Отдих и туризъм

Полет на мечтите: Поморие

В сърцата на безбройните гости, това българско кътче на Южното Черноморие е символ на радостта и слънчевата страна на живота. Рядка птица - така определят Поморие опитните туристи от България и чужбина. Защото тази дестинация има уникални черти.

Полет на мечтите: Поморие

В сърцата на безбройните гости, това българско кътче на Южното Черноморие е символ на радостта и слънчевата страна на живота. Рядка птица - така определят Поморие опитните туристи от България и чужбина. Защото тази дестинация има уникални черти.

В Поморие туризмът има НАД 10 ИМЕНА: морски - летен - туризъм, балнео калолечение, уелнес, фолклорен и етноложки туризъм, винен, селски, спортен, приключенски и хоби туризъм, поклоннически, конгресен, спа и еко туризъм. Тук са Тракийската гробница, манастирът "Свети Георги", Музеят на солта, поморийските изби, балнеоцентровете с лековита луга, стилните хотели, крайморските природни и архитектурни резервати.

Предимство на района е и стойността на продуктите и услугите в туризма. Но в Поморие, "евтина дестинация", съвсем не значи "ниско качество на ниски цени"...

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Поморие е разположен на тесен скалист полуостров в Черно море. Той е само на 20-ина км от южната морска столица Бургас и от световния курорт Слънчев бряг. Наблизо е летище Сарафово.

КЛИМАТ

При всичките дадености и богатства, Поморие нямаше да е така привлекателно без благоприятния си климат: продължително слънцегреене, средна юлска температура на въздуха и водата от 23,5°С и средна есенна температура от 20,5°. Морската вода изстива бавно, затова тук есента е топла и дълга...

ИСТОРИЯ

Днешното си име градът носи от 1934 г. Основан е дълго преди това - в края на V в. пр. Хр, като гръцка колония с името Анхиало. Голяма част от жителите му са траки. От възникването си, чак до началото на 20 в., той е от най-важните черноморски градове по българските земи. Тук оставят следите си траки, гърци, римляни. По римско време в Анхиало се секат монети.

ХОТЕЛИТЕ

в Поморие са нови или реновирани, подходящи по-нискобюджетни посещения и луксозни визити в 4 и 5-звездни комплекси. Предлагат се също и самостоятелни стаи в частни квартири. В района има и къмпинги.

В хотелиерството се въвеждат най-новите форми на обслужване като Ultra all inclusive пакети с тематични вечери, кафе и чай в стаите, специални селекции напитки и деликатеси, безплатен минибар и плодове при настаняването, безжичен интернет и други удобства за гостите. Популярно е предлагането на екологично чисти зеленчуци и плодове, отгледани на място. Менютата в заведенията за хранене се разнообразяват и все по-често включват нискокалорични храни.

НОЩЕН ЖИВОТ

Вечер градът притихва и успокоява горещия си ритъм... Но не задълго. Пълно ветрило от заведения нажежава страстите и градът отново диша с пълни гърди: дискотеки, караоке барове, ориенталски и средиземноморски ресторанти са отворени до изгрев слънце.

...А първите слънчеви лъчи посрещат и онези гости на Поморие, които предпочитат по-спокойната и здравословна почивка. Именно за тези туристи са балнеоложките центрове, съчетаващи своите процедури с програми за отслабване и разкрасяване.

През 2007 г. Поморие е обявен за българска столица на балнеотуризма.

В основата на повечето балнеоложки и медицински процедури е ПОМОРИЙСКАТА КАЛ - една от най-добрите лечебни луги в света. Тя е с високо съдържание на сяра и лекува опорно-двигателния апарат, множество заболявания. Влияе благотворно и на кожата. Според медиците тази лечебна кал няма заместител, защото не може да се приемат лекарства, съдържащи сяра, а чрез калните апликации тя прониква през кожата.

Лечебната луга се добива в южния край на Поморийското езеро. В северната му част са уникалните поморийски солници, на територия от 20 декара. Това е единственото място в България, където са запазени действащи солници, работещи по традиционната „анхиалска" технология. През 2002 г. е завършен уникален проект - открит е Музеят на солта, който представя историята и технологията за добива на сол в Поморие.

Поморийското езеро, солниците и крайбрежите територии са зона с международно значение и като местообитание на 63 вида застрашени от изчезване птици.

ПОМОРИЙСКОТО ЕЗЕРО

Свръхсолената лагуна е отделена от морето с пясъчна коса. Разположено непосредствено до Поморие, езерото е дълго 7 км и широко 2 км. То посреща първите есенни прелетници по "Виа Понтика" - един от миграционните маршрути от Европа към Африка. Всяка есен над Поморийското езеро и околностите прелитат над 250 000 мигриращи птици. Природозащитници от Великобритания и Балканите изграждат изкуствени острови за загнездване на редките видове.

В Поморие балнеологията е благодатно съчетана с морския климат и вода. ПЛАЖНАТА ИВИЦА е дълга над 7 километра. На места пясъкът е почти черен заради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий.

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Църквата "Рождество на Пресвета Богородица" е в центъра на града. Построена е от прочут тревненски майстор през 1890 г., а иконите й са специално изработени в Русия.

Църквата "Преображение Господне" е най-старата оцеляла след големия пожар постройка в Поморие. Осветена е през 1765 г. В храма се пази ценна гръцка икона от 18 в. с изображение на Богородица с младенеца. Под царската икона на Иисус Христос - в солея, има малко аязмо с вода, която извира от каменна плоча. Християните го наричат "Сълзите на Христос".

Архитектурният резерват "Стари поморийски къщи" се намира в старата част на града, близо до морския бряг. Обединява сгради с характерна архитектура от 19-и и началото на 20 в. Поморийската къща е двуетажна, с каменно приземие и дъсчена обшивка с борови дъски, които не позволяват на влагата да проникне в стената. Високото приземие често е изградено от камък. В миналото то служи за склад за вино, сушене на рина и рибарски мрежи.

Манастирът "Св. Георги" е забележителен паметник на архитектурата от Възраждането в новата част на града. Той е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България. В двора му има аязмо с лековита вода.

ОКОЛНИ СЕЛЦА

Етнографски музейни сбирки са устроени в някои от селищата във вътрешността на община Поморие - Каблешково, Козичино Горица. Тук, по-далеч от морския бряг, също има атрактивни места - като минералните извори в Каменар и Медово, защитената местност Блатно кокиче край Горица и природната забележителност Корията, до Гълъбец и местността Добровански гъби.

КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

Яворови поетични празници (средата на м. юли), Седмица на морето (ветроходен парад в началото на м. юли), Фестивал на църковната песен (средата на м. юни), Празници на виното август - септември) с дегустации на вина от поморийския регион.

МЕСТНА КУХНЯ И ВИНА

...Море, но от вино, има във винарските изби на Поморийския район. С бурна история, традиции и междунаросни награди се слави местното винарство. Според легендата, местни вина били поднасяни на царската трапеза в Троя, а през Средните векове се доставяли на аристократи от Генуа и Венеция. Днес те са достъпни за всички ценители на виното и живота. Тук винарският туризъм е на световно ниво.

Някои от винарските комплекси са разположени в красиви паркове до морския бряг и пазят духа на миналия век. В дегустационните зали има отбрани вина и напитки от водещи производители. Лозята се отглеждат изцяло на биологична основа, без пестициди и изкуствени торове. Резултатът - сертифициран, биологично чист продукт.

Хубавото българско вино върви и с традиционна българска кухня. Затова, около винарските изби често има ресторанти-механи. Всяка глътка вино и всяка хапка от грижливо приготвените ястия носят вкуса на историята на тази древна и богата земя.

...Земя, слънце, море и вино. И дълбоко небе - толкова дълбоко, че да побере и най-смелия полет на мечтите. Това е Поморие!

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: