Здраве и красота

Плацентата като средство за разкрасяване ...и не само

Интересно е как нещо, което дава живот и се явява най-ценната страна на развитието за миг се превръща в ненужен отпадък.

Плацентата като средство за разкрасяване ...и не само

Плацентата е проводникът на сила и енергия за бебетата на всички бозайници и минути след раждането на мъничето тя се изхвърля, първо в преносния, след това в буквалния смисъл на думата. Тя дори си няма постоянно определение - науката я нарича временен орган. А защо този временен орган да не „удължи" живота си и полезността си? Може би отново науката трябва да си каже тежката дума.

ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ

Още в древността плацентата се е считала за ценен имуностимулатор. Първите научни доказателства за това се срещат в теориите на Хипократ. В началото на 20 век учени започват да изследват плацентата обстойно, за да открият полезните й съставки, които могат да бъдат използвани за медицината и козметиката. Оказва се, че в нея има ценни белтъчни фактори, влияещи върху живота на клетките. Те се произвеждат единствено по време на бременността и отговарят за правилното развитие на плода. Специалистите в областта на разкрасяването твърдят, че временният орган има подмладяващо действие върху кожата. А в медицината тя се използва като активизатор на имунитета и истински войн срещу инфекции, бактерии, а също така има противоалергенни свойства.

ПО СВЕТА

В много страни плацентарната козметика става все по-популярна. Важно е да се уточни обаче, че става дума за животинска плацента, най-често от крави и овце. Предимствата й се състоят в нейните свойства да подобрява кръвообращението в кожата, да предотвратява възпалителните процеси, да регулира мастния баланс, да съхранява влагата в кожата и да я предпазва от вредните външни влияния.

Ценните свойства на плацентата не свършват с козметичните им приложения. Човешкият временен орган се използва в медицината за производство на хомеопатични лекарства, а също така учените в световен мащаб работят над възможностите да се изтеглят стволови клетки от плацента, както от пъпната връв при раждането на детето.

В някои държави, например Русия и Япония, родилката може да си поръча услугата да запазят плацентата на бебето й, да я изследват за инфекции и да я съхранят за ползване от жената и нейното семейство за лечебни и козметични цели.

И У НАС

В България използването на човешка плацента е уредено в Наредба №36 от 30 ноември 2005 година за изискванията към козметичните продукти, приложение №6 към чл.5, ал.1, т.1. То съдържа списък на веществата, които козметичните продукти не трябва да съдържат и в точка 416 се изясняват, че влизат „човешки клетки, тъкани и продукти". Законът в България не позволява използването на човешка плацента в козметични продукти. На пазара се предлагат алтернативи с животинска такава за подхранване и регенериране на кожата и косата.

Списание „Кенгуру" изказва специални благодарности на Министерство на здравеопазването за подадената информация.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: