Здраве и красота

Пломбите и живакът

Вреден ли е за организма живакът, който се съдържа в пломбите от амалгама?

Пломбите и живакът

Пломбите от амалгама, които се използват масово, трябва да се заменят. От въздействието на живака върху организма могат да се предизвикат нарушения на функциите на стомаха, неврологични нарушения и други болести - но само, когато продължително време концентрацията на живака в организма е била над 100 мг./л. Живачното натоварване се обуславя предимно от употребата на замърсени продукти и въздействието на амалгамeните пломби, което е доста малко (живакът е примерно мг./л.).

При отстраняването на пломбата концентрацията на живак първоначално (в продължение на три - четири седмици) се повишава горе долу до -  4 - 5 мг./л., а след това постепенно намалява. За пълното разлагане на живака в организма са необходими пет периода на полуразпад. Периодът на полуразпад трае 60 дни. Затова за пълното пречистване на организма от вредните вещества ще е необходимо около година.

Дори и да забременеете по-рано, не е нужно да се притеснявате. Няма никакви данни, които да свидетелстват, че живакът от пломбите може да навреди на бебето. И все пак, ако сериозно сте решили ставате майка, трябва щателно да прегледате устната си кухина.       

 

Сподели: