Здраве и красота

Под напрежение

В голяма част от случаите разширените вени се появяват за първи път по време на бременност.

Под напрежение

Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци, богати на целулоза.

Ако вечерно време имате отоци, появява се чувство на тежест и умора в краката ви, бъдете внимателни! Тези неприятни усещания могат да означават началото на варикозна болест.

Преди да пристъпим към разясняването на това какво са варикозни разширени вени, нека първо обясним как работи системата на кръвообращението на организма ни. Както е известно, тя е съставена от артерии, вени и капиляри. Артериите доставят кръв от сърцето към органите, а по вените тя се движи обратно, за да се обогати отново с кислород, връщайки се отново надолу по артериите. Този процес се нарича венозен приток към сърцето. Вътрешната повърхност на венозната стена образува клапи, които позволяват движението на кръвта само в една посока. Ако тяхната функция е нарушена, кръвта не се движи нагоре, а се застоява във вените, разтягайки стените им. Заради варикозата, просветът им се разширява, стените им стават по-тънки, работата на клапите се нарушава и в резултат на това започва застой или отклоняване на кръвотока във венозната система.

Варикозата е болест на целия организъм, като най-видимата й проява е изменението в повърхностните вени на долните крайници. И все пак, доста често се случва същото състояние да се наблюдава и с вените на матката, на яйчниците, малкия таз, малките и големи срамни устни и други органи. Варикозната болест е едно от проявленията на хронична венозна недостатъчност или с други думи застой или отклонение на кръвотока във венозната система.

Най-опасното усложнение при варикозни вени е тромбофлебит - възпаление на стените на вените с образуване на тромбози и тромбоемболия на съдовете - запушване на кръвоносен съд от кръвен съсирек.

Какво са разширените вени?

Смята се, че болестта е генетично заложена и ако нашите майка и баба са страдали от нея, ние също сме предразположени. Варикозно разширените вени се появяват в резултат на слабост на съдовите стени на вените, загуба на тонуса и еластичността на мускулите, недостатъчност на клапния апарат на вените, но това са само предпоставки. Основните причини за болестта са повишеното вътрешносъдово налягане и застоят на кръв във вените.

В голяма част от случаите разширените вени се появяват за първи път по време на бременност. Ако сте ги имали още преди да забременеете, е възможно да се увеличат.  Венозната кръв се задържа в долните крайници. Вените стават добре забележими. Появяват се отоци, тежест, болки и нощни крампи. Кожата около тях е раздразнена и може да ви сърби, да пулсира или да я чувствате, сякаш изгаря. Симптомите се засилват в края на деня, особено ако сте прекарали дълго време в изправено положение.

Възможни изменения

Тъй като варикозната болест е с най-различни усложнения, дори и до забременяването да не сте имали проблеми, във втората половина на 9-месечното очакване вашият лекар може да ви посъветва да носите специално стягащо бельо. Защо става така? Заради хормоналния „взрив" по време  на бременността кръвта се увеличава с около 40%. Нарастващата матка притиска кръвоносните съдове и кръвообращението в долната половина на тялото е затруднено. Протичат промени в кръвосъсирващата способност. Кръвта се увеличава, за да се подготви тялото за кръвозагубата след раждането. За да се разбере в какво състояние е кръвосъсирването на организма, се правят специални изследвания - лабораторен анализ на почти всички кръвни компоненти.

Понякога се засягат дълбоки вени, които не могат да бъдат видени. При такива случаи възпаленият крак се подува и отича. Това може да е или да не е съпроводено от болка и зачервяване, но и в двата случая консултирането със специалист е задължително, защото най-вероятно се касае за състояние, известно в медицината като тромбофлебит на дълбоките вени.

Симптоми

- чувство за тежест, болезненост, пулсираща болка в засегнатия крайник, както и характерни схващания, наречени крампи;

- уголемени вени, които са видими по краката;

- оцветяване на глезена в кафеникаво-сиво;

- сърбеж и дразнене около една или повече от засегнатите вени.

Под налягане

Как помага стягащото бельо на бъдещата майка? Според специалистите то предотвратява или намалява отрицателния ефект, който оказва кръвта на вените, задържаща се в краката. Освен това, благодарение на стягащите гащи и чорапи, се създава вътрешно налягане, което е необходимо за механичното противопоставяне на повишеното вътрешносъдово налягане. Доказано е, че под действието на това бельо от краката към сърцето се отправя по-голям обем кръв и се подобрява сърдечният ритъм, а оттам и работата на цялата сърдечно-съдова система.

Лекарите съветват бъдещите майки, които и преди бременността са имали разширени вени, да носят специалното бельо постоянно, в продължение на цялата бременност. Като цяло това предписание се основава на факта, че бъдещите майки не могат да приемат лекарства.

След раждането

На какво трябва да обърнете внимание след раждането? Ако забележите, че разширените вени се влошават, появява се болка по дължината на вените, удебеляват се, има зачервявания, задължително се консултирайте с лекар. Това може да са симптоми за проявата на начален флебит или тромбоза. Вашият лекар може да ви препрати за консултация и при съдов хирург.

В повечето случаи, когато разширените вени са се появили за първи път през бременността, се скриват след раждането.        

Профилактика

Със затоплянето на времето се засилват симптомите на разширените вени. Ето няколко съвета, които всеки пациент е добре да знае и спазва:

Може и трябва:

  • Да се натоварват редовно, но умерено краката с физически упражнения: ходене, плуване и гимнастика за бременни.
  • Да се следи теглото - излишните килограми водят до претоварване на венозната система и бързо прогресиране на заболяването.
  • Да се ядат колкото се може повече плодове и зеленчуци, богати на целулоза, от която се синтезират влакната на фибрите, необходими за укрепване на венозните стени.
  • Обезателно да се пият витамини, съдържащи аскорбинова киселина (витамин С) и рутин (витамин Р), необходими за регенерацията на венозната мрежа.
  • Да се носят ластични чорапи, особено ако през деня трябва да стоите дълго права или седнала. Те се слагат сутрин - още в леглото, когато съдовете съхраняват формата, близка до идеалната.

Не трябва:

  • Да се носят тежести или тесни дрехи и обувки - това води до повишаване на вътрешносъдовото налягане и нарушаване на работата на клапите на вените.
  • Да се злоупотребява със сауна, бани и излагане под преки слънчеви лъчи или в солариум. Някои процедури с топлинно действие водят до повишено кръвоснабдяване на венозната система и оттам - до претоварването й.
  • Да се приемат хормонални препарати без особена необходимост - допълнителните хормони предизвикват слабост на венозните стени. Освен това, те сгъстяват кръвта и повишават риска от образуване на тромби.

 Автор: Биляна Цветкова
 Консултант: д-р Александър Радичев,
 катедра по анестезиология и интензивно
 лечение Медицински факултет-София

 

Сподели: