Здраве

Полип на дебелото черво

Сигурно няма майка, която поне веднъж да не е чувала репликата „ще го израсте", дошла от близък или дори от педиатър. От друга страна съществува и репликата „това на нас не може да се случи" при родителите, като защитна реакция към нещо, считано за плаш

Полип на дебелото черво

Сигурно няма майка, която поне веднъж да не е чувала репликата „ще го израсте", дошла от близък или дори от педиатър. От друга страна съществува и репликата „това на нас не може да се случи" при родителите, като защитна реакция към нещо, считано за плашещо. Аз лично се сблъсках и с незаинтересоваността, и после със страха от предполагаемата диагноза „полип на дебелото черво" на невръстната ми дъщеря. По думите на лекарите, рядка диагноза при малки деца, но пък човек никога не може да е сигурен, че жребият не е паднал именно на него. И макар че когато родих се заричах, че аз няма да съм от онези майки, които ще говорят за „цвета на акото на бебето", в един момент забелязах, че именно с него нещо не е наред. Сега съм сигурна, че в света, в който живеем, изпълнен с нездравословни и некачествени храни, замърсен от безразсъдното ни отношение към природата, да обръщаме внимание на всеки симптом е от изключително значение. Затова ще пиша именно за цвета и консистенцията на детските изпражнения, защото при наличие на полип, това е единствената индикация за случващото се в организма им.

Полип на дебелото черво

Полипите са доброкачествени тумори на лигавицата на дебелото черво. Обикновено са на краче, по-рядко на широка основа. Най-често се изявяват с ректорагия (изхождането на ясна кръв върху оформени фекалии в края на дефекацията). Те са втората по честота причина за ректорагия във възрастта между 2 и 7 години, първата са инфекциозните ентероколити.

Причината за това заболяване все още не е установена. Смята се, че това, което съдейства за образуването на полипите са хронични инфекции или хранителна алергия, която най-често е в ректалната област (това са предполагаеми причини). Знае се, че през първото десетилетие и след 60-годишна възраст лигавицата е по-склонна да образува такива доброкачествени образувания. Обикновено са единични, солидарни, веднъж в живота. Рядко са случаите, когато са няколко полипа - 3, 4 и повече.

Диагнозата се спряга със следните алергени:

Белтъците на кравето мляко; шоколадите, в чието съдържание присъстват три основни алергена - какаото, като неспецифичен, белтъкът на млякото и яйцата. Но алергията може да бъде и към други храни, които съдържат повече белтъчини, като варивата - боб и леща, към плодовете със семчеста структура, като ягоди, малини и къпини.

Как се диагностицира

Единственото, което помага за диагностицирането и след това за тяхното премахване е ендоскопската фиброколоноскопия, ендоскопията. Колоноскопията е инструментално изследване, което позволява на лекаря да огледа отвътре лигавицата на дебелото черво. Колоноскопът е дълга, флексибилна тръба, с дебелина приблизително 10 мм, на края на която има светлинен източник, а при по-новите апарати TV камера. Съвременните инструменти дават много ясен и детайлен образ на различни патологични състояния. Възможно е през колоноскопа да бъдат въведени и други инструменти. Ако докторът види полип, го хваща лесно с бримка и премахва, като го обработва с електрически ток. Така едновременно се диагностицира и лекува/отстранява.

Фамилни полипози

Освен доброкачествените полипи има фамилни полипози, които се срещат по-рядко. Пойтц и Егерс е една такава фамилна полипоза, която е и в тънките черва и има прояви на запушване на червата, с подуване на корема, коремни болки, повръщане и дори може да се стигне до перфорация, перитонит. При Пойтц и Егерс, освен полипите по целия гастроинтестинален тракт, има хиперпигментации, петна около устните и около ануса. Тези тъмни петна около устните, които са с големина около 2-3 мм, колкото главата на карфица, са ясен показател за лекарите, че се касае за тази диагноза. Полипите на Пойтц и Егерс също са доброкачествени, но пък тяхното разположение в тънкото черво и тяхната  множественост се явяват отежняващо обстоятелство за премахването им. Съществуват и други полипози, при които също има кървене, но те са придружени с още симптоми. Гарднер, например, който е с тумори по лицето, някои от тях са и злокачествени. Най-честият обаче е ювенилният, доброкачествен полип.

Въпроси към специалиста

 Д-р Пенка Янева, детски гастроентеролог

 Каква превенция бихте препоръчали на родителите?

Да не се злоупотребява с шоколадите, защото се случва при 7-8-месечни бебета, които нищо не разбират, да им се даде шоколад. Другото е кравето мляко, за което също има определен грамаж. След 1-годишна възраст повече от две чашки на ден не е необходимо, даже може не всеки ден да се дава. Има деца, на които през кърмаческия период и след 1 годинка основната им храна е кравето мляко и денонощно го приемат, което не е желателно. Инфекциите също трябва да се лекуват навреме, да не се хронифицират, да няма паразити,  въпрос на лична хигиена. Но дали това ще помогне, като не се знае етиологията, не е сигурно, просто някои са по-склонни.

Когато веднъж бъде премахнат полипът, може ли да рецидивира?

Много рядко се случва след някоя друга година да се появи отново полип.  Спомням си две-три деца за 20 години да са имали рецидиви.

Понякога, даже с риск да те сметнат за хипохондрик, да бъдеш настоятелен е по-добре. Дори да те убеждават, че това са временни симптоми и детето „ще го израсте" и да се успокоиш, без да е изяснена причината за тях, е грешно. В нашия случай, когато казах на личния ни лекар, че диагнозата е полип на дебелото черво, тя отвърна „добре че отидохте, полипът щеше да продължи да расте". Да, понякога „растежът" на заболяването е правопропорционален на „израстването на детето".

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Пенка Янева, детски гастроентеролог, УСБАЛ Педиатрия гр. София, Клиника по гастроентерология

 

 

Сподели: