Здраве и красота

Педикюр в домашни условия


Яркият педикюр винаги създава весело настроение.

Педикюр в домашни условия

За да се радвате на идеални нокти в домашни условия, обърнете внимание на следните препоръки:

1. Отстранете стария лак и направете вана за краката. Към водата добавете малко пяна за вана, шампоан или сапун. Любителите на ароматерапията могат да капнат няколко капки масло от лавандула или мента, които притежават успокояващо действие. За да овлажните сухата кожа, е нужно да използвате зехтин или олио. Потопете краката във водата за 5-10 минути.

 

Вана с лимонов сок помага да се отстрани жълтеникавият цвят на ноктите. Разтворете 2 с. л. лимонов сок в литър вода и накиснете краката за 10 минути. 

 

2. След ваната е необходимо да нанесете скраб. Ако нямате подръка подходящи козметични средства, използвайте морска сол или бадемово масло със зехтин.  След като се отървете от вроговения слой, можете да пристъпите към обработването на ноктите.

 

Масаж за кадифена кожа

За омекване на кожата е полезно да правите масаж с различни масла: топлото масло (например от зехтин) се нанася по стъпалата, омотава се с бинт/марля и върху краката се нахлузват найлони и хавлиени чорапи. 30 минути по-късно маслото се отмива с топла вода. След няколко подобни процедури кожата придобива здрав и отпочинал вид.

 

3. Ноктите трябва да са изрязани под права линия, за да имат квадратна форма и да избегнете врастването им в кожата. С лопатката от комплекта за педикюр избутайте кутикулата на нокътя. Не режете кожичките – може да се стигне до възпаление на кожата или до появата на гъбички. За да отстраните кутикулата, използвайте специално масло.

 

Проблемни нокти

Забиването на ноктите на краката е доста често срещан проблем. Основните причини са неправилното рязане на ноктите, носенето на прекалено стегнати обувки и/или по-малък номер чорапи, запарването на краката. Ако ви притеснява враснал нокът, не се опитвайте да го изрежете сами, а потърсете студио с медицински педикюр или дерматолог.

 

4. Оформянето на ноктите също има значение. За да избегнете нацепването им, пилете ги в посока от края към центъра. За заглаждане използвайте специална полиетиленова пяна, която изравнява повърхността на ноктите.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: