Пащърнак
Рецепти

Крем-супа с пащърнак и целина
2 корена пащърнак
1 глава целина
2 скилидки чесън
700-800 мл пилешки бульон
2 с.л. зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
1ч.л. суха мащерка
Начин на приготвяне
Пащърнакът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът - на тънки резени. Загрява се 1 с. л. зехтин, в който се сотират за около 3 минути. Добавя се 700 мл горещ бульон и мащерката. Оставя се да къкри, докато продуктите омекнат - около 20-30 минути. Пасира се, като при нужда се добавя още бульон до желаната гъстота.
Дал с чипс от пащърнак
Необходими продукти за 4 порции
200 г белена червена леща
400 г домати от консерва
2 малки глави лук
800 мл зеленчуков бульон
2 с.л. къри
2 с.л. олио
сол и черен пипер
2 корена пащърнак
В 1 с.л. от олиото се сотира нарязаният лук. Добавят се лещата, кърито, доматите и горещият бульон. Вари се на среден огън около 15 минути, като при нужда се добавят още 2-3 с.л. бульон или вода. Обеленият пащърнак се нарязва на тънки ленти с уред за белене. Посолява се и се овалва леко в олио. Нарежда се на един пласт в тава, застлана с хартия за печене, и се пече на 200 градуса на горен реотан, докато се зачерви.
Сьомга с пащърнак и праз
Необходими продукти за 4 порции
2 котлета сьомга по 200 грама
900 г пащърнак
100 г безсолно прясно сирене или котидж сирене
2 тънки стебла праз
1 лимон
2 с.л. зехтин
кубче масло
морска сол и черен пипер
суха мащерка
Пащърнакът се обелва, нарязва се на кубчета и се вари в подсолена вода, докато омекне. Намачква се, поръсва се със сок от лимон на вкус и към него се добавя сиренето. Празът се нарязва на тънки колела и се сотира в малко зехтин за 5 минути. Добавят се 1-2 с. л. вода и малко сол, захлупва се с капак и се задушава, докато омекне - за около 5-8 минути. Прибавя се към пюрето, подправя се с мащерка. Котлетите се разрязват на две, посоляват се, намазват се с малко зехтин, поставят се в тава, поръсват се с лимонов сок, настъргана кора от лимон и мащерка. Запичат се в загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути. Сервират се гарнирани с пюре от пащърнак и резени лимон.
Крокети с пащърнак и картофи
Необходими продукти за 4 порции
400 г пащърнак
500 г картофи
10 г краве масло
1 равна ч.л. смлян кимион
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
2 малки яйца
30 г счукани филирани бадеми
50 г галета
Доматен сос
400 г белени домати, нарязани на кубчета
1 глава лук
2 с.л. зехтин
1 с.л. бял винен оцет
1 с.л. захар
Пащърнакът и картофите се варят в подсолена вода. Намачкват се с ръчна преса до гладко пюре. Маслото се загрява, добавят се кимионът и червеният пипер. Запържва се за половин минута, охлажда се и се прибавя към пюрето, разбърква се добре. Оформят се крокети. Нареждат се в 2 чинии, покриват се със стреч фолио и се оставят в камерата да стегнат. Овалват се в разбитите яйца и панировка от смесените: бадеми, галета, сол и черен пипер. Пържат се на маслена баня и се оставят върху решетка или салфетка да се отцедят.
Лукът се сотира в зехтина, добавят се доматите, оцетът, захарта и сол на вкус. Оставя се на слаб огън да ври 15-20 минути, докато се сгъсти.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: