Раждане

Пионери на съвременното раждане: Фредерик Лебойе

Важно е бебето!

Пионери на съвременното раждане: Фредерик Лебойе

През 70-те години на миналия век един френски акушер-гинеколог прави поредната революция в медицинската професия, като заема „страната на бебето" в родилния процес, прокламирайки, че новороденото също има своите човешки права. Фредерик Лебойе е основател на т. нар. „медицина на нежното раждане", по-известна като метода Лебойе. Според него приятната обстановка е от огромно значение за нормалния ход на естественото раждане, което на свой ред има за цел да сведе до минимум травматичността на този процес за детето.

Основните стъпки в метода Лебойе:

- Веднага след раждането бебето да бъде поставено върху корема на майката, за да почувства топлината и биенето на сърцето й. Това му помага да се възстанови от стреса, изживян по време на раждането.

- Пъпната връв трябва да се среже не непосредствено след завършване на раждането, а известно време след това, за да може бебето по-лесно и постепенно да премине на собствено дишане.

- Детето и майката имат нужда от спокойствие и време, прекарано заедно, за да привикнат един с друг - ето защо е добре възможно най-рано малкото да се сложи на гърда.

- Освен ако състоянието му не го налага, новороденото не се нуждае от специални медицински процедури и грижи - то трябва просто да бъде обградено с любов.

- В родилната зала трябва да е приятно топло и притъмнено, за да може току-що роденото бебе по-лесно да се адаптира към външния свят.

„Забелязахте ли детето?"

Преди около 40 години идеята на Лебойе, че не майката, а именно бебето е най-важният човек в хода на раждането, безспорно е революционна. В своя първи труд той публикува една красноречива сама по себе си снимка от родилната зала, на която щастливо усмихнатите майка, татко и лекар са обградили едно видимо нещастно, сбръчкано от болка и агония малко личице. Авторът коментира снимката със следното: „Всички тук сияят от щастие. Всички с изключение на детето. Детето? Дори и не забелязахте детето, нали?" 

Майката - на прицел

И ако медицинските процедури и лекарският персонал не представляват кой знае какъв интерес за Лебойе, той обръща сериозно внимание на майката и нейната роля в посрещането на новия човек на този свят.

„Онова, което трябва да разберете", обяснява френският акушер-гинеколог, обръщайки се към бъдещите майки, е, че раждането е изпитание за майката. За да направи най-доброто за своето дете обаче, тя трябва просто да посрещне това изпитание подобаващо, а не страхливо, избирайки цезарово сечение." Според някои специалисти, а и родители Лебойе наистина е малко краен: за него секциото е именно страхлив избор, който той сравнява с това да четеш интересна книга и да не стигнеш до развръзката й накрая. Макар да изключва случаите на оперативно раждане по медицински показания, той яростно се противопоставя както на жените, доброволно избрали този начин на родоразрешение, така и на онези, които по думите му: „Не са направили достатъчно, за да избегнат цезаровото сечение."

Според него безопасното, бързо и безболезнено раждане е пълна илюзия. Лабойе е безмилостен към бъдещите майки: „Както няма начин някой да яде или спи вместо вас, така и не може друг да роди вместо вас".

„Раждане без насилие"

В най-прочутия си труд Лебойе разказва историята на раждането от гледната точка на бебето и така повдига важни, пренебрегвани до този момент въпроси, като: как изглежда родилната зала и как се чувства малкото човече, попадайки за пръв път във външния свят. Ярката светлина, шумотевицата, виковете, тракането на метални инструменти... всичко това авторът разглежда като тежка травма върху новороденото. Добре е онези майки, които днес раждат в спокойни, затоплени стаи с приглушено осветление, минимум медицински персонал и на фона на тиха, приятна музика, да знаят, че го дължат донякъде на д-р Лебойе и неговите революционни за времето си идеи. Контактът „кожа с кожа" от първата минута, даването на бебето да суче веднага след раждането, както и така популярната днес „кенгуру грижа" за новороденото - всичко това също тръгва от Фредерик Лебойе.

Французинът, който тази година навърши 94 години и по ирония на съдбата няма собствени деца, продължава да стои твърдо зад идеята си, че е тотално сбъркано раждането да се асоциира предимно с процедури, медицински персонал и грижи за комфорта на родилката, а не с... бебето. Книгата му продължава да се преиздава и до днес, давайки сериозен повод за размисъл на всички лекари, майки и татковци по света. Защото наистина бебето е най-важно! ТОВА Е НЕГОВОТО РАЖДАНЕ!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: