Отдих и туризъм

По „белите” води на Струма

За любителите на екстремни спортове приключването на ски сезона е истински неприятно, но и пролетният сезон също предлага повдигане на адрелина.

По „белите” води на Струма

За любителите на екстремни спортове приключването на ски сезона е истински неприятно, но и пролетният сезон също предлага повдигане на адрелина.

Представете си пълноводна река, спускаща се бясно в коритото си, с разпенени води. Надуваема лодка с няколко човека, които гребат усилено, борейки се с водната стихия, заобикаляйки камъни и корени на дървета. Бели пръски обливат лицата им, всеки мускул е напрегнат до краен предел и целта е повече от ясна - да бъде покорена природната мощ.

Това не е епизод от приключенски филм, а напълно реална ситуация, на която можете да станете свидетели и дори участници.

Спускането с лодка по река се нарича рафтинг, което идва от английската дума raft (в превод „сал"). Наричат го още „whitewater rafting" (бели води), заради разпенената повърхност на водата, която преодолява всякакви препятствия по пътя си. Едно време дърварите в Северна Америка, в опита си да прекарат големи дървени трупи през реката, ги връзвали едни за други и правели сал - хем прекарвали дърветата, хем себе си. Това се смята за първообраза на рафтинга. За официално начало се приема 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на река Снейк в щата Уайоминг. Малко по-късно, около 1840 г., на бял свят се появява гуменият рафт, за чийто откриватели се смятат лейтенанти Джон Фримонт и Хорас Дей. Двамата служели в американската армия, а изобретението им било за военни нужди. Едва в средата на 20 век рафтингът се утвърдил като спорт и придобил популярност, а през 1972 г. е включен в олимпийските игри в Мюнхен.

Днес лодката за рафтинг представлява от 2 до 20-местно съоръжение, направено от специален каучук, с подсилено дъно, за случаите, когато минава над камъни. Лодката е надуваема и се състои от няколко отделни камери, които се помпат независимо една от друга. Това е с цел, ако случайно се спука един от балоните, лодката да остане на повърхността и да продължи да бъде управляема. По дъното отвътре има каиши за краката, а отвън, по ръба на лодката, има въже, което служи за хващане при падане, както и за носене на самата лодка.

В България рафтингът е популярен сравнително отскоро, но много бързо набира скорост в разбиранията на екстремно настроените хора за хубаво изкарване на уикенда. Най-подходящата река за този спорт е Струма и по-точно частта й в Кресненското дефиле. Според международните стандарти реките имат различна степен на трудност - от 1 до 6, във възходяща степен на трудност. Струма спада към 3-4 степен. Има места по нея, които са си доста страшнички и през тях минават само професионалисти или хора, навъртели доста часове в реката. Такова място е т. нар. „казан" - място, където водата се завихря между няколко скали, образувайки врящ и кипящ водовъртеж. Обиграните рафтъри имат специален начин за преминаването му и оттам не се прекарват любители и начинаещи. Трасето за туристите е много приятно и живописно, на места по-лесно, на места по-трудно (нали все пак е екстремен спорт!).

Качествата на река Струма бяха оценени миналата година от Международната федерация по рафтинг. В края на месец май и началото на юни по нашата река се проведе кръг от европейското първенство по рафтинг, с участници от Чехия, Словакия, Хърватска, Сърбия, и разбира се, България.

Рафтингът често е предпочитан спорт за тиймбилдинг - сплотява хората в екип и ги кара да работят като един. Много компании от приятели също се отдават на това удоволствие. Собствената екипировка за рафтинг, обаче, никак не е евтина. Само лодката (7-местна) струва около 4000 лв., което си е близо по 600 лв. на човек, греблата са към 150-200 лв. бройката. За хубав неопрен ще трябва да извадите 200-300 лв., спасителна жилетка - 100-150 лв., боти - 30-50 лв., каска - около 100 лв. Крайната калкулация е доста сериозна, поради което трябва да сте наистина много запалени фенове и да имате също толкова запалени приятели, с които да си сформирате отбор.

По-лесният и определено по-евтин вариант е да звъннете един телефон на някой клуб, предлагащ този екстремен спорт, и да се отдадете на удоволствието без много да му мислите. Цената е 45 лв. на човек, в която са включени пълна екипировка, застраховка и инструктор-водач. Запазвате си ден и час в някой пролетен уикенд, събирате още петима смелчаци и се впускате в приключението.

На около 130 км от София се намира Кресненското ханче, което е отдавна запазен терен на клубовете за рафтинг. Ще останете приятно изненадани колко добре е организирано всичко.

Момчетата от клуб „Бобри" ще ви посрещнат радушно с усмивка и въпрос - готови ли сте за вдигане на адреналина? После ще ви бъдат предоставени цялостни екипи за „нагазване в дълбокото". Ще ви бъде проведен задължителен инструктаж какво се прави и какво не се прави в лодката, който е препоръчително да изслушате внимателно, за да не се окажете неподготвени и да се паникьосате в най-неподходящия момент. И после следва екшънът... Най-често лодките са с по шест човека и един инструктор. Той седи най-отзад, в най-високата част на лодката и ролята му е да наблюдава трасето и да направлява останалите как и накъде да гребат. Ако сте решили да опитате това приключение, трябва да знаете, че на лодката няма място за мързеливци и такива, които „само искат да се повозят". Когато си там вътре - гребеш! Няма измъкване. Цената на успеха и качественото спускане е синхронът в действията на участниците, включително и инструктора. Затова, ако смятате, че няма да издържите на напрежението и усилието, по-добре поседнете на терасата на кръчмата, над реката, с питие в ръка. Гледката е чудесна. Със сигурност ще ви бъде интересно да наблюдавате спускането на приятелите си, а и само така ще наберете достатъчно кураж за следващия път. Защото почти винаги има следващ път! Хората, изпитали веднъж адреналина, който носи рафтингът, много бързо се „пристрастяват".

Затова, ако решите да не гледате безучастно как другите се спускат по „белите" води на Струма, разгледайте www.bobri.eu и елате на рафтинг.  

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: