Здраве

Перфектно, но не чак толкова

Чували ли сте младите майки по градинките да се хвалят колко перфектни са се родили децата им? Не им вярвайте! Да допуснем един процент изключения, но в действителност бебетата се раждат грозни.

Перфектно, но не чак толкова

Чували ли сте младите майки по градинките да се хвалят колко перфектни са се родили децата им? Не им вярвайте! Да допуснем един процент изключения, но в действителност бебетата се раждат грозни. Все пак си имат оправдание да не отговорят на високите ни очаквания - били са на тясно влажно място, което никога не е огрявано от слънце. Запазете спокойствие, след няколко дни непривлекателното ви бебе ще се превърне в истинско сладкишче с гладка румена кожа.

СПЛЕСКАНА ГЛАВА

Повечето бебета се раждат с доста продълговати или сплескани черепи и това плаши майките в първия момент. Костите на мъниците се припокриват, тъй като трябва да се нагодят според ширината на родовия канал. След ден-два главичката на бебето приема кръгла форма.

«ДУПКИ» ПО ГЛАВАТА

Защо бебето ви има меки вдлъбнатини, в които сякаш ще ви потъне пръстът при допир? Това са двете фонтанели, които подпомагат събирането на черепа за минаването му през родовия канал. При доносените новородени е отворена само предната/ голяма фонтанела. Отворите се затварят до около 18-20-месечна възраст.

ЛИЦЕ НА ПРЕБИТ БОКСЬОР

Странно е как лекарите и акушерките веднага заявяват на кого прилича бебето, когато всички мъници са с подпухнали клепачи и сплескани носове като след ръкопашен бой. А някои от тях дори имат сини отоци и хематоми. Всичко това отминава още на следващия ден и бебето ви се превръща в истинска прелест - с румени кръгли бузки, спокоен поглед и нежни устни. Като споменахме устните, не се тревожете, ако детето ви е със странна форма на горната устна, все едно има мехурчета - сукателният рефлекс се развива още в утробата и бебето си смуче устните в корема на мама.

БЕБЕ ТИЙНЕЙДЖЪР 

Чудите се бебе ли родихте или готов тийнейджър?! Иска ви се да го намажете с нещо, за да премахнете малките червени пъпчици по лицето и главата. Те се дължат на хормони, преминали от майката в бебето. Съветът на лекарите е да не го правите - те отминават сами.

Възможно е да забележите, че личицето и телцето са покрити с бяла мазна слуз. Това е така нареченият верникс, който предпазва кожата му от изсушаване и се отмива хубаво с първата баня, в противен случай създава условия за разраняване.

Змийската белеща се кожа е нещо съвсем нормално за новородените. Процесът е напълно естествен и подпомага появата на новия слой епидермис. Единственото, от което се нуждае вашето бебе, е добро омазняване на кожата, дори повече от един път дневно.

МАЛКАТА МАЙМУНКА 

Някои бебета се раждат с окосмяване по телцата. Това се случва, когато мъникът е недоносен или просто се ражда седмица или две преди термина. Окосмяването пада само в рамките на дни.

ПОДУТИ ГЪРДИ И ГЕНИТАЛИИ

Подуването в тези области не зависи от пола на бебето. Обяснението е в „наместването" на хормоните. Бебето не усеща болка и подуването отминава до шест седмици след раждането. Освен това може да забележите течност, подобна на мляко, която се появява от зърната на гърдите, отново независимо от пола. Не притискайте гърдите и не ги "изстисквайте" в никакъв случай. Друга неочаквана ситуация са капките кръв по пелената при момиченцата в първите няколко дни от живота им и ерекцията при момченцата. Всичко това отново се дължи на хормони, преминали от майката в бебето.

КРИВОКРАКО ЛИ Е

Не! Представете си вие да стоите сгънати месеци наред и изведнъж да очакват от вас да се изпънете като войник. Позата се дължи на ненапълно развити обвивки на нервите инервиращи мускули на крайниците. С развитието на обвивките се подобрява инервацията на мускулите и това води и до промяна в позата на детето. Следи се през цялата първа година от детската консултация. На бебето му е необходимо време, докато свикне с простора наоколо, и затова известно време ще държи ръчичките и крачетата си свити.

ЧЕРВЕНИ ПЕТНА ПО КОЖАТА

Възможно е да прозират кръвоносни съдове, които приличат на червеникави петънца. Те не са опасни за здравето на вашето бебе и избледняват до навършването му на годинка.

Независимо от това как изглежда вашето бебе в първите минути от живота си, трябва да знаете, че то ще се превърне в най-красивото и най-приказното дете на света. Просто потърпете мъничко.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Диана Влахова - педиатър, Клиника по неонатология, Университетска дестка болница, МУ-София, тел.
0878 68 50 09

 

 

Сподели: