Здраве

Плешиво бебе

Вашият бебчо е с плешива глава? А когато се роди, имаше толкова много коса! Защо стана така? Не се притеснявайте, това е съвсем нормален процес на обновяване на бебешката коса, който има своето обяснение.

Плешиво бебе

Вашият бебчо е с плешива глава? А когато се роди, имаше толкова много коса! Защо стана така? Не се притеснявайте, това е съвсем нормален процес на обновяване на бебешката коса, който има своето обяснение.

Съвсем нормално е новородените да губят своята коса. Тук няма място за притеснения. Много често това се случва през първите шест месеца. Този процес се нарича telogen effluvium.

Как расте косата?

Косата има период на растеж и застой. Периодът на растеж продължава 3 години, а този на застой - три месеца (може да продължи и от 1 до 6 месеца). По време на фазата на застой косъмчетата са във фоликулите си и се подготвят за растежа на новата коса. Около 5 до 15% от косата обикновено е в период на застой, но при наличието на стрес, страх или хормонални изменения е възможно този процент да се увеличи изведнъж. Това продължава, докато не настъпи периодът на растеж три месеца по-късно.    

„Оплешивяването"

Едно от обясненията за загубата на косата при новородените е хормоналният дисбаланс, който настъпва след раждането. Същото е възможно да се случи и с младите майки. Много често родителите са изненадани да видят, че когато порасне, новата коса на бебето е с абсолютно различен цвят от тази, с която се е родило. Възможно е и двамата родители да са със светла коса, а новороденото да е с тъмна. Няма страшно! Съвсем скоро (най-вероятно) тази коса ще се замени с такава, подобна на мама и на татко.

Ако забележите плешиви петна по главичката на бебо, обърнете внимание на коя страна спи и лежи. Ако постоянно спи в една и съща позиция или седи дълго в бебешко столче, облегнато по гръб, е много вероятно да загуби косичката си в тази зона. Може и да получи плешиви петна и ако си търка главичката в матрака. Има и други причини за косопад, но те вече се отнасят за децата над 12 месеца и трябва да отбележим, че не са често явление:

- Неравномерни плешиви места, зачервени и люспести (понякога на мястото на опадалата коса има черни точки). Това състояние е заразна гъбична инфекция, известна като Tinea capitis или Ringworm (трихофития).

- Физическо нараняване - от стегнато вързана конска опашка. Това може да доведе до състояние на загуба на косата, наричано  traction alopecia.

- Окапването на косата в несиметрични плешиви участъци може да бъде породено от неконтролируемо дърпане и скубане на косата, което е на психологическа основа.  

- Ако вашето бебе има гладки, закръглени, напълно плешиви зони, може би страда от alopecia areata - състояние, в което имунната система атакува фоликулите на космите, като драстично забавя техния растеж. Този тип на загуба на косата обикновено се изразява в отделни зони, като може да засегне окосмяването по цялото тяло.  

- Възможно е да се появи косопад, поради някои медицински състояния - хипотиреоидизъм (патологично състояние, което се дължи на трайно понижена до липсваща функция на щитовидната жлеза) или хипопитуитаризъм (намаляване до пълно преустановяване на секрецията на един, два или всички аденохипофизни хормони, вследствие на частично до пълно унищожаване на хипофизата или липса на хипоталамична стимулация).

Грижи за косата

Няма какво да направите срещу косопада при новородените, освен да изчакате да се нормализират хормоналните нива и да видите каква ще е новата коса на бебчо.

Ако плешивите петна са следствие от продължително лежане в една и съща поза, просто променяйте позата му, докато спи или си лежи. Ако обикновено го поставяте по гръб, сменяйте позицията му всяка вечер - едната вечер с главичката в горния край на леглото, другата - в долния. Така то самостоятелно ще обръща главичка, за да ви вижда. Друга възможност е да поставяте бебо да спи по коремче, след това да го завъртите на лявата страна, после - на дясната.    

Хубаво е да следите бебето да прекарва известно време по корем всеки ден. Това е много полезно за физическото му развитие, а същевременно позволява гръбчето му да си почине. 

Споделете с педиатъра на вашето бебе за загубата на коса, особено ако наблюдавате това състояние след навършването на шест месеца. Много е вероятно да става дума за нормална загуба на косата, но все пак не е зле да се уверите, че всичко е наред и сте взели навременни мерки в случай на медицински проблем.

Напълно плешиво

Много новородени бебета са плешиви, но ако се вгледате внимателно отблизо, ще забележите, че главичката им е покрита с фина косица. Това състояние на косата може да се задържи, докато мъникът навърши годинка. А преди това да се случи, наслаждавайте се на плешивата му тиквичка!

Имайте предвид, че бебешката коса е много по-нежна и деликатна от тази на възрастните. Третирайте я с натурални и специализирани за бебета препарати и я решете внимателно с бебешка четка.  

В повечето случаи бебешкият косопад е временен и на възраст около годинка вашето бебе вече ще се сдобие с буйна коса.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: