Вкусно и полезно

Пащърнак

Рецепти

Пащърнак

Крем-супа с пащърнак и целина

2 корена пащърнак

1 глава целина

2 скилидки чесън

700-800 мл пилешки бульон

2 с.л. зехтин

сол и прясно смлян черен пипер

1ч.л. суха мащерка

Начин на приготвяне

Пащърнакът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът - на тънки резени. Загрява се 1 с. л. зехтин, в който се сотират за около 3 минути. Добавя се 700 мл горещ  бульон и мащерката. Оставя се да къкри, докато продуктите омекнат - около 20-30 минути. Пасира се, като при нужда се добавя още бульон до желаната гъстота.

 

Дал с чипс от пащърнак

Необходими продукти за 4 порции

200 г белена червена леща

400 г домати от консерва

2 малки глави лук

800 мл зеленчуков бульон

2 с.л. къри

2 с.л. олио

сол и черен пипер

2 корена пащърнак

В 1 с.л. от олиото се сотира нарязаният лук. Добавят се лещата, кърито, доматите и горещият бульон. Вари се на среден огън около 15 минути, като при нужда се добавят още 2-3 с.л. бульон или вода.  Обеленият пащърнак се нарязва на тънки ленти с уред за белене. Посолява се и се овалва леко в олио. Нарежда се на един пласт в тава, застлана с хартия за печене, и се пече на 200 градуса на горен реотан, докато се зачерви.

 

Сьомга с пащърнак и праз

Необходими продукти за 4 порции

2 котлета сьомга по 200 грама

900 г пащърнак

100 г безсолно прясно сирене или котидж сирене

2 тънки стебла праз

1 лимон

2 с.л. зехтин

кубче масло

морска сол и черен пипер

суха мащерка

Пащърнакът се обелва, нарязва се на кубчета и се вари в подсолена вода, докато омекне. Намачква се, поръсва се със сок от лимон на вкус и към него се добавя сиренето. Празът се нарязва на тънки колела и се сотира в малко зехтин за 5 минути. Добавят се 1-2 с. л. вода и малко сол, захлупва се с капак и се задушава, докато омекне - за около 5-8 минути. Прибавя се към пюрето, подправя се с мащерка. Котлетите се разрязват на две, посоляват се, намазват се с малко зехтин, поставят се в тава, поръсват се с лимонов сок, настъргана кора от лимон и мащерка. Запичат се в загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути. Сервират се гарнирани с пюре от пащърнак и резени лимон.

 

Крокети с пащърнак и картофи

Необходими продукти за 4 порции

400 г пащърнак

500 г картофи

10 г  краве масло

1 равна ч.л. смлян кимион

1 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер

2 малки яйца

30 г счукани филирани бадеми

50 г галета

Доматен сос

400 г белени домати, нарязани на кубчета

1 глава лук

2 с.л. зехтин

1 с.л. бял винен оцет

1 с.л. захар

Пащърнакът и картофите се варят в подсолена вода. Намачкват се с ръчна преса до гладко пюре. Маслото се загрява, добавят се кимионът и червеният пипер. Запържва се за половин минута, охлажда се и се прибавя към пюрето, разбърква се добре. Оформят се крокети. Нареждат се в 2 чинии, покриват се със стреч фолио и се оставят в камерата да стегнат. Овалват се в разбитите яйца и панировка от смесените: бадеми, галета, сол и черен пипер. Пържат се на маслена баня и се оставят върху решетка или салфетка да се отцедят.

Лукът се сотира в зехтина, добавят се доматите, оцетът, захарта и сол на вкус. Оставя се на слаб огън да ври 15-20 минути, докато се сгъсти.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: