Отдих и туризъм

ПО СТЪПКИТЕ НА ВАНГА

Когато стъпиш на земята, по която е ходила Ванга, сякаш Вселената ти припомня онова, с което си се появил на този свят, но с годините си забравил.

ПО СТЪПКИТЕ НА ВАНГА

Когато стъпиш на земята, по която е ходила Ванга, сякаш Вселената ти припомня онова, с което си се появил на този свят, но с годините си забравил. Връща ти изконното добро, заложено ти по рождение. Връща ти любовта и уважението към хората, които незнайно защо си забравил или умишлено пропускал през годините. Връща ти онзи порив да се свържеш с Твореца, който ти е дал сили да поемеш първия си дъх и да започнеш, да изживееш и да завършиш живота си в хармония със света. Рупите - онова място, чиято природа е в състояние да възхити, вдъхнови и омиротвори. Невероятната красота на тази местност, разположена в Югозападна България, е способна да създаде у всеки чувство на хармония и спокойствие. Същевременно с това наоколо цари и един ореол на мистика и енергиен заряд, навярно свързан с факта, че Ванга избира това място за свой дом.

Рупите е притегателен център не само за българи, но и за много чужденци. Стотици пристигат на ден, за да се заредят от величествената природа, да се поклонят пред гроба на Ванга и да запалят свещичка за здраве в храма на пророчицата.

Често паркингът пред вратите на черквата е препълнен. Изнервените шофьори, моделирани от големия град, не са рядкост. Тези, които ежедневно бранят правото си за паркомясто, все още не са излезли от хватката на урбанизирания живот. „Къде се тикаш, бе? Не виждаш ли, че аз ще паркирам тук?", размахва юмруци водачът на луксозен черен джип на аварийни с варненска регистрация. „Паркирайте! Аз просто ще ви изчакам и ще си потърся друго място", отговарят от малкия червен сеат, към чийто шофьор са отправени заканите. Двамата набързо излизат от конфузната ситуация. След малко всички са намерили своето място на паркинга и се засичат в храма на пророчицата. И чудо! Изнервеният варненец е запалил свещ, отправил е поглед през олтара, прекръства се и се моли. Неговите молитви са като на всички хора - за здраве, любов и благоденствие. Сигурно и изнервеният варненец си е спомнил онова, за което е дошъл на този свят - да бъде добър и да уважава всички останали, защото той не е по-различен от тях. И няма как да е по друг начин.

Тук, в Рупите, живя и пророчицата Ванга, която през целия си живот ни учеше на смирение и любов. Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна".

Рупите е наименование както на малкото село тук, така и на прилежащата зона в землището му. Селището се намира на 8 километра североизточно от Петрич. Цялата местност се разстила по десния бряг на река Струма на близо 140 километра от София.

Ключът към древното минало

Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина. Според нея там се крие ключът към разгадаване на древното ни минало. Приживе пророчицата твърдяла, че това е часта от угаснал вулкан. Там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава на вулкана. Жителите на този град били едри, облечени в дрехи сякаш от станиол, и били доста умни. В резултат от изригване на вулкана в Рупите има магмени скали. От тях извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Тя има лечебни свойства и помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до град Петрич.

В югозападното подножие на Кожух се намират останки от античния град Петра, основан през последната четвърт на XIV в. пр.н.е. Откритията на историци и археолози по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика.

Храмът

Храм - паметникът „Св. Петка Българска" е построен в непосредствена близост до къщата, в която е живяла пророчицата. Храмът е открит на храмовия си празник на 14 октомври 1994 година и е издигнат със средства, предоставени от Ванга. Стенописите и иконите са дело на големия български художник Светлин Русев, дърворезбите - на Григор Паунов. Църквата е част от голям комплекс, разположен върху 200 дка. Храмът предизвиква интерес заради местоположението си, архитектурата си и необичайната художествена украса, при която не са следвани стриктно каноните на иконописта. Не на последно място той е посещаван и заради връзката с Ванга. Въпреки че храмът не е построен според правилата на Православната църква, той привлича хиляди поклонници и туристи.

Пророчицата Ванга е позната на всички българи и в много страни по света. Тя е считана за феномен и до нейните съвети и предсказания са се допитвали хиляди хора. Истинското й име е Вангелия Гущерова (1911-1996). Според едно предание, когато била малка, изгубила зрението си в буря. Тогава получила и първото си видение, което дало начало на феноменалните й способности. През живота си Ванга е изрекла стотици сбъднали се пророчества за световни и местни събития, за лични съдби, за природни бедствия и войни. През последните години от живота си тя обитава малка къща в местността Рупите.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: