :
http://www.cityvox.fr/restaurants_paris/da-carmine_200064625/Avis-Lieu

O Neil:

http://www.oneilbar.fr/us/p1.html

Aux TroisMailletz:

http://www.lestroismailletz.fr/

 

Автор: Анна Свиларова

 

 

Сподели: