Вкусно и полезно

Полента с тиква и медено печено цвекло

Меню през октомври

Полента с тиква и медено печено цвекло

100 г царевичен грис

1  глава лук

1-2 скилидки чесън

0.5 ч.л. куркума

1-2 щипки червен пипер

0.5 ч.ч. пюре от сварена на пара тиква

сол и черен пипер

600 мл домашен бульон

3 средни глави цвекло

1 с.л. зехтин

3 с.л. балсамов оцет

1 с.л. мед

сол и черен пипер

Цвеклото се обелва и нарязва на дребни кубчета. Разпределят се на един пласт върху хартия за печене. Поръсват се със зехтина, сол и пипер. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Добавят се оцета и меда, като се разбъркват леко. Оставят се да се допекат за 10 минути. Дребно нарязаният лук се сотира в зехтин за 1-2 минути, добавя се нарязания чесън и бульона или вода. Постепенно се прибавя царевичния грис, разбърква се докато леко се сгъсти. Добавя се тиквата и се подправя. Сервира се веднага гарнирана с цвекло и поръсена със свежи зелени подправки.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

Сподели: