Полента с тиква и медено печено цвекло
Меню през октомври

100 г царевичен грис
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
0.5 ч.л. куркума
1-2 щипки червен пипер
0.5 ч.ч. пюре от сварена на пара тиква
сол и черен пипер
600 мл домашен бульон
3 средни глави цвекло
1 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
1 с.л. мед
сол и черен пипер
Цвеклото се обелва и нарязва на дребни кубчета. Разпределят се на един пласт върху хартия за печене. Поръсват се със зехтина, сол и пипер. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Добавят се оцета и меда, като се разбъркват леко. Оставят се да се допекат за 10 минути. Дребно нарязаният лук се сотира в зехтин за 1-2 минути, добавя се нарязания чесън и бульона или вода. Постепенно се прибавя царевичния грис, разбърква се докато леко се сгъсти. Добавя се тиквата и се подправя. Сервира се веднага гарнирана с цвекло и поръсена със свежи зелени подправки.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: