Lifestyle

Полезни съвети при избор на бебешка количка

Когато избираме бебешка количка, винаги се доверяваме на своите близки и приятели.

Полезни съвети при избор на бебешка количка

Задаваме им въпроси, очакваме техните мнения. Общото обаче е, че те могат или да ви насочат конкретно към марка или абсолютно да ви откажат от нея. Затова се допитахме до професионалистите от бебешки и детски магазини Raya Toys, какво е най-важното, което бъдещият родител да гледа в една количка. Оказва се, че нещата, на които трябва да се обърне внимание, са повече от едно. И все пак:

Как да изберем бебешка количка?

Има различни модели, брандове и видове. Толкова много, че свят да ви се завие! Разликите между тях обикновено обуславят характерни черти на производителя. Затова, когато избирате бебешка количка, си създайте списък и маркирайте в него следните 5 основни категории, за които да внимавате:

  1. Кош за новородено или лежащ кош;
  2. Седящ кош;
  3. Маневреност, амортисьорна система, колела и тегло;
  4. Конструкция на шасито, начин на сгъване и размери;
  5. Допълнителни аксесоари към комплекта.

Какво е важно за коша за новородено (лежащия кош) на бебешката количка?

Кошът за новородено или още наречен лежащ кош се използва от раждането на детето до момента, в който започне да се надига и изправя. Обикновено това се случва около шестия месец. Преди години този кош се е наричал “зимен кош”, но неговата функция не се ограничава само до този месец. Напротив, независимо от сезона и метеорологичното време, бебето трябва да диша чист въздух и да поема витамин D. Знаете, че в началото на своя живот бебето предимно спи, затова кошът за новородено представлява неговото подвижно легло. Важно е да търсите модел с добър и плътен матрак, например с мемори пяна, кошът да има дълбок сенник (или възможност за инсталиране на такъв) и покривало за крачетата за по-хладните дни. Добре е лежащият кош да се закача и откача лесно от шасито на бебешката количка, но в същото време да бъде стабилно захванат и безопасен. При някои модели обърнете внимание дали кошът е с крачета за поставяне на терен или е с извити дъгички, чрез които може да го използвате като люлка. Не на последно място вижте и за удобна дръжка за пренасяне, например при кратки гостувания у баба и дядо.

Какво да търсим в седящия кош на бебешката количка?

“Летният кош”, както обичат да го наричат, представлява седалка за разходки на бебето след шестия месец. Добре е да изберете такава бебешка количка, чийто седящ кош да може да се върти - било то като въртящ се около оста си на 360° или с лесно демонтиране и монтиране. Това ще помогне особено в началото на неговото използване. Сещате се, че родителят е все още притеснен и винаги иска да има зрителен контакт с бебето, а когато детето е готово да приеме света, да бъде завъртяно по посока на движението.

Обърнете внимание на допълнителните екстри на седящия кош като това дали имат регулируема степенка за крачета, дълбок сенник или възможност за инсталирането му, материята на текстила, до който детето ще е в досег.

Когато използвате седалка важно е да гледате и дали облегалката има различни позиции на “полягане” и дали при такава бебешка количка има така нареченото “пълно легнало положение”. Това означава, че ъгълът му се доближава до 180°. При онези модели, при които ъгълът на полягане на седящия кош е абсолютно равен, може да се използват и от новородено. При останалите е добре да се монтират допълнителни меки кошове за новородено. Когато седящият кош има такава функция и детето се умори от пътешествие и заспи, е добре да я използвате, за да не се товари в кръста. Обърнете внимание и на гърба на седалката - при някои модели тя е плътна, за по-добра стабилност на гръбнака, а при други - с включени мрежести зони, за проветрение през летните дни.

Не на последно място обърнете внимание и на размерите на седящия кош тъй като с него детето ще прекарва доста време, докато заякне достатъчно за самостоятелни разходки. Размерите на един седящ кош трябва да бъдат достатъчно широки и дълги, особено ако родителите на детето са високи или едри - логично е и детето да се развива по такъв начин.

Важни съвети за теглото и маневреността

Когато избирате бебешка количка, съветваме родителите да побутат различни видове колички в магазина. Често се случва по-тежки на килограми колички да се усещат, че вървят по-леко, заради добрата маневреност и усъвършенствана амортисьорна система. Обратно, някои леки модели завиват доста трудно, а когато липсват амортисьори, те стават изключително тежки за преодоляване на трудно проходими терени като разбити плочки и вълнообразни тротоари... Нашият съвет е да не се доверявате толкова на обявените килограми, ако няма да я вдигате изцяло. Ако се притеснявате, че няма да може да качвате количката по стълби, спокойно! Използването на амортисьорите ще ви помогнат да взимате стъпалата и без физическо вдигане на цялата конструкция.

По отношение на колелата - съществуват колела с помпащи и непомпащи гуми. Помпащите гуми придават по-меко возене, но опасността от спуквания разколебават родителите. Колелата с непомпащи гуми вече се правят със специален гел, който е точно толкова мек, колкото меки биха били и помпащите гуми. А за най-добра маневреност потърсете вариант с предни колела, които се въртят на 360°.

Какво още трябва да знаете за управлението на конструкцията?

Съветваме всички бъдещи родители да изберат количка с шаси създадено от алуминий. Алуминият влияе за олекотената, но и устойчива конструкция. Насочете вниманието си към вложените профили, тъй като колкото повече използван материал, толкова повече ще натежи. В същото време се поинтересувайте от сгъването на шасито. Добре ще бъде, ако има възможност да се сгъва изцяло заедно с коша като книга. Дръжката съветваме да бъде една с регулиране във височина, тъй като две дръжки предполагат сгъването на количката да бъде като чадър, което от своя страна предполага неустойчивост на конструкцията.

Какви видове бебешки колички има?

Съвременните бебешки колички са много и най-различни. Добре е предварително да се запознаете с възможностите, за да не се лутате напразно в търсене на идеалното за детето ни превозно средство. В магазини Raya Toys има следните видове:

  • Модулни - те се състоят от отделни модули, които обикновено се закупуват отделно в зависимост от необходимостта и началото на използване на количката. По този начин ще бъдете сигурни, че няма да купите излишни екстри или добавки, които няма да ви вършат работа.
  • Бебешки колички 3 в 1 - комбинирани или трансформиращи се. Комбинираните включват шаси и три самостоятелни коша, а при трансформиращите се кошът за новородено се преобразува в седящ най-често с помощта на колани или бутони.
  • Бебешки колички 2 в 1 - подобни на 3в1, но без столче за кола.
  • Летни - те са само с „летен“ кош – седалка. Ако сте се насочили към лятна количка е добре да съобразитее нейните размери, сгъване, маневреност и пълно легнало положение.
  • Триколки - те са много стабилни благодарение на своята пирамидална структура. Често може да ги срещнете с по-активни и спортуващи родители.

Кои марки са най-предпочитани?

Пазарът за детски стоки е изключително динамичен, като постоянно се появяват нови марки и модели, които имат какво да предложат. Сред най-предпочитаните брандове в магазините на Raya Toys са дизайнерските колички на Cybex, моделите с доказано немско качество Hauck и комбинираните полски колички Tutek.

 

Сподели: