Раждане

Пионери на съвременното раждане: Фернанд Ламаз

Дишай!

Пионери на съвременното раждане: Фернанд Ламаз

Френският акушер-гинеколог Фернанд Ламаз е създател на специфична методика на раждане, носеща неговото име - техника „Ламаз". Тя се основава на идеята за намаляване на болката по време на родовия процес чрез специални дихателни упражнения, които се усвояват предварително на принципа на откритието на Павлов за рефлексите. Чрез въпросните дихателни техники се увеличава притокът на кислород, като по този начин родилката преминава по-леко през маточните контракции, а усещането за болка намалява. Създаден през 1951 г., методът се превръща в един от най-популярните в света и към днешна дата има над 150 хиляди регистрирани класа, които се учат на техниката от специално обучени за целта преподаватели.

През 1956 г. Ламаз публикува книгата „Безболезнено раждане" и тя се превръща в ръководство за милиони двойки по света. Освен дихателните техники в нея са включени още медитации и методи за релаксация, които за максимален ефект трябва да се практикуват редовно през 9-те месеца. Крайната цел е да се постигне отпускане на всички мускули, което се случва най-добре при затворени очи и пълна релаксация на ума и тялото.

Методът освен това прави таткото активен участник в раждането - той присъства и помага през цялото време, съпреживява случващото се и оказва подкрепа.

Завръщане към природата

Осъзнавайки, че бременността и раждането могат да бъдат твърде голямо физическо и психическо предизвикателство за бъдещата майка, Ламаз има за цел да помогне за изграждане на доверието и подкрепата, от които тя се нуждае. И наистина - сред морето от информация бременната лесно може да се почувства претоварена и объркана от множеството противоречиви мнения. А като прибавим към това и невярващите погледи на скептиците, които чуят ли за „раждане без болка", възкликват: „Да, бе, да!", нещата стават още по-трудни.  И все пак, за да има методът такъв успех, очевидно има защо...

Предимствата на техниката

  • Ламаз си служи с научно обосновани доказателства, подкрепени от множество изследвания и практики.
  • Помага да се мобилизирате, но не отвън, а чрез активиране на вътрешните сили и естествените способности на организма.
  • Намалява необходимостта от медицински интервенции.
  • Подчертава значението на природните стратегии за управление на болката и раждането по безопасен и здравословен начин.
  • Насърчава и засилва връзката между вас и бебето.

Ламаз днес

След четиридесетгодишни изследвания и практически опит привържениците на естественото раждане стават все повече и мисленето на хората постепенно се променя. Ламаз философията подкрепя и защитава правото на всяка жена да се върне към своята изконна същност и да роди нормално, уверена в собствените си способности - нещо, което й е дадено по природа. Ключова роля в целия този процес имат също подкрепата и участието на семейството и близките.

„Благодаря Ви, д-р Ламаз!"

По времето, когато жените в САЩ преживяват раждането като най-голямото изпитание и болка в живота си, американката Марджъри Кармел има късмета и удоволствието да роди във Франция по метода „Ламаз". Тя е толкова вдъхновена от изживяното, че написва книгата „Благодаря Ви, д-р Ламаз!", в която излага философията на техниката и личния си опит, като по този начин окуражава майките да пречупят мисленето си по отношение на този най-естесвен процес. През 1958 г. Марджъри се среща с физиотерапевтката Елизабет Бинг и двете започват да работят заедно, за да научат на метода „Ламаз" колкото се може повече жени. През 1960 г. те създават Институт „Ламаз" - организация с нестопанска цел, съставена от родители, педагози, здравни специалисти и последователи на техниката за естествено раждане.

Институт „Ламаз"

Организацията насърчава естествения, здравословен и безопасен подход към бременността, раждането и началото на родителството. Знаейки колко трудни могат да бъдат тези събития в живота на майката, особено когато се сблъсква с тях за първи път, Институт „Ламаз" служи като информационен ресурс за алтернативите по отношение на начина, по който може да се случи едно раждане. Основно от предварителната информираност и нагласата зависи дали то ще бъде възприето и запомнено като болезнен акт или като вълнуващо и приятно събитие без присъщите ужас и паника.

За целта Институт „Ламаз" си служи едновременно с модерни и проверени с времето медицински практики, които имат за цел намаляване на използваните ненужни интервенции и осигуряване на едно спокойно и максимално естествено раждане. Благодарение на Ламаз-практиките милиони бременни жени по света са родили без особени трудности и най-вече - оптимално безболезнено.  Мисията на института Lamaze International е да насърчава, подкрепя и защитава естествения начин на раждане чрез образование, застъпничество и целенасочени усилия на професионални педагози, които подпомагат и обучават бъдещите майки. Практиките са одобрени и съгласувани със Световната здравна организация.

Автор: Наталия Градинарова

 

Сподели: