Вкусно и полезно

Кулинарните претворения на елдата Вкусно и полезно

Кулинарните претворения на елдата

Елдата е зърнена храна, но не e нито житна, нито зърнена култура. Необичайните зрънца са на растения от семейство Лападови, отглеждани още преди 6000 години в Югоизточна Азия.

Джинджифил Вкусно и полезно

Джинджифил

Чудодеен лек и тоник - вкусен залог за здраве екзотичен аромат и „загряваща" подправка

Киноа „златото на инките” Вкусно и полезно

Киноа „златото на инките”

Засиленото търсене на продукция на органичното земеделие привлича ценителите на биохрани към киноа. Най-често тя е произведена чрез методите на органично земеделие и се предлага със знак Био.

Баница Вкусно и полезно

Баница

Баницата „царува" на трапезата през всички сезони. Кулинарната фантазия на българина твори какви ли не - сиренява, зелник, клин, млин, тиквеник, млечница, благи, месна или постна...

Смокиня Вкусно и полезно

Смокиня

Смокинята (Ficus carica) - братовчедка на фикуса и черницата, е родена в област в Мала Азия, позната като Кария през античността. И до днес там се произвеждат най-търсените смокини в Турция.

Сезам, отвори се! Вкусно и полезно

Сезам, отвори се!

Ориенталистът Антоан Галан, преводач на „1001 нощи", избира sésame за тайна парола, която отваря пещерата с несметни съкровища. Знаменитата фраза „Сезам, отвори се!" допринася най-много за славата на сусама. Десетки семенца се отронват като по чудо само