Здраве

Плоско стъпало при децата

Плоскостъпието се състои в отпускане (изглаждане, спадане) на надлъжния свод или на двата свода на стъпалото.

Плоскостъпието се състои в отпускане (изглаждане, спадане) на надлъжния свод или на двата свода на стъпалото. Почти всеки втори човек на възраст над 40 години имат плоско стъпало. Най-често оплакванията са от болка и тежест в краката, особено силни в края на деня, когато е възможно да се появи и оток. При по-тежка степен походката се променя и може да заприлича на патешка. Да видим какво е положението при децата.

Сводът на стъпалото се оформя след прохождането, благодарение на напрежението и силата на съответните мускули. Дребосъците до 3-4 годинки имат физиологично, „мнимо плоскостъпие". Мастната тъкан се редуцира докъм четвъртата година. Дотогава мускулите и връзките на стъпалото се развиват, за да могат да издържат изправената стойка на тялото.

Вродено плоско стъпало? 

Да, всъщност основната причина за плоскостъпие е наследствена, генетично обусловена. Но, за да се прояви, са необходими и допълнителни фактори. От децата с плоскостъпие около 25 % са с лека степен и с подходящи упражнения проблемът изчезва; 70 % са със средна степен и при тях лечението е по-продължително и се налага ползване на специални подложки (супинатори). Само при 5 % се налага оперативно лечение. Диагнозата се поставя от ортопед-травматолог и лечението се провежда под негово наблюдение.

Един лек тест

Можете сами да проверите дали детенцето ви има, или няма плоскостъпие чрез един прост „тест": намажете стъпалата му с водна боя и го помолете да стъпи върху лист хартия, поставен върху твърда повърхност. Вижте отпечатъците - при нормално стъпало отпечатъкът няма да е пълен. При тежко плоскостъпие ще се вижда цялото стъпало. Подобен експеримент може да се направи и с мокър пясък. Ако се тревожите, можете да опитате и следното - пъхнете пръста си под поставеното върху твърда подложка краче на детето. Сами ще се убедите, че свод има.

Кога плоскостъпието е факт?

След третата година от раждането е възможно да говорим за плоскостъпие .Това, което най често кара родителите да заведат детето на преглед, е че то е по-тромаво, тича по-малко, оплаква се от болки в краката, а понякога износва обувките неправилно. Обувките се изтриват навън, тъй като напредналото плоскостъпие се характеризира с изкривяване на петата навън. Възможно е стойката да се изкриви и да стане прегърбена. Болките в стъпалата, глезените, подбедриците и коленете се засилват след натоварване.

Важно е да се знае, че плоскостъпие може да се развие и когато краката се натоварят изведнъж след продължително обездвижване. Това се получава, защото мускулите, които не са били упражнявани, са отслабнали и връзките, поддържащи свода на стъпалото, се разтягат.

Когато трябва лечение

Ако добър ортопед е поставил диагноза „плоскостъпие" на мъника ви - не се паникьосвайте! В ранен стадий лечението се провежда с масаж, топли вани и гимнастика, носене на коригиращи подложки. Изключително рядко, при определени показания , се предприема оперативно лечение.

Какво още помага?

Ортопедите съветват: оставяйте децата да ходят боси не само вкъщи, но и на двора, по тревата. Така те, без да искат, ще сгъват свода на своите стъпала. Ходенето на пръсти също се препоръчва. То е особено приятно за малките момиченца, които обичат да си играят на балерини. Приучвайте децата в издръжливост на по-продължително ходене, поощрявайте ги да участват в спортни игри. Всички тези дейности ще укрепят мускулите на краката, което ще предпази децата от деформацията.

Човешкото стъпало има три свода: два надлъжни и един напречен. Напречният е между ставите (възглавничките) на първи и пети пръст, а надлъжните са по външния и вътрешния ръб на стъпалото. Здравото стъпало има три опирни точки - петата, ставата на първи и ставата на пети пръст. Вътрешната страна на ходилото опира върху повърхността не само поради промени в позицията на костите една към друга, но и поради промените в мускулите и връзките, които ги поддържат.

От раждането до прохождането

След раждането се опитайте да осигурите по-голяма свобода на движения на крачетата. Това е нужно, за да се развиват правилно мускулите. Избягвайте тесните чорапки, ританките също не бива да са с тесни стъпалца. В първите месеци не слагайте буйки. Преглътнете егото си на горд родител и не бързайте детето да прохожда преди 10-ия месец. Костната му мускулатура е още незряла и освен плоскостъпие, може да получи изкривяване на таза и гръбначния стълб.
Когато детето проходи, нека по възможност повече време да е босо, ако времето и мястото позволяват.

За навън обувката трябва да е с твърда подметка и анатомично ходило, здрав борд в задната част при петата и никога не трябва да е точно номерът на крака - да може детето да движи пръстите на краката свободно.

За дома пригответе за малките не обувки, а здрави чорапки , когато е по-студено, да не настива мъникът. Преди да прибегнете до ортопедични подложки, задължително се консултирайте със специалист-ортопед.

Упражнения, засилващи мускулите на краката:

- Да се търкаля на пода точилка

- Да се повдигат дребни предмети от земята с пръстите на краката

- Да се бяга на пръсти

- Да се скача на въже

- Да се кара колело с пръстите на краката

- Да се ходи по външните ръбове на стъпалата

- Да се ходи бос през лятото по камениста/неравна повърхност

Съвременни методи на изследване - каре до „Един лек тест"

Съвременен метод за изследване и лечение на плоско стъпало и правилна стойка при децата е плантографията. Изследването се състои от безвредно светлинно сканиране на ходилото на децата. Здраво ли е крачето и има ли нужда от индивидуална ортопедична подложка изчислява ...компютърът. А лечението, ако е необходимо такова,  се провежда под наблюдението на ортопед-травматолог.

Автор: Надя Йончева

Консултант: д-р Мишо Филипов,

Ортопед-травматолог

 

 

Сподели: