Здраве

Плуването: здраве и усмивки

11-кратният носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев влиза в басейн за първи път на 9-месечна възраст.

Плуването: здраве и усмивки

Едва ли тогава родителите му са предполагали, че един ден синът им ще спечели исторически плувен маратон в ледените води на Антарктида. Решението им да го запознаят отрано със стихията обаче носи много ползи за бъдещия шампион. Представяме ви предимствата на плуването за мъници, които ще направят от бебето здраво и усмихнато дете.

Като мама

Притежателката на четири олимпийски медала по плуване Ребека Адлингтън завежда дъщеричката си Съмър на басейна още на 3 ½ седмици. „Много хора се шокираха, че не изчаках да стане поне на няколко месеца. Но аз виждах, че се чувства добре във водата, когато я къпя. И знаех, че ще й хареса и да плува“, разказва британката.

Въпреки ранния допир на момиченцето с водата, специалистите препоръчват децата да започнат опитите си за плуване след навършване на 6 месеца. Тогава те вече ще са свикнали с водата, могат да правят някои упражнения в нея и няма да се притеснят от шумната среда в басейна.  

 

Плуването:

1. Подобрява съня, настроението и кръвообращението, повишава апетита, грижи се за имунитета. 

2. Подобрява интелектуалното развитие – подпомага концентрацията и стимулира креативността.

3. Развива моториката, подобрява координацията, баланса и емоционалната устойчивост.

 

Развитие

След четиригодишно проучване на повече от 7000 деца, австралийският университет „Грифит“ обяви, че малчуганите, занимаващи се с плуване, имат забележителен напредък във физическото и менталното си развитие, в сравнение с връстниците си, които не тренират красивия спорт.

 

4. Усилва връзката дете-родител. 

5. Насърчава изграждането на увереност – резултат от общуването на мъника с треньора и другите деца, и забавлението от научаването на ново умение.

 

Къде може да плува мъничето?

Занимания по плуване за бебета се провеждат в различни спортни клубове в страната. В занятията участват и родителите на хлапетата.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

 

Сподели: