Развитие и обучение

Под лъчите на слънцето. Какво трябва да знаем за детските слънчеви очила?

Децата може да не проявяват толкова голям интерес към модата при слънчевите очила, колкото родителите им.

При все това, те се нуждаят от предпазване на очите от слънчевите лъчи също като възрастните, дори в по-голяма степен, тъй като прекарват повече време в игри навън, където са изложени на директна слънчева светлина.

В съвременния свят има изключително богат избор на модели слънчеви очила за всички вкусове и възрасти. Съществуват и специализирани детски оптики, където можете да намерите всичко необходимо за вашето дете. Така то ще е едновременно модерно и добре защитено от слънцето.

Дизайнът на детските очила е създаден така, че да се харесва на мъниците и те с радост и желание да носят очилата с тъмни стъкла, които родителите са купили.

Когато избираме слънчеви очила за децата, трябва да се съобразим с:

Тенденциите днес

За по-малките (до 6 години) все още „властват" шарените, пластмасови рамки с ярки цветове и образи на герои от комиксите.

Най-прогресивният дизайн за слънчеви очила за деца (възрастовата група от 6 до 12 г.) е копие на дизайна при очилата за възрастни. При очилата за възрастни рядко се срещат цветни модели като при детските, но по отношение на формата производителите предпочитат да привличат детското внимание като копират с голяма точност модата при очилата за възрастните, тъй като малчуганите много обичат да подражават на „големите".

Най-актуални за децата са пластмасовите рамки. Хит сред мъниците са и спортните модели. 

Подходящата форма

Овални, кръгли, правоъгълни, тип котешки очи, или геометрични форми са на мода сега, а хитовите цветове са зелено, синьо, тюркоаз и черно. Металните рамки са много популярни, но най-актуални за децата са пластмасовите рамки, които са миниатюрни копия на най-модерните модели за възрастни. Много бързо се налагат и спорните слънчеви очила за деца, които изглеждат като маска за очите. Те са функционални, удобни, модерни и много търсени.

Стъклата

Най-често стъклата на детските очила са устойчиви на натиск, но не и на силен удар. Много родители предпочитат поликарбонатните стъкла за очилата на децата си, защото са практически нечупливи. Специалните спортни очила, които са с такива стъкла, също са достъпни в специализираните оптични магазини.

UV - защита

Защитата срещу UV - лъчите също е много важна за децата. Всички детски слънчеви очила задължително се произвеждат със 100 % UV защита до 960 nm от спектъра на светлината. Добре е, обаче за пълна защита на очите да се изберат очила с по-голям процент на затъмнение и със 100 % UV защита до 400 nm. При всички случаи e добре да се изберат очила от оптичен магазин, където има уред за тестване степента на защита от UV лъчи.

Слънчевите очила също са подходящи за предпазване на очите от отблясъците на водните и снежни повърхности. Добре е на децата да се осигурят очила за планина  или море с поликарбонатни поляризиращи стъкла. Да се гледа през тях е изключително комфортно. Тези стъкла имат и най-висока степен на UV защита.

Къде да ги открием?

В никакъв случай на сергиите! Независимо колко ви убеждават за ултравиолетовата им защита продавачите на или около плажа, не се хващайте на тази туристическа уловка и „промоция". Спомнете си израза: „Пазя го като очите си" и се замислете върху значението му! Това важи с още по-голяма сила за детските очи, защото те са още по-уязвими. Доказано е, че в тях попадат 75% от ултравиолетовите лъчи /при възрастните процентът е едва 10!/.

Не се подлъгвайте по цветните пластмасови стъкла на очилата от сергията, колкото и да са ефектни и в никакъв случай не се поддавайте на молбите и увещанията от типа на „Аз искам тези!"... обяснете на детето си, че ще го заведете в голям магазин с много такива, а и много по-хубави! И наистина го направете!

Най-подходящото място за покупка на детски слънчеви очила са специализираните оптични магазини. Макар, че във всяка оптика има по няколко чифта за деца, безспорно най-подходяща си остава специализираната оптика за деца. Там разнообразието е наистина голямо. В нея има обучен персонал, който да предложи специална информация и грижа за децата, а много често оптиката разполага и с детски кът с играчки, където малчуганите да се забавляват на воля. Нали затова сте тръгнали на почивка?

Не забравяйте аксесоарите!

В специализирания оптичен магазин консултантите отделят време на децата, за да им обяснят за ползите от слънчевите очила и как да се грижат за тях. Често те добавят към детския комплект кърпички и специален разтвор за почистване, твърд калъф (в който детето да постави очилата си, когато не ги използва) и ланец за очила, за да не ги изгуби или надраска.

Пет топ тенденции при очилата за деца:

  • Дизайн, който повтаря този при очилата за възрастни.
  • Пластмасови рамки в ярък цвят.
  • Спортни очила, отново повтарящи модата при възрастните.
  • Тъмни стъкла за слънце, които се поставят с магнитен клипс върху диоптричните очила.
  • Дизайн като на анимационните герои или очила с изписани имена и лого на герои от комикси.

Автор: Георги Симов, технически директор на „Kid Optics"

 

 

Сподели: