Lifestyle

Пенсионен фонд, акции или имот? Вноска за колеж, покупка на злато или добре познатият ни депозит в банка?

Как да осигурим бъдещето на децата си?

Пенсионен фонд, акции или имот? Вноска за колеж, покупка на злато или добре познатият ни депозит в банка?

Коя инвестиция, направена днес, ще носи добри доходи напред във времето и страничните фактори, като например инфлацията, няма да я „стопят"? Доколко българските семейства сме запознати с широката  гама инвестиционни продукти и знаем ли кои са наистина нерискови и доходоносни вложения?

Продължаваме да задаваме нашите въпроси относно добре осигуреното бъдеще на децата ни на Георги Стоев, един от утвърдените български икономически анализатори, управляващ съдружник е в "Индъстри Уоч Груп".

Анализите на Георги Стоев може да следите и в Туитър на адрес https://twitter.com/gstoeff.

Кои видове инвестиционни инструменти са малко познати и популярни у нас?

Всяка страна има своя култура по отношение на "дълга" между родители и деца. Но в повечето има обща тенденция да се гледа на образованието като на най-важен актив, а на неговото финансиране - за дълг на родителите. В България поради модела на държавно доминирано финансиране на университетите това някак беше оставено като "грижа на държавата". Но нарастването на търсенето на по-добро образование вероятно ще окаже някаква промяна на пазара на дългосрочни инвестиционни продукти.

В днешни дни предвид несигурната световна икономическа обстановка какви вложения са добри за децата ни?

Аз лично съм привърженик на златото като една от най-стабилните дългосрочни форми на спестяване. Възможни са краткосрочни отклонения на цената надолу, но това е възможно на всеки пазар. Дори виждате, че примерно на пазара на имоти - другата най-любима инвестиция на българските домакинства, има относителни дълги сривове на цените. При други традиционно считани за безрискови инструменти като държавните облигации виждате, че са възможни значителни загуби. Така че, приемайки възможните колебания в рамките на година или две, ако човек инвестира за след 15-20 години, би следвало да е достатъчно спокоен с активи, които са доминирани от злато или обвързани с цената на златото.

Нека обаче подчертаем, че инвестиционното злато се закупува със сертификат и този ценен метал няма нищо общо със златото под формата на бижута например. Какво ни гарантира една подобна инвестиция напред във времето?

Да, това е важно уточнение по отношение на инвестицията в злато. Когато препоръчвам такава, нямам предвид покупка на бижута и монети, които носят премия над борсовата цена. Целта на инвестицията в злато е да го придобиете при възможно най-близка до борсовата цена. Причината е, че когато решите да го продавате, сигурната минимална цена ще е близка до борсовата. Разбира се, в някои случаи активът може да има допълнителна ценност (нумизматична или като предмет на изкуството), но за вас ще е важно на какво можете да разчитате със сигурност като цена, при която да превърнете златото в кеш.

Друг вариант е детска застрахователна полица до навършване на 18 години. Смятате ли, че детето - вече пълнолетен гражданин, ще получи един добър дивидент от своите родители след този дълъг период?

Лично моето мнение е, че е добре да разделяме различните финансови инструменти. Не съм привърженик на смесените инструменти, които предлагат комбинация между застраховка и спестовен елемент. Но, разбира се, всеки продавач на живото застраховки и подобни ще ви убеждава в противното. Аз предпочитам да се застраховам с един инструмент, а да спестявам с друг.

Покупката на акции отново за наследника в тази още несигурна икономическа обстановка прекалено рискова ли е?

Някои акции са по-стабилни от държавния дълг на редица страни (въпреки че в учебниците държавните облигации са представени като нулево рискови). Все пак е важно да уточним, че инвестицията в акции изисква повече време и усилие по проучване на дадената инвестиция.

На пръв поглед най-рентабилното и сравнително доходоносно вложение, което същевременно не изисква задълбочени познания, е покупката на недвижими имоти. Какво е вашето мнение?

Пазарът на имоти крие много рискове, които традиционно сме свикнали да пренебрегваме като спестители. Аз съм привърженик на покупка на имот за лично ползване, но не и на спекулирането с имоти или инвестицията в имот с цел отдаване под наем. Дори при най-благоприятните съотношения наем/продажна цена доходността от инвестицията в имот е между 6 и 9 процента. Което е достатъчно близко до инвестицията в депозит, но пък трябва да отчетем разходи за данъци, амортизация, разходи по сделките, риск имотът да не носи доход през цялото време.

А как ви се струва инвестиция в произведения на изкуството?

Аз и съпругата ми се стремим да купуваме картини относително редовно. Мога да се похваля, че притежаваме творби на някои утвърдени български автори. Досега не сме опитвали да ги продаваме  и наистина не съм запознат как се движи вторичният пазар на български автори. Не инвестираме в картини, които да държим "на склад". По-скоро купуваме картини за "текущо потребление". Инвестицията засега се изразява в естетическо възпитание на дъщеря ни. Ако в някакъв момент се окаже, че сме направили добра инвестиция в картина, бих казал, че ще е в общи линии късмет. Принципно смятам, че инвестицията в изкуството може да пази стойността на богатството. Но бих посъветвал да купувате изкуство с идеята да му се наслаждавате в дома си, а не с мисълта кога и за колко ще го продадете.

Посочихте на първо мястото златото като най-добра инвестиция за децата ни. По вашата скала второ и трето място на кого се падат?

В дългосрочните спестявания основно се интересуваме от сигурността. Златото е номер едно в това отношение. На второ място бих посочил добре диверсифициран портфейл от акции на установени добивни компании. На трето място - градски имот.

Вие като икономист как осигурявате вашето дете?

За мен и моята съпруга водещото е да осигурим добро образование на дъщеря ни. Това е дълъг и неевтин процес и както и други родители знаят, той започва много преди университета. Не сме от хората, които смятат, че родителите са длъжни да купят на всяко дете по една гарсониера.

Интервюто взе: Дими Тодоров

 

 

Сподели: