Раждане

Пионери на съвременното раждане: Д-р Робърт Брадли

Най-добрият старт за бебето

Пионери на съвременното раждане: Д-р Робърт Брадли

Методът за естествено раждане на американския акушер-гинеколог Робърт Брадли е разработен през 1947 г. Той създава своя методика за подготовка на раждането, която включва прости, но ефективни техники - комбинация от дихателни упражнения, специална диета и физическа активност, както и психотерапевтични начини за отпускане по време на контракциите. Водещи са здравето на майката и бебето и избягването на страничните ефекти на медикаментите по време на родовия процес. Д-р Брадли учи родилките да се концентрират върху усещанията си, а не да „бягат" от тях.

Философия на естественото раждане

Последователите на метода Брадли вярват, че с подходящата подготовка, обучение и подкрепа на инструктора (бъдещия татко) повечето жени могат да родят напълно естествено без лекарства или операция. Целта е бременната да бъде подготвена, за да се избегнат евентуални рискове и усложнения, които да доведат до лекарска намеса. Привържениците на метода на американския лекар твърдят, че около 86% от родилките, обучени по този метод, раждат вагинално, без упойки и интервенции. По време на обучението активно участие взима и съпругът в ролята на личен инструктор, за да се постигне максимален контрол над дишането и болката. Също така родителите се учат как да поемат отговорност при информираните си решения относно процедурите, които може да се наложат да бъдат направени в хода на раждането.

Гласът на партньора - носител на спокойствие

Методите на релаксация на д-р Брадли целят постигането на спокойствие и комфорт за жената преди и по време на самото раждане, така че съпругът се тренира да поема ролята на този, който ще вдъхва успокоение и сигурност. Именно от тях се нуждае в най-трудния момент от живота си бъдещата майка. Затова гласът и докосването на партньора са средството, което води до естествена поява на чувството на комфорт и релаксация. Книгата на Робърт Брадли „Раждане под ръководството на мъжа" показва колко ключова е ролята на бащата в процеса.

12 седмици за успешно раждане

Точно толкова е продължителността на обучението, което преминава през 12 урока по конкретна тема, разгледана в детайли.

 1. Въведение в метода Брадли. Занимава се с историята на метода, на философията и целите му. Междувременно усвоявате основата на знанието как да запазите здравето си и да сведете рисковете през бременността си до минимум. Въвеждат се важни упражнения и се води дискусия как бъдещата майка да се справи с ненужната болка по време на раждането.
 2. Хранене през 9-те месеца. Бъдещите майки се информират за това кои хранителни вещества са важни за тях и за бебето, както и в какви количества са им необходими. Обсъждат се и въпроси, свързани със секса, кърменето и др.
 3. Бременност - анатомия и физиология. Обръща се внимание на всички промени, през които преминава тялото на бременната жена през деветте месеца, на неудобствата, които възникват вследствие на тях и преодоляването им по естествен път. Разискват се и начините, по които жените са избрали да родят.
 4. Ролята на таткото инструктор - активно участие през бременността, по време на самото раждане и в процеса на кърмене. Бъдещите родители получават информация за упойките и техните странични ефекти, рисковете и възможностите, които стоят пред тях.
 5. Първи етап на раждането. Възпитават се уважение към естествения процес, усвояват се основни техники от инструктора, който трябва да работи заедно с бъдещата мама.
 6. Втори етап на раждането. Ще се научите как функционира тялото ви и какво се случва с него при втория и третия етап от родовия процес, както и как да реагирате на случващото се с помощта на техниките.
 7. Планиране на раждането. Обсъждат се възможностите за избор, значението и оценката на чувствата ви, както и списъкът с вашите приоритети. Провеждат се срещи и с медицинския екип, изгражда се цялостна позитивна нагласа. Прави се първа репетиция на същинското раждане.
 8. Възможни усложнения и следродилна подготовка. Тук основните теми са: кога е необходима хирургична интервенция, какви са рисковете при цезарово сечение и как могат да бъдат избегнати. Включена е информация как да продължите да се грижите за себе си и след появата на бебето.
 9. Разширена подготовка за първия етап. По време на същинската работа всеки участник репетира своята роля и изсценира това, което предстои да се случи през първия етап от раждането.
 10.  Разширена подготовка за втория етап. Усвоената до момента информация се упражнява и прилага чрез практическо упражнение на втория родилен етап. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате наученото и сте готови да се справите и с тази част.
 11.  Да бъдете велик инструктор. Готови ли сте? Включва цялостен преглед на най-важните точки, на които трябва да се опрете в хода на раждането. Този клас обхваща и информация как инструкторите да се справят с предизвикателствата, както и какво да правите в случай на преждевременно раждане - преди да сте успели да стигнете до болницата.
 12.  Подготовка за новото семейство. Обхваща: грижи за новороденото, майчинство, бащинство, кърмене, как да се справите с плача на бебето, приспособяване към множеството промени, свързани с новия член на семейството.

 Не подценявайте този последен обучителен етап - често той се оказва и най-проблемен поради липсата на адекватна подготовка за него и фокусирането изцяло върху самото раждане. А трудното (но и приятното) тепърва предстои...

Автор: Наталия Градинарова

 

Сподели: