Здраве

Подходящи пози по време на кърмене

И на майката, и на бебчо ще им бъде комфортно, ако тя намери такава поза за кърмене, която да устройва и двамата.

Подходящи пози по време на кърмене

Появата на ново човече в нашия живот е голямо чудо. То се състои от няколко етапа: зараждане на новия живот, развитие вътре в мама, появата на бял свят, кърмене, формиране на личността... Всички тези процеси са взаимосвързани и всеки етап оставя своя отпечатък върху пътя, който детето ще извърви, на неговите взаимоотношения с родителите. Много е важно да знаете как най-хармонично и пълноценно да изминете този път заедно. Надявам се, че нашите съвети ще ви помогнат в един от етапите на вашето пътуване, който е веднага след раждането - етапа на кърменето.

За да може чудесното време на нежно общуване с детето да бъде приятно и за двамата, ще трябва да усвоите различни пози по време на кърменето. На практика се използват три положения или базови позиции, но с много варианти. Намерете тази поза, която ще бъде максимално удобна за вас и бебето в дадения момент.

Класическа поза - „люлка"

Майката поставя бебето пред гърдите си, като го държи с едната ръка, а с другата подава гърдата. Позата може да има следните варианти:

- Ако бебето трябва да суче от лявата гърда, майката го придържа с лявата ръка, а с дясната подава гърдата. Главата на бебето лежи на сгъвката на лакътя на лявата ръка.

- На някои жени им е по-удобно при следните малки изменения: бебето се държи с ръката, противоположна на гърдата, от която суче мъникът (ако бебето суче от лявата гърда, майката го държи с дясната ръка). Този вариант се нарича „кръстосана люлка". Позата е много подходяща за новородени, защото майката придържа главичката с дланта си.

Много важно е да следите как бебето захваща гърдата. Зърното трябва да се намира по-високо от устата му, практически е на нивото на нослето му. Когато подавате гърдата, се стремете зърното да е насочено към небцето. Така детето отваря по-широко уста и кърменето е по-безболезнено. Кърмачето трябва да е обърнато към вас, а когато е съвсем малко е по-удобно да се поставя върху възглавница. Ако искате краката ви да отпочинат докато кърмите, ги вдигнете на табуретка или седнете на леглото и се облегнете на възглавници.

Кърмене под ръка - „под мишница"

Детето се намира встрани от майката, крачетата са назад, коремчето се допира до хълбока, а главичката е при гърдата. Майката обхваща детето с ръката, под която то лежи. Под ръката може да се постави възглавница, върху която слагате мъничето да лежи, така че главичката да бъде малко по-високо от телцето.

- Кърменето под мишница е подходящо за недоносени деца, които са с по-слаба мускулатура. При тази поза главичката на бебето се намира върху дланта на майката и на нея й е по-лесно да помогне при захващането на гърдата.

- Позата е удобна за кърмене след оперативна намеса. Натискът върху шева е по-малък.

Кърменето в легнало положение - „максимален комфорт"

- Майката и детето лежат настрани един към друг. Под главата на майката има възглавница, като рамото трябва да е на по-ниско. Ръката, върху която лежи майката обхваща бебето, а с другата се подава гърдата.

- При големи и меки гърди под гърдата, от която суче детето се поставя навита пелена, която да повдигне гърдата до нивото на устата му.

- Ако гърдите са малки, под бебето може да се сложи възглавница или да легне върху ръката.

- Кърменето в легнало положение е подходящо както за родилите с хирургическа намеса, така и за родилите по естествен път.

Кърменето в легнало положение трябва да се практикува, само ако бебето захваща правилно гърдата. В противен случай може да травмира зърното.

Позата „под мишница" и „кръстосана люлка" са най-подходящите и удобни, за да може бебето да се научи да захваща правилно гърдата (ареолата заедно със зърното). При тези пози майката държи главичката и може да контролира захвата на гърдата. Когато се научи да захваща и да суче правилно, може да се кърми и в легнало положение.

Важни препоръки за правилно кърмене

Постарайте се да се научите да кърмите в различни пози. Първо, защото е удобно. Смяната на положението дава възможност да почиват едни мускули, докато други работят. Полагането на грижите за малкото бебе изискват голямо физическо натоварване. Второ, кърменето в различни пози дава възможност да се изтегли по-добре кърмата от всички сегменти. Затова може да се избегне и появата на уплътнения.

Има няколко основни правила, които трябва да се спазват независимо от позата при кърмене, за да бъде то успешно.

- Тялото на детето трябва да бъде в една плоскост. Например, при кърмене от легнало положение, детето трябва да лежи на едната си страна, а не по гръб с обърната глава към гърдата (защото се затруднява гълтането и са натоварват мускулите на вратлето).

- Бебето трябва да се обхваща с ръка през цялото тяло от главата до крачетата деликатно, но уверено, като се фиксира главата.

- Винаги приближавайте бебето до себе си към гърдата, приемайки удобна за вас поза, а не разтягайте гърдата към него, наклонявайки се в неудобна поза.

- Слагайте гърдата по-дълбоко в устата на детето. Ако зърното е с голям размер, то отдолу детето трябва да захване повече, отколкото отгоре.

- При сучене не трябва да се чуват звуци. Ако се чуват нехарактерни звуци, помолете вашия педиатър да провери за гоздичка на езичето. Късата гоздичка трябва да се среже от хирург. След това детето ще суче пълноценно и няма да травмира майката.

- На мястото, където кърмите трябва да има няколко възглавници, различна големина, за да може винаги правилно и удобно да се настаните за кърмене.

След раждането има моменти, в които майките имат трудности. Не се отказвайте да кърмите. Търсете помощ от консултанти по кърмене, от майки, които успешно кърмят. Вярвайте, че при вас всичко ще се получи, защото вие сте най-добрата майка на света.     

Автор: Бистра Лечева

 

 

Сподели: