Отдих и туризъм

Париж не вярва на сълзи или Париж - щата Тексас

Париж е любов. В него има много деца. Там се разхождат едни от най- отдадените и грижовни бащи на света. А ако още не си влюбен, тук бързо ще се влюбиш: в като че ли изрязаното от цветно блокче небе, в което няма почти нито една звезда; в свенливата Сена

Париж не вярва на сълзи или Париж - щата Тексас

Париж е любов. В него има много деца. Там се разхождат едни от най- отдадените и грижовни бащи на света. А ако още не си влюбен, тук бързо ще се влюбиш: в като че ли изрязаното от цветно блокче небе, в което няма почти нито една звезда; в свенливата Сена с нейните прекрасно осветени и достолепни мостове - ухажори; в уютните заведения с кокетни малки масички отпред; в освободените от норми и предразсъдъци хора, които похапват вкусно, седнали на някой бордюр с бира в ръка; в лишените от задръжки малчугани, които си играят на воля край някой готически фонтан; в благородните белобради старци, които отговарят мило и любезно на многобройните туристически въпроси; в елегантните дами с шалчета, които са вперили поглед в една не по-малко елегантна, впечатляваща и ослепителна дама - Айфеловата кула, която вечер изглежда толкова прекрасна, че чак натъжава. Може би с нея ще изтанцувате едно магнетично и незабравимо, но не последно танго в Париж.

Не показвайте на децата си само „Дисни Ленд"! Мики Маус и Гуфи могат да бъдат видени и на други места, а ако пропуснат да направят една обиколка със скорострелното влакче на ужасите, няма да изгубят кой знае колко.

Париж е градът, в който могат да видят една от най-запомнящите се гледки от върха на катедралата Нотър Дам и да се почувстват като Карлсон, който живее на покрива. Той е мястото на градините на Люксенбург и на Версай, в които децата ви ще се почувстват като ангелчета в Рая и там те могат да срещнат своята Есмералда. В Париж е кварталът Монмартър, в който ако се разходите, ще изпитате огромно, нестихващо желание да потанцувате, да грабнете изпод ръцете на някой уличен художник четката му и да нарисувате вашия Париж, да поскачате като деца от камък на камък, опиянени от някакъв омагьосващ аромат, заживял отвъд конкретния град, отвъд конкретното ви съществуване, мирис във въздуха, който има невероятната способност да привлича, да го харесват, да му вярват и веднъж вкусили от него, никога да не го забравят.

Париж е град от мъжки род, с женско очарование, по детски окрилен, юношески свободен и старчески достолепен. Той е ваш, на вашите деца, на вашите любови. В него има за всички, от всичко... по много. Тук е още и Триумфалната арка, под която усещате, че свободата е състояние на духа; Лувъра, където можете да вкусите от победите на Наполеон;  да видите как е изглеждала онази прочута жена (Мария Антоанета), която някога е казала: "Като няма хляб, яжте пасти!" (ако изобщо го е казала). И още, и още...

Париж е градът на ленените панталони, памучните тениски, копринените фишута, еспадрилите, Гаврош и Козет, Виктор Юго, детската фантазия, която точно тук достига до необятната шир от мечти и копнежи. И точно този град, по време на разходката ви с корабче по Сена, е най-удачното място да разкажете на малчуганите историята на благородния Жан Валжан, за да я почувстват с всяка фибра на тялото си.

 

Автор: Боряна Петрова

 

 

Сподели: