Lifestyle

Перфектната снимка

Слънце, ваканция и мечтаното пътуване до морския бряг...

Перфектната снимка

Независимо къде е дестинацията, със сигурност искате да направите тези моменти незабравими, като ги запечатате на снимки.

Точка на заснемане

Дръжте камерата на нивото на раменете на детето (ще трябва да клекнете). Тази перспектива ще ви позволи да бъдете наравно с малчугана, ще допринесе за успешна комуникация и по-добро взаимно разбиране. Освен това позицията дава възможност да погледнете света през очите на детето в напълно различни детайли и различна перспектива. Между другото, по този начин ще избегнете и изкривяването. Ако снимате от височината на вашия ръст, детето на снимката ще се окаже малко и беззащитно, с голяма глава и къси крака. При снимане от ниска точка (отдолу нагоре) също се получава изкривяване.

На фокус

Препоръчително е да избягвате поставянето на детето в центъра на снимката, тъй като това е скучно и предвидимо. Композицията ще бъде по-интересна, ако приложите „правилото на третините“. Мислено разделете изображението на равни части с две вертикални и две хоризонтални линии (като решетка). Поставете обекта (детето) по тези линии или в тяхното пресичане. Очите и усмивката са най-важната част от снимката. Ето защо, когато снимате портрет на дете, по-добре е да направите снимката по такъв начин, че очите му да са „разположени“ на горната хоризонтална линия – това ще доближи снимката до класическите пропорции. Оставете повече място в снимката пред детето (по посока на погледа му), отколкото зад него.

Обърнете внимание на фона. Подгответе мястото за снимане, изчистете го от ненужни неща и всичко, което може да „развали“ снимката.

Нека бъде светлина

Потърсете най-подходящото осветление. Най-добре е да правите снимки на естествена светлина – за предпочитане сутрин и при залез слънце.

Страничното осветление (слънцето е от едната страна на детето) е най-предпочитано. В този случай едната страна ще бъде добре осветена, а другата ще остане на сянка. Това ще добави обем, дълбочина и текстура на изображението. Ако искате да осветите напълно лицето, включете светкавицата.

Фронталното осветление (слънцето грее директно в лицето на детето) е препоръчително да се избягва. В този случай то ще примижава, изображението ще се окаже безизразно, а на лицето на детето ще се появят сенки.

Усмивка

Не принуждавайте детето да се усмихва „насила“. По-добре му покажете нещо, което със сигурност ще предизвика ентусиазирана усмивка на лицето.

Мозаечно осветление – ако детето стои в сянката на дърветата, осветлението може да се окаже просто вълшебно: листата ще блокират по-голямата част от светлината, идваща отгоре, а част от слънчевите лъчи, преминавайки през листата, ще създават ефектни отблясъци върху лицето на мъничето.

Фоновото осветление (слънцето е зад детето) е идеално за снимане на деца. В този случай можете да получите много ефектен тъмен силует на дребосъка, особено ако снимате при залез слънце или призори. Ако допълнително осветите със светкавица, ще получите „ангелски“ ефект, като в същото време сенките от лицето ще изчезнат.

Поза за снимка

Всеки път измисляйте интересни и необичайни пози. Нека вашето дете скочи възможно най-високо, опитвайки се да излети: ако фонът е небето, тогава ще има усещане, че то се носи във въздуха. Поставете детето на многоцветна пейка или на живописна поляна, осеяна с цветя, оставете го да се облегне на дърво или красив парапет. В спокойно състояние на детето ще намалите и броя на размазаните снимки.

Готови, старт!

Бъдете винаги готови. Дръжте камерата подръка. Подгответе всичко необходимо за снимане предварително – в крайна сметка тогава ще трябва да се съсредоточите само върху улавянето на интересен кадър.

  • Правете снимки по-често. В резултат на това детето ще свикне да бъде снимано и ще спре да се плаши всеки път, когато вземете фотоапарата.
  • Направете много снимки. Така вероятността да направите добър кадър ще бъде по-голяма.
  • Бъдете креативни и експериментирайте. Снимайте, когато имате свободно време, настроение и желание да търсите необичайни обекти и оригинални места.
  • Избягвайте неизразителни снимки, в които детето няма никакви емоции.
  • Опитайте се да снимате радост, изненада, наслада и щастие.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: