Здраве и красота

Полово предавани заболявания

... и заживели (не щастливо) двамата, скарани заради поредната инфекция - предадена по полов път. И не е ясно кой е "кривнал", кой е бил заразоносител и кой на кого какво е предал.

Полово предавани заболявания

Всеки знае как щателно се почиства след шумен купон - отпадъците се прибират грижливо, за да бъдат изхвърлени. Понякога обаче събирането на „рисковите" компоненти трябва да се извърши по време на купона, за да не се появят усложнения впоследствие. Независимо от вида и начина на забавления, добре е в главата ви честичко да се прокрадва една мисъл за после,... утре,... след седмица... и изобщо за бъдещето. Сексуалните приключения изстрелват в света на екстаза, но приказката може да не завърши с щастлив край. Завръщането в действителността понякога е болезнено и пари, и щипе, и създава дискомфорт, и те "изстрелва" директно в лекарския кабинет.

„АЗ ПРАВЯ САМО ОРАЛНА ЛЮБОВ И НЯМА КАК ДА СЕ ЗАРАЗЯ."

Някои млади хора все още се заблуждават с подобни твърдения. Полово предаваните заболявания обаче се разпространяват чрез вагинален, анален и орален секс. Микроорганизмите, причиняващи инфекции преминават през кръвта, семенната течност или вагиналната слуз. Причинителите на заболяванията дори могат да навлязат през устата чрез ранички в устата или половите органи.

„КОЙ ЩЕ ТИ МИСЛИ ЗА ПРЕЗЕРВАТИВИ В ОНЗИ МОМЕНТ? НА МЕН МОЗЪКЪТ МИ ТОГАВА ГО НЯМА!"

Презервативът не е само средство за предпазване от нежелана бременност. Той е единственият начин да предотвратите заразяването с половопредавани заболявания. Ако кондомът ви е в срок на годност и опаковката му е цяла, можете да се надявате на 98% сигурност за вас. Да, онези 2% много ви тревожат, но презервативът е незаменим в това отношение.

„КОГАТО ПИЯ ДВЕ-ТРИ МАЛКИ, НЕ МОГА ДА СЕ ПОЗНАЯ - ГЛАВАТА МИ СЕ ЗАВЪРТА, А НЯКОИ МЪЖЕ СА ТОЛКОВА ПРИВЛЕКАТЕЛНИ! НО АЗ ИНАЧЕ НЕ СЪМ ТАКАВА."

Безразборните сексуални връзки винаги носят риск от заразяване с полово предавана инфекция. Някой, може би, би ви посъветвал да поддържате интимни контакти само с един партньор. Съществува обаче и следното съмнение: „Аз съм само с него, но той дали е само с мен?". Все пак е добре да се стремите към моногамия и да имате доверие в партньора си.

„СПИН, СИФИЛИС, ХЕПАТИТ В. ДАЛИ ИМА ОЩЕ?"

Полово предаваните заболявания са десетки. Най-разпространените сред тях са СПИН, хепатит В, сифилис, гонорея, генитален херпес, хламидиоза, ингвинален гранулом, кандидоза, трихомоноза. Освен тях по време на сексуален контакт се пренасят и срамните въшки, и крастата.

СИФИЛИС

Наричан още луес, сифилисът е една от най-сериозните полово предавани болести, които преди години са причинявали смърт. Днес е напълно лечим, при навременно откриване и адекватна медицинска намеса. Инкубационният период е между 3 и 4 седмици. Първите явни симптоми са язви по половите органи, следвани от повишаване на телесната температура. В най-кратък срок трябва да се потърси помощ от лекар. Сифилисът се предава от майката на бебето, затова в България тестът Васерман е задължителен за всички бременни жени.

ХЕПАТИТ В

Протичането на болестта е типичната жълтеница - повишена температура, пожълтяване на кожата, загуба на апетит, болки в мускулите и други. След 1991 г. всички бебета в България се имунизират срещу това заболяване. Въпреки това се срещат случаи на заразяване по кръвен и полов път или от майката към детето при раждане.

ГОНОРЕЯ

Тя се нарича още трипер и се причинява от пренасянето на бактерии, като в повечето случаи се комбинира с хламидийна инфекция. Благоприятна среда за развитието й е влагалището, маточната шийка, уретрата, ректума и гърлото. Инкубационният период е между 1 и 14 дни. Основните симптоми при мъжете са гноен секрет от пениса, пареща болка по време на уриниране и леко завишена телесна температура, а при жените увеличение на вагиналния секрет, парене при уриниране и болка ниско долу в корема.

СПИН

Този вирус унищожава клетките на имунната система. Най-леките инфекции могат да протекат с усложнения и могат да завършат със смърт. СПИН се предава по полов път, засега няма лечение на заболяването и е възможно заразяване чрез преливане на кръв и вертикално при раждане.

ХЛАМИДИАЗА

Това е една от най-разпространените полово предавани инфекции. Коварното заболяване може да протече без симптоми. Все пак причина за посещение на специалист за изследвания са увеличеният влагалищен секрет, кръвотечение по време на полов акт, сърбеж, парене и болка по време на уриниране.

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Наличието му се установява след преглед и изследвания при симптоми като повишена температура, парене и болка при уриниране, обилно влагалищно течение. Особено опасен е той за жените, тъй като дори и излекуван, той остава в организма за цял живот и се изявява в различни периоди. Освен това, при преминаване по родовите пътища, бебето може да се зарази с инфекцията, което да доведе до други тежки заболявания.

Повечето полово предавани заболявания са предолими с антибиотично лечение. Важно е да бъдат открити навреме.

ПО ДРУГИ ПЪТИЩА

За съжаление, въпреки личния контрол върху интимните контакти, заболяванията могат да се предадат и по кръвен път по време на операция, инжектиране на лекарства, кръвопреливане. Не са редки и случаите, когато по време на вагинално раждане, инфекциите се предават от майката на бебето.

КРАЙНИ ПОСЛЕДСТВИЯ

Ако не се открият и лекуват навреме, полово предаваните заболявания могат да доведат до стерилитет. При жените съществува вероятност за развиване на тазова възпалителна болест и рак на матката. Бременните с установено полово предавано заболяване са изложени на по-висок риск от спонтанен аборт.

ВИСОК РИСК

Наличието на ранички в гениталната област е предпоставка за повишен риск от заразяване със СПИН и сифилис.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

Сподели: