Отдих и туризъм

Почивка на открито

Лято и Ваканция. Две думи, които галят ухото и връщат мислите на човек към приятните спомени за прекарани почивки.

Почивка на открито

Лято и Ваканция. Две думи, които галят ухото и връщат мислите на човек към приятните спомени за прекарани почивки. Дали на море или на планина - няма значение. Важното е, че е имало слънце, приятели и весело настроение.

Една част от хората предпочитат да летуват в уютни квартири или удобни хотели с всякакви екстри. Да се чувстват като у дома си. Не са малко обаче и хората, които искат точно обратното. Да избягат от градския начин на живот, да избягат от условностите и от четирите стени на стаята. Това са къмпингарите. Хората, за които лятото е неразривно свързано с палатката (караваната, кемпера), очарованието на спането на открито и дългите нощи край огъня (или газовата лампа и барбекюто).

Със съжаление трябва да се отчете фактът, че по българското Черноморие почти не останаха къмпинги, които да приютят зажаднелите за природа хора. Вместо дюни, вече се извисяват хотели, вместо на широка плажна ивица, се „наслаждаваме" на стройни редици от чадъри. Много малко са местата, на които все още можете да разпънете палатка и не е сигурно, че и догодина ще можете. Но когато човек е истински къмпингар, строежите не могат да го спрат. Винаги ще се намери някое закътано плажче или полянка, на което да се разпъне бивак. По южното Черноморие все още има действащи къмпинги, които толкова много се пълнят, че човек и сам да отиде, задължително ще срещне някой познат. Такива са Градина, Златна рибка, Смокиня, Каваци и Арапя донякъде.

Багажът

Хората, които за пръв път решават да отидат на къмпинг, обикновено тръгват с много малко багаж. Няколко дрешки, малка палатка, спален чувал, а каквото са забравили си го купуват от магазина. Това е най-елементарното оборудване. Колкото повече човек се пристрастява към този начин на почивка, толкова по-голям става и багажът, т.е. оборудването. Според това дали човек е сам, с приятел/ка или със семейството си се определя размерът на палатката. Те започват от миниатюрни единични и достигат до огромни палати за 6-8 човека, с няколко помещения, предверие и т.н. Естествено колкото по-голяма е палатката, толкова по-комфортно ще ви бъде в нея. Като започнем с това, че ще можете да стоите прави в нея и да разположите удобно багажа си. Хубаво е, когато палатката има някакво предверие, където да можете да държите разни неща. При малките палатки пространството е достатъчно за обувките и плажната чанта, но при големите можете да сложите и масичка със столче. Независимо от размера на палатката, много важно е тя да има добро проветрение. Когато е опъната на плаж или на някое друго открито място без сянка, в нея може да се спи най-късно до 8 часа сутринта или горе-долу до момента, в който слънцето вече се е откъснало от хоризонта. След това вътре става парна баня. Затова най-хубаво е, когато палатката има отвор отпред и отзад, за да става течение. Или поне няколко отдушника, за да се чувствате комфортно и когато спите. Един от екстра багажите е тентата. Тя е от голяма полза, ако бивакът ви е разположен на място без сянка. Можете да я опънете точно над палатката или пред нея, където да разположите столчета и масичка или просто плажните си кърпи.

За спане в палатката се нуждаете от две неща - постелка и чувал. В зависимост от сезона и настилката под палатката, вариантите са няколко. Най-обикновените постелки са еднопластовите дунапренени шалтета. Същите като тези във фитнес салоните и залите за аеробика. Те са доста тънки и определено не са за препоръчване при спане на твърда земя. По-луксозните шалтета са няколкопластов дунапрен в полиестерна обвивка. Те имат винтил, при отварянето на който в шалтето навлиза въздух и то става по-обемно и по-меко. Най-глезеният начин за спане в палатка са надуваемите дюшеци. Те са като истинско легло, на което дори може да се постеле чаршаф. Вярно, че преди това трябва да се потрудим малко с помпата, но усещането си заслужава. Ако е много топло времето и сте на морето, чувал едва ли ще ви е нужен. По-комфортно ще се чувствате с чаршаф или лека завивка. Чувалът, колкото и тънък да е, държи доста топло, особено ако се окопчаете в него. Това се препоръчва, ако къмпингувате някъде през май или юни. Чувалите като цяло са два типа. Правоъгълен, който се закопчава отвсякъде, отворена остава само страната откъм главата. Този тип чувал е широк, има място за мърдане в него, циповете му могат да се разтворят изцяло и да се използва като одеяло. Някои такива чували имат възможност да се съединят два един за друг и да се получи един голям двоен чувал. Другият тип се нарича „мумия". Той е по-тесен, по-малък и има качулка, която може да се пристяга около главата. Като дебелина чувалите варират, според температурните граници, за които са предназначени. Указаната температура е диапазон, в който човек би се чувствал комфортно да спи на открито или на палатка в чувал. Стандартният чувал е за температура на въздуха между 10-15 градуса.

Есктрите

Дотук беше базовото оборудване. Всичко останало, което човек реши да помъкне, е за осигуряване на по-големи удобства и уют. Ако имате повече място в колата можете да си вземете възглавницата, на която спите вкъщи. Със сигурност ще се чувствате по-добре и ще се наспивате по-качествено, когато ви е удобно и меко на главата. В къмпингите има възможност да се ползват ток и вода, срещу съответното заплащане. Трябват ви само дълъг кабел, контакти и крушки за тока и дълъг маркуч, с накрайник пистолет или душче за водата. Когато се настанявате, ще ви кажат къде да си ги свържете. Това определено са приятни допълнения: вечер не е нужно да се разхождате постоянно с фенери и челници, за да си светите, а пък ако през деня ви се доще да се облеете със сладка вода, няма да се налага да ходите специално до банята.

Къмпингарските столчета са важна екстра, заедно с някоя малка масичка. Много хора предпочитат да си вечерят пред палатката, да си нарежат салатка, да си изпекат мръвка на барбекюто. Тук е мястото и на арсенала от посуда, който ще се наложи да помъкнете, ако сте от този тип хора. В никакъв случай не вземайте стъклени, порцеланови и разни подобни чупливи неща. Заложете на пластмасата и меламина. По-лесно се съхранява и не е тежко. Вземете си купи, чинии и чаши от дебелата твърда пластмаса, които не са за еднократна употреба. Истински прибори може да си вземете, защото пластмасовите за нищо не стават. Снабдете се и с тънка пластмасова дъсчица за рязане - няма да ви е излишна. Не забравяйте да си вземете гъба и препарат за миене.

Ценна вещ е хладилната чанта. Тя може да бъде захранвана с ток или да поддържа хлад с предварително замразени пластмасови блокчета, пълни с течност - ледници. Когато е включена към електрическата мрежа, чантата реално може да ви служи като хладилник. А когато пожелаете да си занесете студени питиета на плажа, само си изстудете ледниците и готово - в следващите няколко часа пиенето и плодовете ще са студени и свежи.

Има още най-различни ценни вещи, които могат да се помъкнат в багажа, в зависимост от това кой с какво е свикнал да си угажда. А когато къмпингарът е дошъл на почивка с каравана или кемпер, нещата стават вече съвсем луксозни. В малките уютни помещения има толкова много шкафчета, че можете да съберете доста неща. Освен това си имат миниатюрна баня с химическа тоалетна, т.е. не се налага да се използват общите, както и доста удобно диванче, което става на легло. По-добра е и изолацията от слънцето и шума сутрин. По-лесно е да се приготви обяд или вечеря, тъй като караваните и кемперите имат малка мивка, газов котлон и хладилник.

В зависимост от възрастта, характера и предпочитанията, задължително си вземете неща за забавление. Малко радио или МР3 плейър, настолни игри, карти, книга, федербал, топка. Ще видите, че ще ви влязат в употреба, тъй като имате цялото време на света пред себе си. Това му е най-хубавото на къмпинга. Не се губи време в приготовления за ходене на плажа, за тръгване от плажа, всеки прекарва колкото време иска там и без да се съобразява или да чака някого, може да се върне при палатката си, да спи, да се къпе и какво ли още не. Когато има дете, не е нужно под час да си тръгваме от плажа, защото то трябва да яде или да спи. Всичко е наблизо и организацията е много по-лесна. Може да се седне в близкото капанче на плажа или в ресторанта на къмпинга (ако има такъв) или просто да се вземе нещо от магазина. В повечето къмпинги има магазинче за всякакви стоки - от храна, до хигиенни материали.

Като цяло дните, прекарани на къмпинг, изглеждат по-дълги, първо, защото там човек не може да се успива много сутрин. Денят започва по-рано. След закуската винаги може да си доспи под приятната сянка на тентата или чадъра на плажа. Вечер рязко се съкращава времето за оправяне след баня, особено при жените. Когато нямаме на разположение голям гардероб и огледало, няма какво да ни разконцентрира и просто си навличаме някакви меки и удобни дрешки. А най-хубавото от всичко е, че можем да се наслаждаваме на празния плаж, след като си тръгнат всички.

Разходка по плажната ивица, лек прохладен бриз, мирис на море, шум на вълни - това съчетание носи невероятно душевно спокойствие. Няма я хорската глъчка, чуват се само крясъците на гларусите. Човек може да остане сам с мислите си. Да погледа залеза. И така да усети колко е дълъг денят наистина.

Хубава е почвката на къмпинг! Долавя се усещане за свобода!   

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: