Бременност

ПОЛЕЗНИТЕ ЗАБРАНИ ИЛИ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

Сега много се говори за това, че раждането е нещо естествено или на езика на медицината – физиологичен процес.

ПОЛЕЗНИТЕ ЗАБРАНИ ИЛИ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

Но това не означава, че в момента на появяването на белия свят на детето неговата майка може да се държи, както й скимне. За да завърши благополучно раждането на мъника, необходимо е жената да усвои някои ограничения, които трябва да съблюдава по време на този процес.

Не забравяйте документите

Не бива да забравяте обменната карта. Когато си събирате багажа за родилния дом, обезателно си сложете този важен документ в чантата, защото ако отсъства докторът може да почерпи информация за бременността ви само от вашите думи. Но даже и тази информация да се окаже достоверна, то официално потвърждение на това, че сте си направили всички изследвания, няма. А това обстоятелство позволява да се смята, че анализите, в частност за СПИН, сифилис и хепатит, биха могли да са положителни. Затова жени без обменни карти може да не ги приемат в родилния дом или да ги настанят за наблюдение в специално отделение. Нужно е да си вземете и личната карта, а ако сте сключили договор за екип с родилния дом, то вземете и документа, потвърждаващ това.

Контракциите са започнали?

Не бързайте през глава към родилния дом

Не бива да бързате, да се суетите. С началото на родовата дейност, с първите контракции не е нужно спешно да напускате дома. В началото те са нерегулярни и се появяват през по-голям времеви интервал (30 минути и повече). Все още не водят до бързо разкритие на шийката на матката. Имате време да обмислите и съберете всичко и чак тогава да тръгнете към родилния дом. Като правило, продължителността на първо раждане е около 10-12 часа, последващите протичат по-бързо (6-8 часа), но все пак имате достатъчно време.

Следва да бързате в тези случаи, когато предшестващите ви раждания са били бързи или стремителни, при изтекли води, особено ако водите не са прозрачни, а имат зеленикав оттенък, което говори за вътреутробно страдание на плода; и, разбира се, в тези случаи, когато се появи кървене, което е възможно при отлепяне на плацентата.

В останалите случаи при първо раждане може да тръгнете към родилния дом когато контракциите ви са на около 10 минути, при второ и следващо - на 15 (при условие, че пътят до родилния дом е сравнително кратък).

Отпуснете се, свалете напрежението!

По време на контракция не бива да се стягате, напрягате, напротив, следва максимално да отпуснете всички мускулни групи. През първия етап от раждането шийката на матката се изглажда, настъпва разкритие, което позволява бебето да се роди. В същото време контракциите изтласкват плода извън матката. Ако при това напрягате и мускулите на тазовото дъно, то ще създадете препятствие за предвижването на детето по родовите пътища. Стягането може да създаде такава ситуация, при която болезнените контракции не водят до разкритие. Освен всичко, може да провокира по-силна болка. Получава се следното - колкото повече жената се напряга, страхувайки се от болката при предстоящата контракция, толкова по-силна става болката. В състояние на пълна релаксация (отпускане) обаче, активността на матката по време на раждането се възприема като съкращение на мускул.

За да снемете напрежението, следва да използвате всички възможни резерви, които крие дишането, заемането на удобна поза, самообезболяващите масажи и настроения.

Дишането в началото, докато контракциите не са силни и продължителни, е добре да бъде дълбоко и равно. Когато съкращенията на мускулите станат по-чести и болезнени, използвайте често повърхностно дишане.

Не трябва да лежите по гръб. Това ограничение важи и за втората половина от бременността. В положение по гръб матката притиска големите съдове (като аортата), което води до влошаване на притока на кръв към сърцето, главния мозък, плода. Това на свой ред води към кислороден глад на детето и застой на венозната кръв във вътрешните органи. Затова е необходимо, ако по време на контракция се намирате в леглото, да сте в полуседнало положение или да лежите на левия си хълбок.

Пищенето по време на контракция също е забранено. Когато пищите, оставате без въздух, хабите сили в момент, в който детето и без това изпитва кислороден глад. При пищенето и вие също изпитвате кислороден глад.

Не напъвайте преди да са ви казали

Не бива да напъвате без разрешението на доктора или акушерките. Когато след периода на контракциите у вас се появи желание за напън, подобно на позива за дефекация, не трябва да го осъществявате веднага. Преждевременните напъни могат да доведат до травми както при майката, така и при детето. Позивът за напъване обикновено възниква, когато главата на бебето притиска мускулите на тазовото дъно. Но следва да се има предвид, че прагът на чувствителност у всяка жена е различен, такъв е и пътят, който предстои. Когато главичката още не се е предвижила по родовите пътища и се намира високо, е необходимо да пропуснете напъните, извършвайки специални дихателни приеми. В този етап напъването може да бъде много травматично за детето. Когато главичката вече е разположена на тазовото дъно и остава да преодолее неголям участък от пътя, веднага ще ви разрешат да пробвате силите си.  

Има още едно обстоятелство, което определя необходимостта от своевременен напън - състоянието на шийката на матката. Ако започнете да напъвате преди да сте получили пълно разкритие, има опасност от травмиране - разкъсване на шийката от главата на плода.

При напън не напрягайте лицето

По време на напън не трябва да напрягате лицето и надувате бузите. Правилното изпълнение на напъните се явява залог за успех през втория период на раждането - периодът на изгонването на плода. От поведението на раждащата изцяло зависи както нейното състояние, така и това на бебето. За успешни напъни е нужно да изпълните гърдите си с въздух. При жените, които напрягат лицевите си мускули и издуват бузите, напънът е неефективен и главата на плода не се предвижва по родовите пътища. За да завърши раждането бързо и благополучно, е необходимо максимално да напрягате мускулите на предната коремна стена (аналогични действия човек осъществява при дефекация). Напънът е средно 20 секунди, след това е нужно плавно да издишате. И повтаряте отново, до раждането на вашето толкова очаквано детенце.

Честито! А сега е ред на плацентата

След като докторът пререже пъпната връв и мъникът изплаче, за вас нещата все още не са приключили - предстои ви раждането на плацентата, а после преглед на родовите пътища. И всичко това в самото начало от вашия нов живот в ролята на майка. Надяваме се, че съблюдението на тези забрани ще ви помогне с успех да преодолеете всички трудности, с които е възможно да се сблъскате по време на раждането.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: